Vestile bune nu tin mult. Situatia in industrie s-a schimbat relativ brusc. In martie, a fost un moment de avant, dar in aprilie, avantul s-a topit, iar activitatea s-a redus. Volumul productiei a cazut de la 69 de puncte in luna martie, la 61 in aprilie, cu numai 4 puncte peste media ultimelor 18 luni, se arata in barometrul realizat de Irsop si SNSPA. De circa un an si jumatate, cele doua institutii realizeaza un Barometru lunar al „sanatatii” industriei romanesti, bazat pe intervievarea unui esantion reprezentativ de manageri (panel constant). Datele sunt foarte precise si rapide, fiind furnizate cu 2-3 saptamani mai devreme decat INS-ul si de obicei Statistica nu face decat sa confirme trendul detectat de Barometru.

Vestile bune nu tin multFoto: Hotnews

In pofida scaderii abrupte, industria ramane in zona de expansiune (peste 50 de puncte). Intreruperea brutala a avantului creeaza ingrijorare. Arata ca incertitudinea persista si ca industria parcurge fluctuatii ample pe termen scurt. Cu efecte distructive pentru predictie si planificare

Cauza este contractarea brusca a cererii externe si interne. Comenzile noi au scazut mai puternic decat volumul productiei. De la 68 in martie la 58 in aprilie, iar exportul a coborat de la 61 la 58 de puncte. Stocurile au scazut usor de la 50 in martie la 48 in aprilie. Inseamna ca iesirile incep sa fie mai mari decat intrarile.

Pentru moment, volumul productiei nu resimte integral socul scaderii comenzilor si al stocurilor. Productia se mentine mai sus pentru ca proceseaza volumul mai mare de comenzi din lunile anterioare. Dar il proceseaza mai greu. Volumul comenzilor neexecutate a crescut de la 49 la 53 de puncte, ceea ce arata si un posibil deficit de capacitate

Efecte imediate

Fluctuatiile bruste ale cererii afecteaza si locurile de munca. Firmele au inceput sa reduca numarul de angajati. Indicatorul angajarilor de personal a scazut de la 56 in martie la 50 in aprilie. In paralel, costurile de productie au continuat sa creasca de la 56 la 59 de puncte.

In acelasi timp, vedem o crestere a importurilor de materii prime si a cheltuielilor de capital. Importurile par a fi alimentate de consumul intern privat sau de o usoara intensificare a investitiilor private. In schimb, cresterea cheltuielilor de capital ar putea semnala dorinta firmelor de a profita de cresterea economica generala pentru a se fortifica preventiv fata de efectele instabilitatii durabile.

Scade increderea in viitor

Indicatorul global de incredere in activitatea viitoare (media asteptarilor privind volumul comenzilor, productia si preturile incasate de firme peste 6 luni) a scazut de la 64 de puncte in februarie, la 62 in martie si 60 in aprilie. Managerii nu par a avea multe motive sa spere ca situatia va fi mai buna in lunile care au ramas pana la sfarsitul anului 2016.