Ministerul Finantelor Publice marcheaza Centenarul Unirii printr-o emisiune speciala de titluri de stat care va avea scadenta in anul 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Orice persoana fizica, de peste 18 ani, poate participa la aceasta emisiune jubiliara prin cumpararea de titluri de stat cu o valoare nominala de 100 de lei. La scadenta, Ministerul Finantelor Publice va organiza o loterie aniversara prin care 100 de persoane fizice, detinatori de titluri de stat ai emisiunii jubiliare, vor castiga premii de cate 1000 de lei fiecare, indiferent de numarul de titluri detinute.

Cum pot fi achizitionate titlurile de stat:

1. Cumparatorii se prezinta la una din bancile care distribuie emisiunea de titluri de stat si precizeaza numarul de titluri de stat pe care le doreste sa le cumpere. Prezinta ofiterului bancar documentele de identificare (carte de identitate, pasaport, etc) si dovada platii titlurilor de stat (in cazul in care plata s-a facut printr-o alta banca).

2. La subscriere, cumparatorii sunt obligati sa ofere datele contului bancar personal sau, in cazul in care nu au un cont bancar deschis, sa deschida unul la oricare banca.

3. Dupa realizarea subscrierii, ofiterul bancar va inmana investitorului doua exemplare ale formularului de subscriere.

4. Cumparatorul va verifica datele preluate in formularul de subscriere: datele de identificare, numarul de titluri subscrise si contul bancar in care se vor efectua platile de principal si dobanda aferente titlurilor detinute.

La subscrierea titlurilor de stat prin bancile intermediare nu vor exista costuri pentru cumparatori.

MECANISMUL DE LISTARE SI DE TRANZACTIONARE A TITLURILOR DE STAT

Titlurile se pot tranzactiona pe piata secundara administrata de BVB printr-un mecanism similar cu prima emisiune din anul 2015.

Cumparatorii care doresc vanzarea titlurilor inainte de scadenta, le pot vinde oricand prin bancile intermediare, care furnizeaza cotatii zilnice de pret.

Dobanzile si castigurile de capital realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor emise de Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice sunt venituri neimpozabile.