Oprescu, care e si executivul Alpha Bank a prezentat joi un studiu facut de GfK, cu rezultate care pot parea surprinzatoare. Potrivit cercetarii GfK, increderea romanilor in banci a crescut din 2011 incoace, de la 33% la 40% din populatie. "Volumul depozitelor a crescut, semn ca intr-adevar increderea e in crestere", a argumentat Oprescu. Sigur, poate fi pusa in discutie corelatia matematica dintre cresterea depozitelor si gradul de incredere, dar o legatura poate ca exista.
Cert e ca in ultimii 25 de ani, bancile din Romania au trecut prin momente dificile, unele datorate greselilor proprii, altele din cauza imixtiunilor de tot felul in sectorul bancar. In acesti 25 de ani, sistemul bancar a functionat cu suisuri si coborasuri, permitand accesul atat a unor sefi de banca corupti dar si a unor mari si reputate banci straine. O buna parte dintre bancile care au aparut in cei 25 de ani au falimentat, fie pe cai naturale fie pentru ca fusesera special infiintate pentru a bidona sume uriase de bani. In linii mari, si asta trebuie spus raspicat, bancile din Romania au contribuit esential la dezvoltarea capitalismului in tara noastra. Mai notam ca si politicul si-a adus din plin contributia nefasta la momentele delicate ale peisajului bancar. Ne amintim ca imediat dupa Rvolutie, bancile de stat romanesti erau obligate sa finanteze firmele de stat falimentare, iar costurile acelor politici le suportam cu totii.
Bancherii mai dau uneori vina pe Stat si au si dreptate. "Cand s-au taiat salariile in urma crizei economice, bancile au fost vaduvite din start de o serie de clienti care erau bancabili, dar au devenit nebancabili", spune cu jumatate de glas un executiv bancar.
Toti isi au partea lor de vina, crede un ale fost executiv dintr-o mare banca comerciala. Cand au venit in Romania, bancile si-au facut planuri de business care nu s-au mai adeverit, si asta in buna parte din cauza autoritatilor romane. " Sistemul bancar a fost proiectat pentru 12-13 milioane de romani nu pentru 8-9 milioane cat sunt bancarizati. De la 45% grad de bancarizare, se preconiza ca vom ajunge la 70%, ceea ce in volum de tranzactii putea dubla piata. Asta daca s-ar fi intamplat niste lucruri care ulterior nu au mai avut loc din niste ratiuni neasteptate. Un bancher strain nu se poate gandi ca jumatate din salariile din Romania nu sunt bancarizate", mai spune fostul executiv.
Nivelul pietei nu a mai atins planul la care fusese gandit, iar rezultatul este ajustarea nu doar a bancilor ci a intregii economii.- Banci care au fost si nu mai sunt
Au mai existat apoi banci romanesti puse pe butuci din interior. Cazurile Dacia Felix si Bankcoop sunt cele mai celebre. Urmeaza in 2000 intrarea in administrare speciala a Bancii Internationale a Religiilor, adminsitrare speciala care in cazul bancilor este similara antecamerei mortii. . O a treia categorie de banci este cea a bancilor "perdea", infiintate special pentru a fi ulterior torpilate. E vorba de Banca Albina, Columna Bank, Credit Bank, Banca Turco-Romana, Nova Bank si bancile lui Sorin Ovidiu Vintu (Banca Romana de Scont si Banca de Investitii si Dezvoltare). Banci de fatada care operau strict in folosul celor care le-au infiintat.
- HotNews a mai scris despre neregulile care aveau loc in sistemul bancar sau despre cum se fura o banca din interior (cazul Volksbank). In 2008 atrageam atentia asupra calitatii angajatilor din banci, dispusi sa vanda orice, oricui, ca sa-si incaseze bonusurile.
Toate aceste "scapari" au fost insa decontate printr-un recul de imagine dar si financiar, dupa ce o serie de initiative legislative au "redecorat" prioritatile, punand in prim plan interesul clientului. Cazurile OUG 50/2010 sau mai recent, al legii darii in plata sunt elocvente.
Insusi Guvernatorul Isarescu sugera bancilor o apropiere de client si negociere cu acesta, ceea ce putini bancheri inteleg sa faca. Temerea cea mare a multora dintre ei in acest moment este nu atat ca cei care nu mai pot plati ratele vor preda cheile casei, cat faptul ca cei care nu vor sa mai plateasca si care isi fac un calcul si ies mai ieftin sa stea in chirie decat sa continue sa isi achite imprumutul contractat, acestia din urma deci ar putea da in plata. Calculul e simplu: un cetatean care are in prezent o rata de 800 de franci (circa 800 de euro) isi gaseste o chirie cu 250-300 de euro, iar venitul lui net creste cu diferenta dintre cat ii da bancii si cat ar da pe chirie. Din pacate, multi dintre salariatii bancilor carora clientii li s-au adresat pentru a-si negocia marja de dobanda, au fost trimisi la plimbare.
De partea cealalta, trebuie sa intelegeam ca traim intr-un ecosistem. Un ecosistem in care orice deviationism este aspru taxat. Nu poti interveni unde ai tu chef si cu masuri pe care le poti considera indreptatite, fara ca altii sa nu reactioneze. Ne referim aici la agentiile de rating, dar si la forurile europene. Pe de o parte ne place in UE, apreciem ca nu trebuie sa solicitam vize ca sa mergem in concedii in Grecia, Elvetia sau in Austria sa schiem, dar cand vine vorba de reguli, sa ne mai slabeasca europenii...
Chiar daca folosesc un limbaj pasaresc, bancherii au dreptate cand spun ca sistemul bancar din Romania nu poate fi deconectat de la realitatile europene si globale (Oprescu, Alpha Bank).
"Sistemul bancar din Romania nu poate fi deconectat de la realitatile europene si globale. Exista acele nivele de alerta pe care noi, la nivel responsabil trebuie sa le avem, cu privire la diversele pericole care pot sa apara. Nu in ultimul rand reglementarea, nevoia de reglementare sau poate, in anumite conditii, de supra-reglementare mai sunt cateva arii care mai asteapta definitii si implementari. Vorbim despre acel Total Loss Absorbtion Capacity care nu este inca definit foarte clar la nivel global", a spus Oprescu.
In prezent, in Romania exista 36 de banci, din care 7 reprezinta sucursale straine. Activele sistemului bancar sunt de 82 de miliarde de euro, din care 90,3% active ale institutiilor cu capital strain.
De asemenea, soldul creditului era in cuantum de 68,53 miliarde de euro, din care: 48,43 de miliarde de euro sold credit neguvernamental si 20,19 miliarde de euro sold credit guvernamental.
Tot la nivelul lunii martie 2016, rata creditelor neperformante (NPL) se situa la 13,52%, indicatorul de solvabilitate la 19,52% si raportul credite acordate/depozite atrase la 87,02%.
Inca o data mai spunem: bancile din Romania, pe cont propriu, isi indeplinesc rolul de intermediar financiar al economiei romanesti, in proportie de 90%, si raman cel mai mare finantator al economiei si societatii romanesti.ridice, care, la un moment dat, au atins prin neperformanta cifra de 23%. Astazi vorbim de o cifra de 13%", a explicat presedintele executiv al ARB.
E nevoie insa de o coborare a bancilor spre nivelul clientului ca si de o crestere a educatiei financiare a clientului spre zona bancara. Daca acest lucru nu se va intampla, peste 25 de ani, atunci cand vom implini o jumatate de secol de reunire a bancilor intr-un organism reprezentativ, vom discuta despre aceleasi probleme cu clientii ale bancilor locale.
In final, nu pot sa nu recomand cinci sfaturi sau lectii pentru o posibila imbunatatire a relatiei clientului cu banca sa.
- Lectia 1. Apropierea de client. E spatiu urias de imbunatatire ...
- Lectia 2. Judecati individual, nu global un business
- Lectia 3. Transparenta si comunicare mai eficienta
- Lectia 4. Cei tre R ai sistemului bancar: Restructurati, Reinventati, Recuperati
- Lectia 5. Crediteaza afacerea, nu garantia
Gluma zilei :)))))))) Faptul ca a crescut numarul depozitelor nu inseamna ca a crescut incredearea, doar voi ati fi putut sa dati aceasta interpretare.
Cand o sa creasca numarul tranzactiilor online, ceva inevitabil, o sa creasca iar increderea romanilor in banci?
Voi sunteti cea mai grea plaga a acestei tari, ati profitat de o populatie care la comanda a fost saracita si indobitocita pentru a o subjuga de tot.
Voi alaturi de mugur isarescu, care a lucrat exclusiv pentru voi, nu pentru acest popor, ati stors si ultima picatura de sange.
Dar intr-o zi o sa facem un break even.
Planurile de business ale celro mai multe banci erau SF-uri - si asta a spus-o putin voalat altcineva care stia mai multe despre banci si putea judeca mai bine decat mine.
Din experienta practica stiu ca intre 1997-1998 bancile visau multi cai verzi pe pereti - nu cred ca s-au dezmeticit prea repede si prea bine. Odata si odata trebuie sa invete si acestea ca este bine sa asculte si vocile existente in piata.
Sunt si exceptii, dar acestea nu fac inca o masa critica ca sa aduca schimbarea in sistemul bancar.
Lectiile se pot aplica dar fara implicarea managementului nimic nu misca, mai ales intr-o banca.
Cea mai usoara lectie este cea legata de comunicare.Pot sa o faca de astazi!
Restul cred ca mai dureaza...
Numai de bine sa auzim!
Count the money, money... Pass the money, money...
Spend the money, money.
A sosit timpul sa vina o banca adevarata nu doar camatari.