Procurorii DNA au dispus retinerea pentru 24 de ore a u ui contabil care ar fi incercat sa mituiasca un inspector antifrauda. "In luna aprilie a.c., in timpul unui control, in calitate de contabil al unei firme verificate, Adrian Andrei Coca i-a propus unui inspector antifrauda 20.000 de euro mita incercand astfel sa il determine sa consemneze in actul de control obligatii fiscale suplimentare mai mici decat cele datorate in realitate. Echipa de control constatase ca in perioada 2013-2015 firma s-a sustras de la plata de obligatii fiscale totale de cca 4 milioane lei, prin inregistrarea in evidenta contabila a unor documente justificative care nu aveau la baza operatiuni reale", se arata in comunicatul echipei de la Antifrauda.

Inspectorul antifrauda a semnalat conducerii DGAF tentativa de dare de mita si ulterior au fost sesizati procurorii DNA, care au preluat si instrumentat cazul.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 26.05.2016, a inculpatului Coca Adrian Andrei, contabil la o societate comerciala, cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita. La data de 27 mai 2016, inculpatul Coca Adrian Andrei urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar, pentru o perioada de 60 de zile, incepand cu data de 26.05.2016, fata de inculpata Radu Madalina, dministrator in fapt al aceleiasi societati comerciale, cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In data de 12 aprilie 2016, inculpatul Coca Adrian Andrei, i-a promis suma de 20.000 euro unei persoane cu functia de inspector antifrauda in cadrul Directiei Regionale Antifrauda Bucuresti (martor denuntator in cauza), astfel ca in schimb functionarul public sa constate un prejudiciu mai mic adus bugetului de stat prin sustragere de la plata obligatiilor fiscale, fata de cel estimat prin actul de control care era de 4.000.000 lei.

In acelasi scop, in data de 21 aprilie 2016, cunoscand promisiunea anterioara de remitere a sumei de 20.000 euro, inculpata Radu Madalina, administrator de fapt al societatii, i-a dat martorului denuntator o prima transa de 49.600 lei.

In aceeasi zi, dupa primirea primei transe, inculpatii Coca Adrian Andrei si Radu Madalina au negociat cuantumul prejudiciului ce urma a fi stabilit in urma controlului, acceptand in final suma de aproximativ 200.000 euro (in jur de 900.000 lei), fata de 4.000.000 lei dupa cum se estima.

Ulterior, in data de 26 aprilie 2016, inculpatul Coca Adrian Andrei din i-a dat efectiv martorului denuntator, suma de 40.000 lei, reprezentand cea de-a doua transa.

Cele doua sume de bani primite cu titlu de mita au fost predate Directiei Nationale Anticoruptie de catre martorul denuntator imediat dupa ce au fost primite de la inculpati.

Inculpatilor Coca Adrian Andrei si Radu Madalina li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.