Romania se va alatura tarilor si jurisdictiilor care lucreaza cu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si cu membrii G 20 la dezvoltarea standardelor Proiectului BEPS (Erodarea bazei de impozitare si transferul profiturilor) si la monitorizarea implementarii acestui pachet, care urmeaza sa fie aplicat si in tara noastra, tinand cont de particularitatile de dezvoltare, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Potrivit acestuia, Guvernul a aprobat miercuri, printr-un Memorandum, aderarea Romaniei ca asociat la Forumul de implementare a Proiectului BEPS, ceea ce va permite participarea tarii noastre la realizarea masurilor privind combaterea erodarii bazei de impozitare si transferul profiturilor, precum si implementarea acestora pe teritoriul national. Experienta acestui forum va adauga valoare si implementarii recomandarilor Uniunii Europene, in contextul propunerii de Directiva elaborata de Consiliu privind stabilirea normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale, care afecteaza in mod direct functionarea pietei interne (ATAD).

In contextul cresterii mobilitatii capitalurilor si activelor necorporale, al noilor modele de afaceri (economia digitala), in februarie 2013 OECD a intocmit o analiza-diagnostic privind aspectele care genereaza erodarea bazei fiscale si impartirea profiturilor, finalizata prin prezentarea raportului "Addressing Base Erosion and Profit Shifting". Aceasta analiza a fost urmata, in iulie 2013, de un plan de 15 actiuni intitulat -"Action Plan on Base Erosion and Profit Schifting", care isi propune sa reformeze principiile fiscalitatii in domeniul impozitelor directe. Planul BEPS include recomandari pentru modificari legislative atat in plan national, cat si a prevederilor internationale, in scopul de a contracara situatiile care apar ca urmare a utilizarii de catre multinationale a neconcordantelor legislative din sistemele fiscale nationale ale statelor in care acestea isi extind activitatile. Prin urmare, acest plan va genera modificari ale Modelului OECD de conventie de evitare a dublei impuneri, ale Liniilor directoare privind preturile de transfer, precum si ale sistemelor fiscale nationale. Obiectivul este acela de a se ajunge la solutionarea, intr-o proportie cat mai mare, a dublei neimpozitari si la imbunatatirea mecanismelor de solutionare a cazurilor de dubla impozitare. Trebuie mentionat ca acesta nu propune modificarea cotelor de impozitare, ci modalitatea de atribuire/alocare a profiturilor (bazei impozabile) intre jurisdictii.

O alta componenta a Planului de actiuni BEPS este intensificarea schimbului de informatii pe doua planuri: printr-o crestere a transparentei si raportarii de informatii de catre contribuabili catre autoritati fiscale, precum si intre autoritatile fiscale ale diverselor state. Aceasta componenta a Planului este in concordanta cu propunerea de modificare a Directivei privind schimbul de informatii, cu scopul de a extinde schimbul automat de informatii pentru deciziile fiscale transfrontaliere.

O componenta importanta a actiunilor BEPS este dedicata preturilor de transfer. Din cele 15 masuri, cinci se refera explicit sau implicit la preturile de transfer. Romania si-a asumat prevederile Liniilor directoare privind preturile de transfer emise de OECD pentru societatile multinationale si administratiile fiscale prin preluarea in legislatia nationala. Totodata, tinand cont ca aceasta arie este in prezent una dintre cele mai vizate de autoritatile fiscale din Romania in controalele efectuate, participarea la implementarea pachetului de masuri BEPS reprezinta o aliniere la practicile internationale din domeniu.

Forumul de implementare a Proiectului BEPS (Erodarea bazei de impozitare si transferul profiturilor) a fost prezentat si aprobat de catre Secretariatul OECD in cadrul intalnirii ministrilor de finante din G20, care a avut loc in Shanghai, in perioada 27-28 februarie 2016. Prima intalnire a tarilor care au aderat la Planul de Actiuni BEPS va avea loc la Kyoto in perioada 30 iunie-1 iulie 2016.