Deficitul de cont curent al Romaniei va atinge in acest an 13,7% din PIB, iar consumul din ultimele doua luni ale acestui an va incetini, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2006, datorita cresterii preturilor si a gradului de indatorare a populatiei, se arata intr-un raport al BCR.

In perioada ianuarie - octombrie 2007, deficitul de cont curent a fost de 13,45 miliarde de euro, aproximativ 11,4% din produsul intern brut estimat pentru acest an, pe fondul cererii de bunuri din import.

Deficitul comercial a fost de 14,03 miliarde de euro in perioada mentionata, cu 61,6% mai mare decat in perioada similara a anului trecut.

Investitiile straine directe se vor ridica la sapte miliarde euro in 2007

Potrivit analistilor BCR, avand in vedere interesul ridicat al investitorilor pentru tara noastra, investitiile straine directe se vor situa la sapte miliarde de euro in acest an.

In primele zece luni, Romania a reusit sa atraga investitii in valoare de 5,94 miliarde de euro, cu 7,5% mai mult decat luna anterioara si cu 25% mai putin decat in perioada ianuarie-octombrie 2006.

La finele lunii octombrie, soldul investitiilor straine directe a atins 34,97 miliarde de euro.