Tintele pentru 2035 sunt considerate in trei sau doua variante.
Performanta maxima: atingerea in 20 de ani a nivelul mediu actual (2014) realizat de tarile UE 18. Desigur ca si acest grup de tari va evolua in 20 de ani, dar atingerea nivelului lor actual poate fi considerata o performanta notabila.
Performanta minima, foarte modesta: atingerea nivelelor medii actuale ale grupului de tari UE 8. Dupa cum se vede si atingerea acestui nivel presupune schimbari importante in 20 de ani, dar pe care le putem considera insuficiente.
Performanta medie: media performantelor dintre grupul UE18 si UE8.
Pentru a ne inscrie pe calea dezvoltarii sociale, in primul rand, trebuie sa ne eliberam de gravele probleme care ne blocheaza in prezent. Care sunt aceste probleme? In aprilie 2015, populatia considera ca cea mai importanta problema a Romaniei este coruptia (30%), urmata de saracie (28%); apoi, la mare distanta, starea economiei, cu doar 8%", se arata in Strategia propusa.
Nu se doreste o crestere economica "oricum", se mai spune in document, ci o economie activa si responsabila social, eliminarea coruptiei si a saraciei, o organizare a societatii mai rationala, mai eficienta si centrata pe nevoile oamenilor.
In al doilea rand, trebuie sa adoptam un obiectiv pozitiv. Calitatea vietii este valoarea finala care va trebui sa dea substanta directiei globale a actiunii colective.
Sintetic, putem distinge 6 domenii, calitatea vietii find rezultanta calitatii tuturor acestora.
- Economia este o sursa esentiala de calitate a vietii in principal prin oferta de locuri de munca si venituri.
- Calitatea conducerii societatii/ guvernarii: sistemul politic, calitatea organizarii sociale, a administrarii. Evenimentele din ultimele zile probeaza faptul ca in situatia actuala de criza, guvernarea, ceea ce se numeste "calitatea clasei politice" este un factor decisiv. Dar nu este nevoie de o guvernare elitista, separata de comunitate, ci una care asigura largi oportunitati de participare a comunitatii la procesul de conducere si administrare a vietii colective.
- Calitatea conducerii societatii/ guvernarii: sistemul politic, calitatea organizarii sociale, a administrarii. Evenimentele din ultimele zile (noiembrie 2015) probeaza faptul ca in situatia actuala de criza, guvernarea, ceea ce se numeste ¬calitatea clasei politice¬ este un factor decisiv.
- Calitatea principalelor servicii sociale: educatia, sanatatea, protectia sociala/ asistenta sociala, securitatea, justitia.
- Calitatea mediului uman. Increderea in oameni, cum ceilalti se comporta pe strada, la munca, in vecinatate. Capacitatea lor de a se mobiliza pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta. Sintetic, "moralul" populatiei este un factor esential determinant al calitatii vietii.
- Stilul de viata al fiecarei persoane in parte: capacitatea, "stiinta" fiecaruia de a mobiliza resursele disponibile si de a organiza o viata de calitate.
- Dar si calitatea mediului natural si a celui construit, a locuintei, alcatuiesc un cadru important al unei vieti de calitate. Fiecare domeniu necesita strategii de dezvoltare si programe de actiune proprii.
Citeste intreaga Strategie pe urmatorii 20 de ani in atasament.
Adica banii adunati la fondul de pensii administrate privat, care in timp are menirea sa scada presiunea pe pilonul 1, sa fie bagat inapoi in gaura neagra numita bugetul asigurarilor sociale si folosita azi. Tari academicienii astia, n-am ce zice! Eventual luati si rezerva bnr si mariti salarii bugetarilor vro 2 ani cu ea.
orice reforma a statului trebuie sa aiba 3 componente principale: educatia, fara de care nu exista popor cu cetateni bogati, sanatatea si justitia. Daca astea 3 se rezolva, restul vin de la sine. Nu prea exista tara saraca cu cetateni educati si fara coruptie.
Tinta este 2035, adica peste 19 ani, in conditiile in care pilonul II a inceput acum 8 ani. Pana atunci vom avea pensionari (si nu vorbesc de cazurile speciale) din pilonul II, care au contribuit, evident, si la pilonul I. Peste 19 ani, actualii pensionari care "pun presiune" pe pilonul I vor fi mult mai putini decat astazi, pt ca - nu-i asa? - vor fi "iesit natural" din sistem. In plus, legea asta cu pensiile private nu prevede reducerea la 0 a contributiilor catre pilonul I.
Despre reforma statului aveti o viziune extrem de simplista si daca mai si considerati ca reforma administratiei n-ar fi o componenta extrem de importanta a reformei statului, atunci inseamna ca batem tastele de pomana.
Cit despre numarul de pensionari, acesta va crste conform cu toate studiile, pentru ca generatia decreteilor se apropie de pensie in 10-20 de ani.
Cit despre reforma statului, am punctat ceea ce consider eu principalele 3 caramizi pe care dupa aia se poate construi orice doresti. Reforma administratiei va veni natural odata cu o justitie care baga la pirnaie coruptii si cu o populatie educata care nu voteaza cu cine da un kil de ulei in plus.
=================================
Sistemul public de pensii, mai bine sau mai rau, MERGE, E FUNCTIONAL. De bine, de rau, face fata cerintelor; da bani pensionarilor.
Sistemul privat de pensii NU A DAT inca nici un leu vreunui pensionar. Nici nu e clar daca va da vreodata, sau ce % va da. Ceea ce e insa clar e ca a umplut buzunarele unor privati si e foarte probabil ca acesti privati sa dea faliment ... la momentul oportun, adica la inceperea sau la putin timp dupa inceperea platilor catre cei ce au cotizat 20 de ani.
Probabil ca Guvernul are informatii mai precise, d-aia se grabeste sa unifice pensiile, ca privatii sa ramana cu banii din sinecura si pierderile sa le plateasca, ca deobicei, tot romanul.
Daca ramane asa, scandalul SAFI-FNI, Bancorex si toate tunurile de pana acum vor parea niste copii nevinovati pe langa ce urmeaza.
Ca daca stam cu mentalitatea asta de m osh care-si tine banii sub perna de frica sa nu i-i fure "hotii aia de bancheri", ne vom trezi peste 20 de ani ca un salariat va trebui sa suporta 2 pensionari. Si sa vezi atunci ce pensie sigura vei primi de la stat.
ergo, strategia de (sub)-dezvoltare a Ro se decide in heardquarters la Paris, Viena, Berlin, etc.
inca avem dreptul sa ne dam cu parerea!
1.- Nu vom putea scapa de saracie fara banci proprii !
2.- Nu vom putea asigura o crestere economica sustenabila „când toate bancile sunt detinute de straini” !
3.- Nu vom putea realiza proiectele STRATEGIEI ACADEMIEI ROMANE atata timp cat „politica BNR face jocul bancilor” straine !
4.- Pierdem timp discutand/elaborând strategii de dezvoltare deoarece „factorii de decizie nu dispun de mijloacele financiare” necesare implementarii acestora !?
Romania este singura/unica tara fosta socialista care nu mai are nicio banca proprie ca urmare a „supravegherii prudentiale” a sistemului bancar romanesc de catre matusalemicul domn Mugur ISARESCU !
Romania este singura/unica tara fosta socialista care a ajuns pe post de cersetoare la discretia speculanilor de pe piata financiara romanesca !
Participarea dlui Mugur ISARESCU la definitivarea acestei STRATEGII a ACADEMIEI ROMANE constituie „o garantie” ca nu se au in vedere:
a.- stimularea constituirii unui sistem bancar romanesc;
b.- asigurarea securitatii financiare a Romaniei;
c.- crearea unui solid capital financiar romanesc.
Este iluzorie posibilitatea realizarii STRATEGIEI ACADEMIEI ROMANE fara o independenta financiara reala !
CINE SI DE CE IMPIEDICA DEZVALUIREA ILEGALITATILOR SAVARSITE PENTRU A SE OBTINE DISTRUGEREA BANCILOR ROMANESTI, INCLUSIV A CELOR PARTICULARE (BANKCOOP, BANCA RELIGIILOR, ALBINA ETC..) ?
Asteptam ca HOTNEWS sa deschida o discutie publica pe aceasta tema de real interes national.
Se poate face in 2017, foarte simplu.
Strategia trebuie sa fie imbunatatita pentru a putea crea certitudinea ca va putea fi implementata.
Am constatat cu regret ca din aceasta strategie lipseste ceea ce ar trebui sa fi temelia/garantia realizarii generoaselor proiectelor avute in vedere.
Este vorba de lipsa unor proiecte vizând asigurarea SECURITATII FINANCIARE A ROMANIEI !
Fara o securitate financiara proprie - romaneasca/ fara un sistem bancar romanesc/fara capital romanesc nu se va putea asigura realizarea corespunzatoare a proiectelor din sanatate, cultura, dezvoltare economica etc., etc.
In conditiile distrugerii de catre BNR a sistemului bancar romanesc s-a creat camp liber de actiune pe piata financiar romaneasca a bancilor straine, care exporta cca 2,5 - 3,0 mld. Euro pe an in propriile tari, asigurând astfel imbogatirea acestora pe seama saracirii romanilor.
Unul din proiectele prioritate ale Strategiei ar trebui sa-l constituie stimularea refacerii sistemului bancar romanesc, respectiv a capitalului romanesc - singura cale de a ne asigura SECURITATEA FINANCIARA necesara pentru a ne putea dezvolta potrivit necesitatilor si intereselor noastre.
FARA INDEPENDENTA FINANCIARA NU VOM PUTEA INFAPTUI CORESPUNZATOR NICIUNUL DINN GENEROASELE PROIECTE OFERITE DE STRATEGIA ELABORATA DE ACADEMIA ROMANIEI !
2. interzicerea traseismului politic
3. eliminarea privilegiilor clasei politice - de la masini de servici la pensii speciale la bani de chirie pt locuinta , vacanta parlamentara, zile libere, etc
4. triplarea cuantumului de pedeapsa pt infractiunile savirsite de persoane alese sau numite in fct din sistemul de stat.
5.introducerea casutei de "Vot anulat" pe buletine de vot si numararea lor oficiala.
6. maxim 2 mandate de ales/numit pt orice cetatean
7. 2 candidaturi pt orice functie publica pt un cetatean.
8. incompatbilitate absoluta intre calitatea de membru de partid si angajat la stat
9. auditarea averilor tuturor alesilor
10. reducerea cu cel putin 50 % a numarului angajatilor de stat din administratia centrala sau locala
11. eliminarea oricarei forme de taxare/tarifare din partea institutiilor si organizatiilor de stat ce conditioneaza astfel eliberarea de acte/adeverinte/autorizatii etc prevazute ca fiind obligatorii printr-o lege
12. eliminarea absenteismului parlamentarilor - orice zi de absenta nemotivata din parlament - o zi de inchisoare dupa finalizarea mandatului. singura forma de absenta motivata - cazurile de boala
13. desfiintarea prefecturilor
14. autonomie financiara a regiunilor istorice
15. adaugarea la orice pedeapsa penala a unui membru de partid a masurii suplimentare de a nu mai vota si a nu mai putea candida niciodata.
cu reducerea numarului de parlamentari, eventual o singura camera legislativa,reducerea cuantumului veniturilor acestora, introducerea CASS si a impozitului pe veniturile lor, indiferent cum se numesc ele.
Interesant ar fi sa vedem ce strategie au Generalii din padurile Baneasa !!!
Mai cumparam gaz de la rusi, printr-un contract pe 50 ani la pretul maxim premium ? Gazul de la noi il dam la acelasi pret ?
Mai e valabila zicala :""industria un morman de "Fiare" vechi " "?!
Ce facem cu demografia ? Mobilizam si rezervistii(kvwelle) ?!
Ce fel de pamblici vom folosi la terminarea anumitor lucrari : metroul din Drumul Taberei, Bucharest O-ring, tripleta Sibiu-Pitesti-Craiova, pariul pierdut Amarnic-Brasov, sistem intetigent de irigatii, Canal Siret-Baragan, startupuri cu emergency down, fermele Nanna, aeroportul de la Balc, scutul din Vaslui, muzeul trandafirilor, trecerea la dolar(romania al 53 lea stat usa) ...
Imposibil de citit, darmite de aplicat....
Oricum nu se poate aplica nimic din aceasta colectie de lozinci sforaitoare.
Numai la pagina 32 - unde se vorbeste de educatie - pe care de obicei o comentez- am gasit niste fraze atat de sforaitoare ca documentele partidului comunist palesc pe langa ele.
Sigur insa, sunt pagini pline de referinte, CV-uri etc. Sa se inscribe tot academicianul cu o lucrare si sa fie cunoscut.....
====
Va recomand sa va economisit timpul si sa nu cititi aceasta aiureala fara de margini. Pe Constibutors sunt articole despre educatie (de exemplu) de zeci de ori mai bune.
Eu nu cred ca trebuie sa platesc din impozitele mele Academia Romana pentru asemenea lucruri lipsite de insemnatate practica.
"Economia este o sursa esentiala de calitate a vietii in principal prin oferta de locuri de munca si venituri"
Lipseste semnatura: Gaga
Personajul, il stiti, (nu se pot pune diacritice)