Academicienii au realizat un proiect de Strategie a Romaniei pe urmatorii 20 de ani. Documentul e dezbatut de Iohannis, Ciolos si Isarescu

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 3 iunie 2016, 14:48 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(03 Iun 2016) PDF, 7MB
Reabilitarea rolului statului, prin cresterea finantarii sistemului public, adoptarea unei politici coerente si active de incurajare a natalitatii, avand ca tinta atingerea, in  2035, a unui echilibru demografic - fertilitate 2,2, unificarea Pilonului II cu Pilonul III ale sistemului de pensii, dar si constituirea unui sistem public independent de monitorizare si evaluare a procesului de dezvoltare a tarii- acestea sunt principalele puncte ale Strategiei de dezvoltare a Romaniei pentru urmatorii 20 de ani. Documentula fost elaborat in cea mai mare parte de Academia Romana si luat in calcul de catre Presedinte, Premier si Guvernator pentru stabilirea unei forme finale. (vezi documentul in atasament)

Tintele pentru 2035 sunt considerate in trei sau doua variante.
Performanta maxima: atingerea in 20 de ani a nivelul mediu actual (2014) realizat de tarile UE 18. Desigur ca si acest grup de tari va evolua in 20 de ani, dar atingerea nivelului lor actual poate fi considerata o performanta notabila.
 Performanta minima, foarte modesta: atingerea nivelelor medii actuale ale grupului de tari UE 8. Dupa cum se vede si atingerea acestui nivel presupune schimbari importante in 20 de ani, dar pe care le putem considera insuficiente.
Performanta medie: media performantelor dintre grupul UE18 si UE8.

Pentru a ne inscrie pe calea dezvoltarii sociale, in primul rand, trebuie sa ne eliberam de gravele probleme care ne blocheaza in prezent. Care sunt aceste probleme? In aprilie 2015, populatia considera ca cea mai importanta problema a Romaniei este coruptia (30%), urmata de saracie (28%); apoi, la mare distanta, starea economiei, cu doar 8%", se arata in Strategia propusa.

Nu se doreste o crestere economica "oricum", se mai spune in document, ci o economie activa si responsabila social, eliminarea coruptiei si a saraciei, o organizare a societatii mai rationala, mai eficienta si centrata pe nevoile oamenilor.

In al doilea rand, trebuie sa adoptam un obiectiv pozitiv. Calitatea vietii este valoarea finala care va trebui sa dea substanta directiei globale a actiunii colective.
Sintetic, putem distinge 6 domenii, calitatea vietii find rezultanta calitatii tuturor acestora.
 •  Economia este o sursa esentiala de calitate a vietii in principal prin oferta de locuri de munca si venituri.
 •  Calitatea conducerii societatii/ guvernarii: sistemul politic, calitatea organizarii sociale, a administrarii. Evenimentele din ultimele zile probeaza faptul ca in situatia actuala de criza, guvernarea, ceea ce se numeste "calitatea clasei politice" este un factor decisiv. Dar nu este nevoie de o guvernare elitista, separata de comunitate, ci una care asigura largi oportunitati de participare a comunitatii la procesul de conducere si administrare a vietii colective.
 • Calitatea conducerii societatii/ guvernarii: sistemul politic, calitatea organizarii sociale, a administrarii. Evenimentele din ultimele zile (noiembrie 2015) probeaza faptul ca in situatia actuala de criza, guvernarea, ceea ce se numeste ¬calitatea clasei politice¬ este un factor decisiv.
 •  Calitatea principalelor servicii sociale: educatia, sanatatea, protectia sociala/ asistenta sociala, securitatea, justitia.
 • Calitatea mediului uman. Increderea in oameni, cum ceilalti se comporta pe strada, la munca, in vecinatate. Capacitatea lor de a se mobiliza pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta. Sintetic, "moralul" populatiei este un factor esential determinant al calitatii vietii.
 • Stilul de viata al fiecarei persoane in parte: capacitatea, "stiinta" fiecaruia de a mobiliza resursele disponibile si de a organiza o viata de calitate.
 • Dar si calitatea mediului natural si a celui construit, a locuintei, alcatuiesc un cadru important al unei vieti de calitate. Fiecare domeniu necesita strategii de dezvoltare si programe de actiune proprii.
Intr-un context social sau altul, un domeniu poate avea un rol mai important sau mai scazut. Un nivel accentuat de precaritate economica va face din starea economiei un factor decisiv. Prosperitatea economica ofera un spatiu mai liber de diversificare a nevoilor umane, dincolo de preocuparile economice. In momente de criza sociala, se poate instala demoralizarea, blocanta a increderii in viitor sau, dimpotriva, mobilizarea unei actiuni consensuale si rationale pentru promovarea schimbarilor necesare.
Citeste intreaga Strategie pe urmatorii 20 de ani in atasament.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5959 vizualizari

 • +9 (21 voturi)    
  What?!?!? (Vineri, 3 iunie 2016, 15:08)

  bogdan1477 [utilizator]

  Unificarea pilonului 1 cu pilonul 2 de pensii????
  Adica banii adunati la fondul de pensii administrate privat, care in timp are menirea sa scada presiunea pe pilonul 1, sa fie bagat inapoi in gaura neagra numita bugetul asigurarilor sociale si folosita azi. Tari academicienii astia, n-am ce zice! Eventual luati si rezerva bnr si mariti salarii bugetarilor vro 2 ani cu ea.

  orice reforma a statului trebuie sa aiba 3 componente principale: educatia, fara de care nu exista popor cu cetateni bogati, sanatatea si justitia. Daca astea 3 se rezolva, restul vin de la sine. Nu prea exista tara saraca cu cetateni educati si fara coruptie.
  • +6 (8 voturi)    
   + eradicarea politicienilor corupti (Vineri, 3 iunie 2016, 15:51)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   prin desfintarea partidelor care au minim 2 membrii condamnati penal !!!! P$D si penele TREBUIE desfintate in max 5 ani !!!! plaga numita U$Lam tine in loc Romania de 20 de ani !
   • +1 (9 voturi)    
    ce vrei tu e dictatura (Vineri, 3 iunie 2016, 17:28)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Atit timp cit au puhoaie de votanti, pe ce motiv sa-i desfiintezi? Se reunesc miine sun numele de pds1,pds23, si tot asha. Problema e la populatie, care voteaza cu cine da un kil de ulei in plus. Politicienii sunt doar imaginea in oglinda a populatiei.
  • +11 (11 voturi)    
   Grea aritmetica asta (Vineri, 3 iunie 2016, 15:53)

   auch [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   ca si cititul, de altfel.
   Tinta este 2035, adica peste 19 ani, in conditiile in care pilonul II a inceput acum 8 ani. Pana atunci vom avea pensionari (si nu vorbesc de cazurile speciale) din pilonul II, care au contribuit, evident, si la pilonul I. Peste 19 ani, actualii pensionari care "pun presiune" pe pilonul I vor fi mult mai putini decat astazi, pt ca - nu-i asa? - vor fi "iesit natural" din sistem. In plus, legea asta cu pensiile private nu prevede reducerea la 0 a contributiilor catre pilonul I.
   Despre reforma statului aveti o viziune extrem de simplista si daca mai si considerati ca reforma administratiei n-ar fi o componenta extrem de importanta a reformei statului, atunci inseamna ca batem tastele de pomana.
   • 0 (4 voturi)    
    nu e adevarat (Vineri, 3 iunie 2016, 17:36)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui auch

    Pilolun 2 isi porpune ca incet,incet sa mute contributia de pe pilonul 1 pe pilonul 2 pina in momentul incare pilonul 1 dispare. Acum 5.1% din brut merg la pilonul 2 iar 21.2% la pilonul 1. Anul viitor se vrea cresterea pilonului 2 la 6%. Si tot asha, pina cind pilonul 1 va avea din ce in ce mai putin de platit contribuabililor si pilonul 2 din ce in ce mai mult.
    Cit despre numarul de pensionari, acesta va crste conform cu toate studiile, pentru ca generatia decreteilor se apropie de pensie in 10-20 de ani.

    Cit despre reforma statului, am punctat ceea ce consider eu principalele 3 caramizi pe care dupa aia se poate construi orice doresti. Reforma administratiei va veni natural odata cu o justitie care baga la pirnaie coruptii si cu o populatie educata care nu voteaza cu cine da un kil de ulei in plus.
  • -2 (8 voturi)    
   E chiar invers (Vineri, 3 iunie 2016, 18:06)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   "Adica banii adunati la fondul de pensii administrate privat, care in timp are menirea sa scada presiunea pe pilonul 1, sa fie bagat inapoi in gaura neagra numita bugetul asigurarilor sociale si folosita azi."

   =================================

   Sistemul public de pensii, mai bine sau mai rau, MERGE, E FUNCTIONAL. De bine, de rau, face fata cerintelor; da bani pensionarilor.

   Sistemul privat de pensii NU A DAT inca nici un leu vreunui pensionar. Nici nu e clar daca va da vreodata, sau ce % va da. Ceea ce e insa clar e ca a umplut buzunarele unor privati si e foarte probabil ca acesti privati sa dea faliment ... la momentul oportun, adica la inceperea sau la putin timp dupa inceperea platilor catre cei ce au cotizat 20 de ani.

   Probabil ca Guvernul are informatii mai precise, d-aia se grabeste sa unifice pensiile, ca privatii sa ramana cu banii din sinecura si pierderile sa le plateasca, ca deobicei, tot romanul.
   Daca ramane asa, scandalul SAFI-FNI, Bancorex si toate tunurile de pana acum vor parea niste copii nevinovati pe langa ce urmeaza.
   • +2 (2 voturi)    
    sitemul public de pensii e functional (Vineri, 3 iunie 2016, 19:44)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    datorita imprumuturilor.
    • -4 (4 voturi)    
     Nu conteaza (Vineri, 3 iunie 2016, 21:43)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

     Nu conteaza. Poti sa spui ca datorita eclipselor de luna; ceea ce am spus mai devreme e valabil.
   • 0 (0 voturi)    
    asta e gindire de tsatsa din piata (Miercuri, 8 iunie 2016, 14:01)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Pilonul 2 nu da nik deocamdata pentru ca beneficiarii nu au ajuns inca la virsta pensionarii. Dar baniiexista, sunt verificati de BNR, poti sa vezi online citi bani s-au strins in dreptul tau, etc. Asha si la o asigurare privata de pensie nu vezi banii pin la 60-65 de ani, dar nu cred ca poti afirma ca e mai rentail sa fie doar pensie de la stat ca r5estul sunt nesigure.

    Ca daca stam cu mentalitatea asta de m osh care-si tine banii sub perna de frica sa nu i-i fure "hotii aia de bancheri", ne vom trezi peste 20 de ani ca un salariat va trebui sa suporta 2 pensionari. Si sa vezi atunci ce pensie sigura vei primi de la stat.
 • -3 (15 voturi)    
  Strategia lui Escu (Vineri, 3 iunie 2016, 15:31)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Cam greu sa scapi de saracie si sa faci crestere sustenabila cand toate bancile sunt detinute de straini iar politica BNR face jocul bancilor. E o pierdere de timp cand factorii de decizie nu dispun de mijloacele finantarii
  • -4 (10 voturi)    
   nu doar bancile... (Vineri, 3 iunie 2016, 16:11)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   ...toate punctele cheie, nodale! ale economiei romanesti sunt detinute de straini.

   ergo, strategia de (sub)-dezvoltare a Ro se decide in heardquarters la Paris, Viena, Berlin, etc.

   inca avem dreptul sa ne dam cu parerea!
  • +2 (2 voturi)    
   Strategia-i subreda ! (Duminică, 5 iunie 2016, 6:29)

   Cremenarul [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   Aveti perfecta dreptate:
   1.- Nu vom putea scapa de saracie fara banci proprii !
   2.- Nu vom putea asigura o crestere economica sustenabila „când toate bancile sunt detinute de straini” !
   3.- Nu vom putea realiza proiectele STRATEGIEI ACADEMIEI ROMANE atata timp cat „politica BNR face jocul bancilor” straine !
   4.- Pierdem timp discutand/elaborând strategii de dezvoltare deoarece „factorii de decizie nu dispun de mijloacele financiare” necesare implementarii acestora !?

   Romania este singura/unica tara fosta socialista care nu mai are nicio banca proprie ca urmare a „supravegherii prudentiale” a sistemului bancar romanesc de catre matusalemicul domn Mugur ISARESCU !
   Romania este singura/unica tara fosta socialista care a ajuns pe post de cersetoare la discretia speculanilor de pe piata financiara romanesca !

   Participarea dlui Mugur ISARESCU la definitivarea acestei STRATEGII a ACADEMIEI ROMANE constituie „o garantie” ca nu se au in vedere:
   a.- stimularea constituirii unui sistem bancar romanesc;
   b.- asigurarea securitatii financiare a Romaniei;
   c.- crearea unui solid capital financiar romanesc.

   Este iluzorie posibilitatea realizarii STRATEGIEI ACADEMIEI ROMANE fara o independenta financiara reala !

   CINE SI DE CE IMPIEDICA DEZVALUIREA ILEGALITATILOR SAVARSITE PENTRU A SE OBTINE DISTRUGEREA BANCILOR ROMANESTI, INCLUSIV A CELOR PARTICULARE (BANKCOOP, BANCA RELIGIILOR, ALBINA ETC..) ?
   Asteptam ca HOTNEWS sa deschida o discutie publica pe aceasta tema de real interes national.
 • +1 (9 voturi)    
  Frectii . (Vineri, 3 iunie 2016, 16:02)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  Cand stim ca ani la rand am tot auzit ca statul face si drege si am tot vazut ca nici nu face si nici nu drege , cred ca putem fi circumspecti . Ce exemplu mai mare decat faptul ca statul , desi este dator unor privati cu sume mari , rezultate din hotarari ale justitiei statului , nu plateste cu anii si cere in acelasi timp privatilor sa fie buni contribuabili . Adica , fraieri , mai direct .
 • -3 (7 voturi)    
  alte strategii a caror soarta este sa fie uitate (Vineri, 3 iunie 2016, 16:08)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Se va asterne praful gros si pe aceasta strategie , ca si peste altele si va fi data uitarii. Va ramane o vaga amintire cu gust de sampanie ,icre, salam a acelora care vor participa la diverse reuniuni la lansarea sa cu surle si trambite. Insusi venerabilul KWI va casca plictist adormind inaite de a se trezi bine, visand la Miami, palmieri, terenuri de tenis si la madam Carmen cand avea 23 de ani..
 • -4 (6 voturi)    
  hei (Vineri, 3 iunie 2016, 16:11)

  john70 [utilizator]

  Cresterea natalitatii??? In 2035???
  Se poate face in 2017, foarte simplu.
 • -2 (8 voturi)    
  Tactica lucrului bine mantuit,ingroapa stategia (Vineri, 3 iunie 2016, 16:14)

  Plagarus [utilizator]

  RO si strategia, KiWI si oratoria !
 • 0 (8 voturi)    
  unul fara viziune in ultimii 27 de ani (Vineri, 3 iunie 2016, 16:44)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  credeti ca va avea pt. urmatorii 20?
 • +3 (3 voturi)    
  Unde-i securitatea financiara ? (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 6:45)

  Cremenarul [utilizator]

  Felicitari HOTNEWS-ului pentru ca ne-a pus la dispozitie un document foarte important. L-am citit cu mare interes. Ar fi pacat, mare pacat ca si aceasta Strategie sa fie abandonata din interese politicianiste .
  Strategia trebuie sa fie imbunatatita pentru a putea crea certitudinea ca va putea fi implementata.
  Am constatat cu regret ca din aceasta strategie lipseste ceea ce ar trebui sa fi temelia/garantia realizarii generoaselor proiectelor avute in vedere.
  Este vorba de lipsa unor proiecte vizând asigurarea SECURITATII FINANCIARE A ROMANIEI !

  Fara o securitate financiara proprie - romaneasca/ fara un sistem bancar romanesc/fara capital romanesc nu se va putea asigura realizarea corespunzatoare a proiectelor din sanatate, cultura, dezvoltare economica etc., etc.

  In conditiile distrugerii de catre BNR a sistemului bancar romanesc s-a creat camp liber de actiune pe piata financiar romaneasca a bancilor straine, care exporta cca 2,5 - 3,0 mld. Euro pe an in propriile tari, asigurând astfel imbogatirea acestora pe seama saracirii romanilor.

  Unul din proiectele prioritate ale Strategiei ar trebui sa-l constituie stimularea refacerii sistemului bancar romanesc, respectiv a capitalului romanesc - singura cale de a ne asigura SECURITATEA FINANCIARA necesara pentru a ne putea dezvolta potrivit necesitatilor si intereselor noastre.

  FARA INDEPENDENTA FINANCIARA NU VOM PUTEA INFAPTUI CORESPUNZATOR NICIUNUL DINN GENEROASELE PROIECTE OFERITE DE STRATEGIA ELABORATA DE ACADEMIA ROMANIEI !
  • -1 (1 vot)    
   nu prea (Duminică, 5 iunie 2016, 17:36)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Cremenarul

   Romania este stat membru UE, adica avem piata comuna. Ce vrei tu este interzis.
 • +4 (4 voturi)    
  Proiect pe 20 de ani (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 8:40)

  Alex2016 [utilizator]

  1. eliminarea imunitatilor parlamentarilor
  2. interzicerea traseismului politic
  3. eliminarea privilegiilor clasei politice - de la masini de servici la pensii speciale la bani de chirie pt locuinta , vacanta parlamentara, zile libere, etc
  4. triplarea cuantumului de pedeapsa pt infractiunile savirsite de persoane alese sau numite in fct din sistemul de stat.
  5.introducerea casutei de "Vot anulat" pe buletine de vot si numararea lor oficiala.
  6. maxim 2 mandate de ales/numit pt orice cetatean
  7. 2 candidaturi pt orice functie publica pt un cetatean.
  8. incompatbilitate absoluta intre calitatea de membru de partid si angajat la stat
  9. auditarea averilor tuturor alesilor
  10. reducerea cu cel putin 50 % a numarului angajatilor de stat din administratia centrala sau locala
  11. eliminarea oricarei forme de taxare/tarifare din partea institutiilor si organizatiilor de stat ce conditioneaza astfel eliberarea de acte/adeverinte/autorizatii etc prevazute ca fiind obligatorii printr-o lege
  12. eliminarea absenteismului parlamentarilor - orice zi de absenta nemotivata din parlament - o zi de inchisoare dupa finalizarea mandatului. singura forma de absenta motivata - cazurile de boala
  13. desfiintarea prefecturilor
  14. autonomie financiara a regiunilor istorice
  15. adaugarea la orice pedeapsa penala a unui membru de partid a masurii suplimentare de a nu mai vota si a nu mai putea candida niciodata.
  • +2 (2 voturi)    
   excelente (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 19:28)

   vizirul [utilizator] i-a raspuns lui Alex2016

   aceste propuneri, cu toate ca lista ar putea continua
   cu reducerea numarului de parlamentari, eventual o singura camera legislativa,reducerea cuantumului veniturilor acestora, introducerea CASS si a impozitului pe veniturile lor, indiferent cum se numesc ele.
 • +2 (2 voturi)    
  Frectie la chestie de lemn ! (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 9:01)

  Miky113 [utilizator]

  Ce viziune poate avea un academician de provenienta: scriitot de SF, critic literar, tenor la opera, economist de pe vremea caritasului, cercetator in manipulare, bancher rotary, manager in infrastructura...

  Interesant ar fi sa vedem ce strategie au Generalii din padurile Baneasa !!!

  Mai cumparam gaz de la rusi, printr-un contract pe 50 ani la pretul maxim premium ? Gazul de la noi il dam la acelasi pret ?

  Mai e valabila zicala :""industria un morman de "Fiare" vechi " "?!

  Ce facem cu demografia ? Mobilizam si rezervistii(kvwelle) ?!

  Ce fel de pamblici vom folosi la terminarea anumitor lucrari : metroul din Drumul Taberei, Bucharest O-ring, tripleta Sibiu-Pitesti-Craiova, pariul pierdut Amarnic-Brasov, sistem intetigent de irigatii, Canal Siret-Baragan, startupuri cu emergency down, fermele Nanna, aeroportul de la Balc, scutul din Vaslui, muzeul trandafirilor, trecerea la dolar(romania al 53 lea stat usa) ...
 • -2 (4 voturi)    
  Am ami vazut o astfel de strategie,facuta (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 10:08)

  xrogo [utilizator]

  tot de Academie pe vremea lui Basescu,si asta micu' mariner s-a sters undeva cu ea,el avea propria strategie de scufundare a navei numita Romania !!!
 • +2 (2 voturi)    
  punctul 1 din strategie (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 14:24)

  iodixit [utilizator]

  ar trebui sa fie eliminarea coruptiei din ograda academiei si recuperarea terenurilor instrainate si a banilor neprimiti. cind academia s-o mai spala, atunci sa vina cu strategii. un cuib de hoti si asta. n-as fi crezut ca ditai academicienii se preteaza la furt ca ultimul gainar ordinar prins in piata cu mina-n sacosa.
 • 0 (0 voturi)    
  mai bine cititit Contributors.ro (Duminică, 5 iunie 2016, 17:35)

  Dedalus [utilizator]

  O incurabila diaree verbal intinsa pe 500 de pagini!

  Imposibil de citit, darmite de aplicat....

  Oricum nu se poate aplica nimic din aceasta colectie de lozinci sforaitoare.

  Numai la pagina 32 - unde se vorbeste de educatie - pe care de obicei o comentez- am gasit niste fraze atat de sforaitoare ca documentele partidului comunist palesc pe langa ele.

  Sigur insa, sunt pagini pline de referinte, CV-uri etc. Sa se inscribe tot academicianul cu o lucrare si sa fie cunoscut.....

  ====
  Va recomand sa va economisit timpul si sa nu cititi aceasta aiureala fara de margini. Pe Constibutors sunt articole despre educatie (de exemplu) de zeci de ori mai bune.
 • 0 (0 voturi)    
  insignifiant (Duminică, 5 iunie 2016, 17:39)

  Dedalus [utilizator]

  La pagina 153 a documentului - cine are chef sa ramana cu gura cascata poate sa o citeasca.

  Eu nu cred ca trebuie sa platesc din impozitele mele Academia Romana pentru asemenea lucruri lipsite de insemnatate practica.
 • 0 (0 voturi)    
  oare doare!? (Luni, 6 iunie 2016, 0:10)

  Dedalus [utilizator]

  I-auzi ia:

  "Economia este o sursa esentiala de calitate a vietii in principal prin oferta de locuri de munca si venituri"

  Lipseste semnatura: Gaga

  Personajul, il stiti, (nu se pot pune diacritice)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by