Parlamentul bulgar a adoptat luni, la a doua lectura, amendamentele pentru introducerea cotei unice de impozitare de 10%, potrivit Sofia News Agency. In pofida criticilor opozitie si a sindicatelor, coalitia socialista de la guvernare sa renunte la reglementarea care prevedea excluderea de la impozitare a unei cote de 200 de leva, aproximativ 100 de euro.

Conform agentiei bulgare, in urma aprobarii noului regim de impozitare, povara fiscala asupra persoanelor cu salarii mai mici de 490 de leva (250 de euro) va fi mai mare incepand din ianuarie.

Amendamentele adoptate luni sunt definitive, si doar un veto al presedintelui Georgi Parvanov le-ar mai impiedica sa devina lege, desi acesta nu a dat nici un semn ca ar intentiona sa faca acest lucru.

In ultima luna, parlamentul bulgar a amendat legislatia fiscala, efectuand schimbarile necesare inainte de a aproba proiectul de buget pentru 2008.

Liderii celor trei partide de care fac parte din coalitia de guvernamant au cazut de acord in vara cu privire la reforma fiscal, cu o cota unica de 10%, cea mai mica din Europa. Aceasta urmeaza sa inlocuiasca sistemul progresiv de impozitare.

Estonia a introdus cota unica de impozitare in 1994, iar de atunci a cunoscut o crestere stabila a produsului intern brut. Tarile est europene au fost atrase de acest sistem care promitea sa atraga investitorii si oferea o transparenta sporita. Slovacia, Romania, Albania si multe din tarile fost sovietice au adoptat ulterior acest sistem.