In Monitorul Oficial de vineri, 3 Iunie 2016, s-a publicat o modificare privind structura ocupatiilor din Romania. Un numar de 13 noi ocupatii intra in COR iar 3 ocupatii nu se mai folosesc. De asemenea, pentru doua activitati se realizeaza o noua clasificare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceasta situatie se realizeaza prin modificarea Ordinului presedintelui Institutului National de Statistica numarul 1832/856/2011, actul normativ cu caracter de baza privind codificarea ocupatiilor din Romania.

Printre noile meserii introduse se afla cea de dermopigmentist. Dermopigmentarea, sau machiajul permanent prin metoda tatuajului, cuprinde mai multe zone de aplicabilitate: sprancene, buze, zona capilara, reconstructia areolei mamare sau chiar acoperirea unor cicatrici inestetice. Aceasta procedura a devenit foarte populara in ultimii ani si in tara noastra insa, pana acum, specialistii care o practicau erau angajati, practic, pe posturi total diferite: make-up artist, cosmetician sau chiar hairdresser.

Ocupatiile introduse prin acest act normativ sunt:

  • ajutor bucatar - cod COR 941101
  • asistent de cercetare stiintifica in muzica - cod COR 265238
  • cercetator stiintific in muzica - cod COR 265237
  • compozitor - cod COR 265235
  • decorator produse cofetarie - cod COR 751206
  • dermopigmentist - cod COR 514210
  • director dezvoltare afacere in domeniul agroalimentar - cod COR 112038
  • jonctor fibra optica - cod COR 742215
  •  muzicolog - cod COR 265236
  •  ofiter electrician - cod COR 215148
  •  ofiter mecanic - cod COR 214489
  • ofiter punte - cod COR 215241
  •  specialist planificare teritoriala - cod COR 263221

Ocupatiile radiate prin acest act normativ sunt:

  • ofiter electrician maritim - cod COR 315105
  • ofiter mecanic maritim - cod COR 315106
  • ofiter de punte maritim - cod COR 315211

Se muta ocupatia "manager al sistemelor de management al calitatii" din Grupa de baza 3257 "Inspectori in domeniul protectiei mediului si sanatatii ocupationale", asimilati in Grupa de baza 2421 "Analisti de management si organizare", si va avea codul 242114.

Reamintim ca in 2012, prin Ordinului INS nr. 81/2012 privind modificarea si completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania, aparut in Monitorul Oficial apareau 56 de noi meserii, in vreme ce altele au fost abrogate sau redenumite. Potrivit documentului, printre meseriile noi sunt cele de gemolog, evaluator de evaluatori, Iluzionist de circ, Maestru magician, Specialist în e-Sănătate sau Specialist în e-Guvernare.

Exista insa si meserii care vor aparea sau care deja exista in Romania si care nu sunt inca incluse in Clasamentul Ocupatiilor, cum este cea de tester de sisteme informatice.

"Este o meserie in sine si este parte a activitatilor de asigurarea calitatii in sistemele informatice. La ea se adauga meseriile de web developer si de programator. Avem cerere mai mare decat oferta educationala si cred ca ea se poate rezolva aducand lucrurile la normalitate, adica permitand ca specializarile respective sa se dobandeasca in liceu. Rolul facultatilor nu este sa invete oamenii sa programeze ci sa specializeze studentii pentru cercetare, analiza, arhitectura si inginerie software. Daca iesim din zona tehnologiei informatiei, cred ca meseriile legate de serviciile de sanatate si serviciile educationale sunt, din motive diferite, meserii pentru care este greu sa gasesti forta de munca bine calificata. De asemenea, este foarte greu sa gasesti specialisti buni in vanzari si in managementul proiectelor, in pofida inflatiei de diplome care pretind ca acopera aceste specializari", explica pentru HotNews.ro Varujan Pambuccian intr-un interviu acordat anterior.

Cat despre meseriile viitorului, Pambuccian spune ca intr-o crestere spectaculoasa este bioinformatica. "Aici avem o sansa daca observam ca dupa anul 2003, an in care Tom Knight a introdus conceptul de bio brick, majoritatea celor care lucreaza azi in bioinformatica provin din specialisti IT. In iunie 2014, Curtea Suprema a Statelor Unite a admis brevetabilitatea ADN-ului sintetic si lucrul acesta va accelera cercetarea si realizarea de produse biologice pe care le vom putea utiliza in viata de zi cu zi. Este suficient sa dau exemplul a trei proaspat absolventi americani care au obtinut prin crowdfunding, pe Kickstarter, suma necesara pentru a produce plante fosforescente deschizandu-le drumul pentru ideea lor de rezolvare ieftina a iluminatului public prin plantarea de copaci fosforescenti. Este limpede ca vorbim de o specializare cu un viitor cert si in care putem avea un cuvant de spus. Dar pentru a se intampla lucrul acesta este nevoie de putin sprijin si putina vointa in zona academica". crede matematicianul roman.

O alta meserie cu sanse mari de dezvoltare in Romania, crede Pambuccian, o reprezinta cea de productie de blueprint-uri pentru fabricatie aditiva. "Este o meserie la confluenta ingineriei clasice cu tehnologia informatiei. Exista deja site-uri de comert electronic prin care cei care detin imprimate 3D pot cumara asemenea blueprint-uri si produce obiecte. Exista creionate si modele de business pentru asa ceva si este suficient sa pivim la unul dintre pionierii din acest domeniu, Shapeways, care pe langa serviciile de printare profesionala ofera si un model de revenue share pentru cei interesati sa isi vanda obiectele proiectate prin intermediul site-ului lor", explica parlamentarul armean.

In opinia lui Pambuccian, o meserie noua pentru Romania dar care ar putea relansa agricultura pe suprafete mici este cea de copywriter pentru acest domeniu. "Pana acum, agricultura romaneasca a fost una de productie de masa sau de productie de subzistenta. In zona productiei de masa nu putem concura marii producatori pentru ca ei detin pietele importante si au stiinta vanzarii in acele piete. Dar putem intra cu succes in piata de produse agricole de proprietate intelectuala, daca vom avea intelepciunea colaborarii in comunitati de producatori si vom sti sa angajam specialisti pentru a transforma produsele agricole in produse de proprietate intelectuala. Italia, Franta, Germania si Austria fac acest lucru cu mare succes.

Uite ca am spus doua meserii noi si una noua pentru Romania. M-as opria aici, chiar daca sunt tentat sa mai vorbesc despre inca trei, pentru ca ar parea science-fiction, chiar daca suntconvins ca ele vor aparea in lume in curand", conchide Pambuccian.