Comisia Europeana: Legea darii in plata si alte initiative legislative recente au ridicat ingrijorari privind stabilitatea financiara in Romania

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 7 iunie 2016, 18:52 Economie | Finanţe & Bănci


Evolutii ale sistemului financiar al Romaniei, comparativ cu zona euro (clic pentru a deschide)
Foto: Comisia Europeana
Recente initiative legislative, inclusiv legea darii in plata intrata in functiune, au ridicat ingrijorari privind stabilitatea financiara si economia Romaniei, se arata in Raportul de convergenta publicat, marti, de Comisia Europeana.

Raportul, care apare o data la doi ani, analizeaza stuatia din tarile membre UE care trebuie sa adere la zona euro, sub aspectul criteriilor de convergenta cu spatiul monetar comun.
 
documente
(7 Iun 2016) PDF, 1MB
Potrivit economistilor de la Bruxelle, Romania este cosniderabil ramasa in urma tarilor din zona euro, in ceea ce priveste creditarea populatiei si a firmelor private non-financiare (aproximativ 31% din produsul intern brut).

Ponderea creditelor in valuta in raport cu totalul creditarii a scazut de la un varf de 67% in anul 2012 la 47% in prezent.

Aceasta scadere este datorata masurilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru reducerea creditarii in valuta acordate populatiei si firmelor, in special a IMM-urilor, precum si restrangerii programului Prima Casa doar la creditele in lei.

"Pe de alta parte, Initiativele legislative recente, inclusiv legea privind descarcarea de datorie, ridica ingrijorari in ceea ce priveste impactul potential al acestora asupra stabilitatii financiare si a economiei" - se mai arata in raportul emis de Comisia Europeana.

Alte probleme ale economiei romanesti, in raportul CE:

 • Pietele de capital si de titluri de creanta din Romania au ramas relativ subdezvoltate.
 • Capitalizarea bursiera (9,5% din PIB in 2015), a ramas foarte scazuta in comparatie cu cea din zona euro (in medie de 60%).
 • Piata titlurilor de creanta a ramas mica in Romania (28% din PIB), in comparatie cu media zonei euro (158% din PIB) si a fost dominata de emisiunile de obligatiuni de stat, in timp ce obligatiunile municipale si ale companiilor au ramas limitate. Datoria consolidata a sectorului privat a scazut de la 74% din PIB in 2010 la sub 60% in 2015 si a fost semnificativ sub media zonei euro.
 • In ceea ce priveste mediul de afaceri, in general Romania evolueaza in clasamentele internationale mai rau decat majoritatea statelor zonei euro. In special, Romania are un nivel slab al tranzactiilor comerciale interationale si la inregistrarea proprietatii.
 • In conformitate cu Tabloul de bord al pietei interne din mai 2015, deficitul de transpunere a directivelor UE in legislatia romaneasca a fost de 1,2%, care este substantial mai mare decat obiectivul (0,5%), propus de Comisia Europeana in Actul privind piata unica (2011).
 • Migratia puternica, inclusiv a lucratorilor cu inalta calificare, reprezinta o provocare pentru sustinerea unei economii competitive.

Indeplinim 3 criterii din 5 pentru aderarea la zona euro

Romania indeplineste 3 dintre cele 5 criterii pentru aderarea la zona euro, constata raportul de convergenta al Comisiei Europene 2016.

Astfel, Romania intruneste conditiile privind stabilitatea preturilor, finantele publice si dobanzile pe termen lung. In schimb, Romania rateaza criteriul legislativ, pentru ca legislatia interna nu este total compatibila cu cea europeana, precum si criteriul cursului de schimb.

Ultima data concreta aansata de Guvernul Romaniei si de BNR pentru aderarea la zona euro a fost 1 ianuarie 2016, prevazuta in Programul de convergenta emis in anul 2014 de Executiv. De atunci, insa, Guvernul si BNR se feresc sa mai avanseze o data concreta de aderare la zona euro.

"Guvernul Romaniei isi mentine angajamentul de adoptare a monedei euro. O data concreta va fi stabilita in urma realizarii unui calendar de trecere la moneda euro, ce va fi finalizat pana la urmatoare editie a programului de convergenta, totodata tinand cont si de indeplinirea criteriilor nominale si reale de convergenta. Angajamentul de adoptare a monedei euro reprezinta in continuare o ancora importanta in promovarea reformelor bugetare si structurale necesare cresterii flexibilitatii economiei romanesti" - se arata in Programul de convergenta 2016-2019, emis de Guvern in luna aprilie.


Conditiile indeplinite de Romania pentru aderarea la zona euro:

 • Stabilitatea preturilor. In 2014, precedentul raport european consemna ca inflatia medie la 12 luni era peste valoarea medie de referinta, dar intre timp Romania a facut progrese, iar inflatia medie anula a scazut constant, ajungand chiar in teritoriu negativ, din octombrie 2015 si pana la inceputul lui 2016, cand a scazut pana la -1%. In aprilie 2016, valoarea de referinta era de +0,7% (conditia peste care tara nu trebuie sa sara pentru a adera la zona euro). Inflatia medie in Romania pe ultimele 12 luni, pana in aprilie 2016 era de -1,3% si este prevazuta sa ramana mult sub valoarea de referinta in lunile urmatoare.
 • Finantele publice. Deficitul bugetar al Romaniei a scazut de la 2,1% din PIB in 2013 la 0,9% din PIB in 2014. In 2015, deficitul guvernamental general a fost de 0,7%, mai bun decat tinta de 1,2% din PIB, care figura in Programul de convergenta emis de Guvern. Criteriul euro este ca deficitul bugetar sa nu sara de 3% din PIB. Datoria guvernamentala generala a scazut de la 39,8% din PIB in 2014 la 38,4% in 2015. In anul 2017, datoria guvernamentala generala este estimata sa creasca pana la 40,1% din PIB. Datoria publica nu trebuie sa sara de 60% din PIB, pentru aderarea la zona euro.
 • Dobanzile pe termen lung. Ratele dobanzii pe termen lung, la 12 luni, inregistrate in Romania au fost sub valoarea de referinta. Din 2014, au scazut in continuare, sub 5% la jumtatea anului 2014 pana la mai putin de 4% la inceputul lui 2015 si mentinandu-se la circa 3,5% in anul 2015. Valoarea de refernta este de 4%, in timp ce Romania este la 3,6%.

Conditiile neindeplinite de Romania pentru aderarea la zona euro:

 • Criteriul legislativ. Romania nu a transpus in totalitate Tratatul de Functionare a Uniunii Europene in legislatia nationala. Problemele persista in privinta independentei BNR, interzicerii finantarii monetare si integrarii BNR in Sistemul European al Bancilor Centrale cand va adopta moneda euro. Aici legislatia din Romania, mai ales legea de functionare a BNR, nu este pe deplin compatibila cu articolul 131 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene. Legea BNR nu a fost modificata dupa Raportul de convergenta pe 2014.
Raportul european mentioneaza si lispa mentionarii rolului Bancii Centrale Europene in sistemele de plata, in cadrul Legii BNR. De asemenea, in Legea BNR nu se recunoaste rolul BCE si al Consiliului UE in reglementarea, monitorizarea si controlul tranzactiilor valutare.

 • Stabilitatea ratelor de schimb. Pentru a intra in zona euro, Romania ar trebui sa participe la Mecanisul European al ratelor de Schimb ERM II timp de doi ani, fara tensiuni severe. Niciuna dintre tarile candidate, inclusiv leul romanesc, nu indepineste aceasta conditie. Cursul de schimb al leului in raport cu euro a avut fluctuatii limitate din primavara lui 2014 ana la finele lui 2016, comparativ cu alte monede din regiune care opereaza un regim de flotare controlata a cursului de schimb. Aceasta volatilitatea scazuta pe termen scurt a leului reflecta efectele pozitive ale asistentei financiare internationale acordata de UE si FMI Romaniei pana la sfarsitul anului 2015, conditiile favorabile de pe pietele globale si operatiunile BNR de pe pietele interbancara si valutara.
Rezervele valutare ale BNR au scazut de la 35 miliarde de euro in 2012-2013 pana a 33,6 miliarde euro in aprilie 2016, mai ales din cauza achitarii imprumuturilor de la FMI si CE.

Diferentialele ratelor dobanzilor pe termen scurt ale Romaniei vizavi de zona euro au scazut treptat de la aproximativ 270 de puncte de baza la inceputul aului 2014 pana la mai putn de 200 de puncte de baza catre finalul anului 2014. Au continuat sa scada substantial in 2015 si la finalul anului 2016. Aceste evolutii refelcta relaxarea de politica moneara considerabila a Bancii Nationale a Romaniei din iulie 2013 pana in mai 2015.

Statele candidate la zona euro, care sunt analizate in raportul de convergenta, sunt: Romania, Suedia, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia si Croatia.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1840 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Constatari . (Marţi, 7 iunie 2016, 19:00)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  Cea mai mare ingrijorare ar trebui sa vina de la faptul ca Statul ( administratia , prefecturile ) nu-si plateste obligatiile pe care le are in urma unor hotarari judecatoresti . Este vorba de sume mari de bani care se tot amana la plata cu anii . Nu poti cere contribuabililor sa fie seriosi atata timp cat tu , guvernul , nu respecti regulile .
  • +1 (1 vot)    
   Asa e (Miercuri, 8 iunie 2016, 19:14)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   Ai dreptate. Insa o lege ca darea in plata are semnificative conotatii externe. Una e sa iti speli rufere in familie si alta e sa o faci in vazul lumii. C-am asta e diferenta.
 • +5 (11 voturi)    
  CE recita ce vor bancherii (Marţi, 7 iunie 2016, 19:04)

  voxpopulix [utilizator]

  Criza provocata de banci, coruptia si faptul ca bancile fac tot ce vor in tara asta cred ca sunt motive mai serioase pentru ingrijorari privind stabilitatea financiara in Romania.

  Bancile sunt vinovate pentru criza economica dupa care nici azi nu ne-am revenit si CE vine cu povesti din astea.

  Cand ne-am imprumutat de zeci de miliarde pe care le-am facut cadou si pe care o sa le plateasca si nepotii nostri nu mai erau ingrijorati.
  • 0 (4 voturi)    
   gindire cu premeditare (Miercuri, 8 iunie 2016, 9:48)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   Sigur, bancile-s singurele vinovate. Clientii care s-au imbulzit ca oile sa ia credite in orice conditii si sa cumpere apartamente de doua camere cu 100.000 de euro, aia n-s deloc vinovati. Ca de unde nu-i...

   Cit despre imprumuturile de zeci de miliarde de euro pe care le vor plati nepotii tai.... uita-te cit e datoria publica a romaniei raportat la PIB si cit e media europeana. Da' asha-i romanul verde, el vrea conditii de trai ca la nemti, da' fara sa faca nici un efort, fara sa se imprumute, fara sa munceasca. De aia si suntem coada europei, pentru ca nu pricepem nimic din lumea in care traim
  • +1 (1 vot)    
   Sigur ca da (Miercuri, 8 iunie 2016, 19:17)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   Bancile si politicienii sunt de vina pentru tot. Romanii nu au nici cea mai mica responsabilitate. Ei doar voteaza penali, puscariabili si semneaza de bunavoie contracte de credit in defavoarea lor.
 • +5 (9 voturi)    
  ... (Marţi, 7 iunie 2016, 19:23)

  pathfinder [utilizator]

  Nasol!
  Nu mai intram in EuroZone.
  Poate-i mai bine afara...
  • 0 (4 voturi)    
   Probklema principala nu e eurozona (Miercuri, 8 iunie 2016, 9:55)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

   problema principala e credibilitatea tarii. Cind ai datorie publica de 40% din PIB, daca ti-o finantezi la 3% dobanda te costa 1.2% din PIB/an ( 2 mld eur) daca o finantezi la 5% dai 3.2 mld pe an, iar daca o finantezi la 10% dai 6.4 mld pe an. iar procentul de dobanda e direct proportional cu credibilitatea tarii.

   Ca asha... grecia e in eurozona, dar se imprumuta la dobanda de 5-10 ori mai mare decit Romania. credibilitatea in cercurile financiare e mult mai voloroasa decit isi poate imagina omul de rind...
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Miercuri, 8 iunie 2016, 21:24)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Asa-i domnu' Bogdan.
    Si matale esti credibil cand compari merele cu perele.
    Adicatelea Romania cu Grecia.

    "Cercurile" alea-s aceleasi care au pornit criza?
    Si tu vorbesti de credibilitate?
    Neastamparatule...
    • 0 (0 voturi)    
     asta ai intteles tu? (Miercuri, 8 iunie 2016, 22:40)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

     Comparatia cu grecia a fost penttru a intelege ca aparrtenenta la zona euro in sine poate fi si buna sii rea, in functie de cum te comporti.

     Si da, cercurrile alea au generat criiza, da' pina una-alta tot cercurile alea sunt cu banii, fie ca iti place fie ca nu. Si daca miiine iti cresc dobanda la imprumut de la 3 la 7% oricit ti se vor parea de necredibili le vei plati citeva miliarde de euro pe an in plus, pentru simplul fapt ca nu vei avea de unde imprumuta din alta parte.
 • +4 (8 voturi)    
  nu avem nevoie sa aderam la zona euro (Marţi, 7 iunie 2016, 19:30)

  mihaitzateo [utilizator]

  Cei de la UE nu vad ca economia UE in general,e vai de capul ei.
  Ce nevoie sa avem noi sa aderam la zona Euro?
  Care tara din UE a mai avut crestere a PIBului in primul trimestru din 2016 cu 4.3 %?
  Nici nu am stat sa vad ce abereaza cei de la Comisia Europeana,de sunt o adunatura de incompetenti de freaca menta pe salarii mari.
  • +1 (1 vot)    
   esti distractiv (Miercuri, 8 iunie 2016, 10:00)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui mihaitzateo

   Economia UE e vai de capul ei?!? Spre deosebire de vajnica economie romaneasca care rupe tot?!?

   Cit despre cresterea economica.... ea se datoreaza in cea mai mare parte cresterii consumului pe datorie (scaderea TVA, cresterea salariilor, scaderea CAS, etc, finantate bineinteles prin cresterea deficitului bugetar). Eu credeam ca experienta 2007-2008 cind economia duduia cu 7-8% crestere, tot bazata pe consum si finantata cam tot prin deficit bugetar, sa ne fi fost invatatura de minte. Da' se pare ca unii au nevoie sa repete de citeva ori experienta 2007-2011 ca sa priceapa ca distractia pe datorie e urmata de nota de plata ...
  • +1 (1 vot)    
   Pai nu (Miercuri, 8 iunie 2016, 19:11)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui mihaitzateo

   Evident ca ai crestere 4.3% cand ai de recuperat 400%. Avem nevoie sa aderam al zona Euro pentru stabilitate si simplitate. Ce sens are leul cand totul de valoare se vinde pe euro in Romania de 25 de ani? Doar sa castige niste case de schimb si bancile?
 • -6 (12 voturi)    
  Exact ce ziceam (Marţi, 7 iunie 2016, 19:44)

  JohnR [utilizator]

  E greu sa intri in lumea civilizata daca dai legi retroactive si iti bati joc de regulile jocului, pentru cativa care nu mai au chef sa plateasca rata la banca.
  • +4 (10 voturi)    
   sclavie moderna (Marţi, 7 iunie 2016, 20:33)

   voxpopulix [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

   Este o diferenta mare intre nu poate si nu are chef. Sa nu mai spun ca banca a facut o evaluare si de multe ori a dat credit desi nu era cazul.

   Acum ce vor, sa-si vanda oamenii rinichii si sa le fie sclavi pe viata. Au pus o garantie, au pierdut-o, nu vad unde e problema.

   Iar in lumea civilizata de care spui tu dobanzile la imobiliare erau si de trei ori mai mici decat in Romania, inainte sa apara aceasta lege, iar in Romania rata de rambursare a creditelor este una foarte buna asa ca nu se justificau aceste dobanzi imense in conditiile in care riscurile bancilor erau spre zero.

   Daca nu erau niste vampiri fara scrupule poate nu era nevoie de o asemenea lege desi mi se pare o reglementare foarte decenta.

   Dar sa vorbim despre momentul in care bancile au bagat planeta in criza si au fost salvate pe banii nostri. Atunci nu a mai fost nimeni ingrijorat.
   • -2 (6 voturi)    
    Ce vor? (Miercuri, 8 iunie 2016, 10:04)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

    Vor sa-ti respecti contractul semnat gogule. In toate tarile cu apa calda lumea citeste cu atentie ceea ce urmeaza sa semneze, dupa care respecta intelegerea. In schimb, in tarile cu cetateni care se comporta ca maimutele, fiecare semenaza orice, dupa care nu-si mai respecta intelegerea pe motiv ca a fost pacalit.

    iar lumea fina ii trateaza pe cei care nu-si respecta intelegerile exact ca pe tarile bananiere.Pentru legea asta a darii in plata vom plati mult si bine prin taierea de la investitii care sa aduca plus-valoare, locuri de munca, etc. Pentru ca ceea ce peirdem azi e credibilitatea. Iar credibilitatea e avutia cea mai de pret.
   • 0 (2 voturi)    
    E usor sa gasesti motive (Miercuri, 8 iunie 2016, 11:19)

    JohnR [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

    Pentru absolut orice. Uita-te de-a lungul istoriei. Problema multora e responsabilitatea. Vezi ce s-a votat la ultimele alegeri. Asta zice multe.
 • +2 (2 voturi)    
  COMISIA EUROPEANA (Miercuri, 8 iunie 2016, 12:49)

  jidanul [utilizator]

  CE este oarba, surda si muta ? Sunt tehnoratati ca si cei din guvernul Romaniei ? CE nu vede abuzurile extrem de grave comise de sistemul institutilor financiare de creditare-depozitare ? CE nu vede ca bancile, in frunte cu BNR-ul, c.a.r.-urile si i.f.n.-urile au nenorocit sanatatea si viata a peste 700 de MII de romani care au intrat in incapacitate de plata a ratelor de credite ? Sa inmultesca cei peste 700 de mii cu 3 membri de familie, vor rezulta peste 2,1 milioane de romani carora li s-a distrus si siguranta financiar economica adaugand aici si impactul enorm al efectelor colaterale. In ce tara din UE a mai vazut CE un abuz asupra a peste 10% din populatia unei tari comise de banci, in frunte cu BNR-ul, c.a.r.-uri si i.f.n.-uri, impotriva proprilor clienti in urma crizei economico-financiare provocate tot de bancheri ? Stie CE de popriril ilegale care depaesc 50% asupra veniturilor si asa mizerabile ale romanilor ? Stie CE de evacuarile silite ilegale si si de executarile silite abuzive ? In mod sigur CE, BNR-ul si Institutile Statului Roman cu rol de protectie a romanilor ESTE de ai proteja pe romanii carora le sunt incalcate drepturile distrugandu-le sanatatea si viata. CE, BNR-ul si Institutile Statului Roman cu rol de protectie a romanilor NU trebuie sa fie preocupate de situatia institutilor financiare de creditare-depozitare. Cat despre aderarea la euro putem sa uitam pana nu avem un sistem al institutilor financiare de creditare-depozitare in care DAE, comisioanele si conditile sa fie, cel putin, ca la bancile, c.a.r.-urile si i.f.n.-urile "mama" unde se afla sediile acestor institutii financiare de creditare-depozitare, putem sa uitam de aderarea la euro pana nu avem un salariu minim net de 500 de euro si o pensie minima neta de 300 de euro si o pensie sociala minima de 150 de euro, sa uitam de euro pana nu vom aplica cota unica medie de impozitare de 16%, pana nu vom avea cel putin doua autostrazi si doua lini de cale ferata, N-S si V-E.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by