Pe lista datornicilor persoane fizice erau peste 400.000 de nume la inceputul lunii aprilie 2016, dar numarul s-a redus la jumatate pana la momentul publicarii, respectiv 16 mai 2016, avand in vedere ca ANAF a trimis notificari cu privire la datoriile existente, a declarat miercuri presedintele ANAF, Dragos Doros, citat de Agerpres. "Llista cu persoane fizice aproape s-a injumatatit, pentru ca am trimis notificari, am avut un dialog permanent si le-am cerut oamenilor sa isi aduca datoriile la zi. Daca publicam lista la inceputul lunii aprilie, erau de doua ori mai multe persoane fizice decat am publicat in a doua jumatate a lunii mai", a explicat Doros.

Dragos Doros, seful FisculuiFoto: Hotnews

Potrivit acestuia, publicarea listelor poate fi considerata un succes total. "La contribuabilii mari, mijlocii si mici nu am avut nicio problema. Singurele probleme au fost la persoanele fizice, la care, din 185.000, Autoritatea pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal a semnalat sapte inadvertente, care inseamna 0,003% din total. Noi ne dorim sa nu fie nicio inadvertenta, dar cred ca suntem intr-o statistica buna", a mai spus Doros.

Presedintele ANAF a raspuns unor intrebari cu privire la publicarea de catre Fisc si a listelor cu persoanele cu mari averi si risc fiscal, dar si a datoriilor pe care statul le are la contribuabili. Doros explicat ca, in aceste cazuri, ANAF nu are baza legala necesara publicarii informatiilor respective.

Lista cu persoanele fizice care figureaza cu restante la Fisc mai mari de 1.500 de lei, la data de 31 martie 2016, si neachitate, a fost publicata in 16 mai si contine 187.230 de contribuabili, care totalizeaza obligatii fiscale restante de 3,4 miliarde de lei, rezultate inclusiv din activitati economice independente sau profesii libere.

Institutia preciza, la data respectiva, ca din totalul restantelor se pot recupera circa 2,3 miliarde de lei (67,6%).

Potrivit Fiscului, contribuabilii cu restante fiscale inregistrate au primit notificari prealabile si li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificarii situatiei fiscale, iar in cazul in care astfel de situatii sunt constatate de contribuabili dupa publicare, listele vor fi actualizate la cererea acestora.