2016 ar putea fi cel mai bun an pentru turismul romanesc din ultimii 10 ani, releva un studiu realizat de analistii de la KeysFin. Cifra de afaceri a agentiilor de turism si a tur-operatorilor ar urma sa treaca, in premiera, de 4,5 miliarde de lei, un nivel care ar putea atinge dublul incasarilor din 2010. Revenirea economica din ultimii ani se vede si in turismul romanesc. Potrivit datelor de la Registrul Comertului si Ministerul de Finante, numarul companiilor care activeaza in domeniul turismului romanesc a depasit granita de 3000 de firme, in crestere cu peste 1000 fata de 2010.

Topul companiilor de turismFoto: Hotnews

Avansul business-ului in sectorul turismului se vede si in cifra de afaceri a firmelor care activeaza in domeniu. Aceasta a atins nivelul de 4,31 miliarde de lei in 2014, in crestere cu aproape 2 miliarde de lei fata de anul de referinta 2010.

"Datele statistice partiale indica faptul ca, in 2015, afacerile din acest sector au depasit nivelul din anul precedent, iar 2016 se anunta a fi cel mai bun an pentru turismul romanesc din ultimii 10", estimeaza analistii de la KeysFin.

Cresterea increderii romanilor in economie, dezghetul determinat de imbunatatirea conditiilor macro-economice, efectele reducerii TVA, relativa stabilitate a monedei nationale si evolutia pozitiva a ofertelor operatorilor din turism,atatla nivel de paleta de servicii cat si in privinta tarifelor, toti acesti factori au influentat in sens pozitiv dinamica unui sector in care ne punem mari sperante in viitor, mai aspun aceiasi analisti.

Potrivit datelor KeysFin, tur-operatorii au realizat in 2014 afaceri de 2,035 miliarde de lei, in timp ce agentiile de turism au raportat un business de 1,95 miliarde lei. Alte 320 de milioane de lei au insemnat alte servicii de rezervare si asistentaturistica.

Cele mai mari afaceri in sectorul turismului le-a realizat Touring EuropaBus Romania SRL (Eurolines), de 297,9 milioane de lei, firma urmata, in TOP 10 ¬ operatori din turism, de Perfect Tour SRL (226,5 milioane lei), Christian '76 TourSRL(213,5 mil.lei), Eximtur SRL (175,2 mil.lei), Happy Tour SRL (168,4 mil.lei) si Vola.ro SRL (122,3 mil.lei).

In clasament s-au mai situat, pe locurile urmatoare, Hotelair SRL, Fly Go Voyager SRL, Paravion Tour SRL si Business Travel Turism SRL, toate cu afaceri de peste 60 milioane de lei.

  • Unde merg romanii in vacante?

Atunci cand vine vorba sa mearga in vacante, romanii aleg in primul rand destinatiile din strainatate. Potrivit datelor INS, analizate de KeysFin, 647.000 de turisti au mers in strainatate in 2015 fata de 564.000 care au ales destinatiile din tara.

"Datele legate de calatoriile in afara tarii includ, bineinteles, toate inregistrarile oficiale, inclusiv biletele de avion sau de autocar vandute de firmele de profil pentru destinatiile din strainatate", spun expertii de la KeysFin.

"In ceea ce priveste turismul intern, numarul total include atat turistii romani cat si cei straini cazati oficial in unitatile hoteliere. Stim foarte bine ca exista un numar foarte mare de turisti pe destinatiile interne, precum Litoralul sau Valea Prahovei,carenu sunt raportati oficial, fiind cazati in pensiuni, vile si la gazde, astfel ca situatia reala din piata trebuie privita cu rezervele de rigoare", explica acestia.

Cert este ca, atat pe turismul intern cat si pe cel extern, statisticile indica un avans fata de anii precedenti. In 2014 au fost inregistrati 542.000 de turisti care au ales vacantele externe si 502.000 care au mers in destinatiile interne din tara noastra.

In ceea ce priveste vacantele in strainatate, statistica KeysFin arata ca cele mai cautate destinatii in 2015 au fost Grecia si Bulgaria, cu 136.812 turisti respectiv 110.558 turisti. Turcia, Spania, Italia, Germania, FrantasiMarea Britanie s-au aflat, de asemenea, in prim-plan, cu cateva zeci de mii de turisti fiecare.

Pe lista destinatiilor alese de romani, printre cele mai exotice se afla Mexic, Australia, Iordania, Canada, Siria si Japonia.

"Statisticile situeaza in prim-plan Bulgaria, Grecia si Turcia - principalele destinatii pentru turistii romani in sezonul estival. Preturile bune oferite de tur-operatori si serviciile all-inclusive reprezinta principalele atuuri care au determinat aceastasituatie.In ceea ce priveste tari precum Spania, Italia, Germania, avem foarte multe calatorii ale romanilor care muncesc acolo dar si un interes important din partea turistilor interesati mai ales de city-break-uri in orase precum Barcelona, Roma, Berlin,Parissau Londra", au explicat analistii de la KeysFin.

Ei estimeaza ca, in 2016, pe fondul provocarilor geopolitice la nivel international, vom asista la o concentrare a prezentei turistilor romani in destinatii precum Bulgaria si Grecia, perdante urmand sa fie in primul rand Turcia, Egiptul si chiar Franta, pe fondul temerilor privind atentatele teroriste.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.