Numarul mediu de pensionari din primul trimestru al acestui an a fost de 5,27 milioane, in scadere cu 16.000 persoane fata de trimestrul precedent, au transmis luni oficialii Institutului National de Statistica (INS). De asemenea, potrivit aceleiasi surse, pensia medie lunara a fost de 942 lei, mai mare cu 5,4% fata de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 930 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare si castigul salarial mediu net a fost de 56,4% (comparativ cu 54,0% in trimestrul precedent);

Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10; acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti la 17 la 10 in judetul Teleorman.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 400 de lei (748 lei in judetul Giurgiu fata de 1179 lei in Municipiul Bucuresti).

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 88,8% in totalul celor de asigurari sociale.

Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (74,6%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale.

Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial -- au reprezentat 2,0%.