Curtea de Apel Bucuresti a sesizat DIICOT solicitand verificari privind potentialele infractiuni de spalare a banilor comise de oficiali ai Bancii Comerciale Romane SA (BCR), in legatura cu dobandirea unor imobile din Snagov si Poiana Brasov. "Inca nu am primit nicio sesizare oficiala de la DIICOT", au spus pentru HotNews oficialii celei mai mari banci locale. In cazul din Snagov e vorba de mai multe loturi de teren care insumate au o suprafata de aproape 60.000 de m.p., iar in Poiana Brasov, la mijloc ar fi un proiect turistic- Silver Mountain, proiect pe care banca il creditase cu 85 milioane de euro, dupa care proprietarul si-a cerut insolventa.

La scurt timp dupa acordarea imprumutului, proprietarul Silver Mountain- dezvoltatorului INR Managament Real Estate, detinut de omul de afaceri Dan Fischer, decedat in urma cu 4 ani- nu mai achita ratele la credit, BCR demarand procedura de executare silita. In timpul derularii acesteia, firma isi cere insolventa, lichidator fiind desemnat EuroInsol, compania conduse de Remus Borza. Acesta face un plan de redresare pe care il prezinta BCR (care detinea 90% din totalul creantelor), insa bancherii considera nerealist planul si solicita falimentul.

In 2014 , BCR preia complexul imobiliar Silver Mountain la un preţ de 45,5 milioane de euro, astfel că expunerea băncii pe acest proiect ramane de circa de 40 de milioane de euro.

Silver Mountain din Poiana Brașov fusese dezvoltat pe o suprafață de 23,6 hectare și cuprinde patru clădiri de apartamente (171 de unități, de la studio-uri la penthouse-uri), 2.600 de metri pătrați utili de spațiu comercial, care include o clădire multifuncțională compusă dintr-un restaurant (capacitate de 140 de persoane), un club și un centru spa&fitness, cu locuri de parcare subterane.

BCR detinand 90% din creantele asupra Silver Mountain, plangerile penale au venit din partea celorlalti detinatori ai creantei, acestia acuzand ca intreaga operatiune poate fi o spalare de bani care le-ar fi lezat interesele legitime. O parte dintre sesizari au fost facute din 2014, unele primind NUP. Nu se stie insa ce surprize pot aduce ofiterii DIICOT.

"Sesizeaza organul de urmarire penala in privinta efecuarii unor verificari privind potentialele infractiuni de spalare a banilor de catre Banca Comerciala Romana SA, constand in dobandirea imobilelor active situate in satul Tancabesti, comuna Snagov, judetul Ilfov compus din 15 loturi de teren adiacente cu o suprafata totala de 59.679 m.p, conform procesului verbal de licitatie publica nr.1870/23.05.2014 si respectiv a activului Silver Mountain, situat in Poiana Brasov, judetul Brasov, compus din 171 apartamente, 176 locuri de parcare, 2 spatii comerciale, cladire multifunctionala - Restaurant, Club, Spa & Fitness), drumuri de acces, spatii verzi si teren excedentar in suprafata de 206.500 m.p si bunuri mobile care deservesc activul. Copie a prezentei precum si a dosarului de instanta se va inainta si parchetului competent, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de casatie si Justitie- DIICOT", a decis, vineri Curtea de Apel Bucuresti, citata de Mediafax.

Curtea de Apel Bucuresti a luat decizia in urma unei plangeri pe care a facut-o o firma de insolventa, impotriva unei ordonante de clasare, dispusa de procurorii DNA, intr-un dosar privind suspiciuni de coruptie in legatura cu Remus Borza si firma de insolventa a acestuia.