Ritmurile de crestere economica a Romaniei, una dintre cele mai mari din UE, au fost laudate marti de consilierul pe probleme economice al presedintelui, Cosmin Marinescu, care a atras insa atentia asupra calitatii acestei cresteri. " In 2016, Romania va fi pe podiumul european al cresterii europene, insa in conditiile unui foarte consistent avans al consumului. n nou model de dezvoltare economica ar trebui sa abandoneze cateva iluzii: in primul rand ca prosperitatea se poate construi pe deficite, pe datorie publica si pe stimularea artificiala a consumului. In al doilea rand, iluzia ca politicile publice pot tine locul reformelor reale, structurale. Nu in ultimul rand iluzia ca prosperitatea odata obtinuta, nu se va mai pierde", a spus Marinesc, la un seminar de specialitate.

Cosmin MarinescuFoto: Administratia Prezidentiala

Ce a mai declarat consilierul prezidential:

  • Contextul actual e unul cum nu se poate mai potrivit pentru a discuta imperativul Romaniei de a se aseza pe un trend de crestere sustenabila. Pe de o parte pentru ca avem un guvern tehnocrat care trebuie sa filtreze deciziile publice prin prisma principiilor economice, iar pe de alta parte pentru ca suntem intr-un moment economic care necesita un nou inceput in materie de politica economica si care s-ar treduce printr-un nou model de dezvoltare economica.
  • Un nou model de dezvoltare economica ar trebui sa abandoneze cateva iluzii: in primul rand ca prosperitatea se poate construi pe deficite, pe datorie publica si pe stimularea artificiala a consumului. In al doilea rand, iluzia ca politicile publice pot tine locul reformelor reale, structurale. Nu in ultimul rand iluzia ca prosperitatea odata obtinuta, nu se va mai pierde. Dimpotriva!
  •  In 2016, Romania va fi pe podiumul european al cresterii europene, insa in conditiile unui foarte consistent avans al consumului. Fireste,e prematur sa vorbim despre schimbarea modelului de crestere economica.
  • Dar, pentru a fi sustenabili, cresterea consumului trebuie sa se bazeze pe prograse durabile in planul productivitatii. In acest sens nu trebuie sa ne multumim cu latura cantitativa a cresterii ci a celei calitative.
  • Consolidarea post criza a fost recent deversata. In 2016 deficitul e foarte aproape de limita de 3%. Perpetuarea acestui trend in raport cu dinamica actuala a cresterii indica o evolutie prociclica ce ar fragiliza bugetul si economia in ipoteza unei noi crize.
  • Aceasta evolutie este confirmarea ca fara o puternica vointra politica, consolidarea fiscala nu poate rezista peste ciclurile electorale.
  • Romania este una din tarile UE care din pacate reverseaza consolidarea fiscala. Cadrul fiscal bugetar nu e lipsit de anumite vulnerabilitati. Pe plan global, investitorii manifesta o incredere inca fragila. Nu trebuie sa uitam lectiile crizei recente.
  • Practic, deficitele sunt notele de plata prin care guvernele transfera in viitor costul real al beneficiilor prezente. Asa se explica tentatia pentru deficite care in UE a generat criza fatoriilor suverane.
  • In ciuda unor evolutii bune a productiei industriale, consumul este principala noastra sursa de crestere. In acest context, esentiala este revigorarea investitiilor. Se adanceste din pacate penuria investitiilor publice. Se impune imbunatatirea capacitatii administrativa a Statului
  •  Investitiile in infrastructura par a fi calcaiul lui Ahile pentru sectorul public romanesc. Exporturile Romaniei depasesc 40% din PIB, dar ritmul de crestere s-a injumatatit. Dar importurile  cresc in ritm accelerat, dublu fata de exporturi. Romania are nevoie de o viziune economica sanatoasa, pe termen lung.