"Pentru cota de 51% marfa provenita din "lantul scurt", noua lege prevede un termen de gratie de 6 luni si elaborarea unei hotarari de guvern. In schimb, pentru dispozitiile care privesc activitatea retailerilor, legea va intra in vigoare la 3 zile dupa publicare. Toti comerciantii vor fi obligati sa se incadreze in termenul de plata de 7 zile calendaristice pentru produsele proaspete toate alimentele care nu sunt conservate prin sterilizare, deshidratare, congelare sau afumare, cu exceptia refrigerari", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania.

Prin urmare, mai spun retailerii, managementul stocului de marfa - adica ciclul expunere - vanzare - va trebui optimizat, pentru ca magazinele sa poata sustine fluxul financiar extrem de strict prevazut in lege.

Va prezentam pe scurt cateva dintre prevederile noii Legi 321 care vor avea un impact negativ considerabil asupra comertului si, in cele din urma, asupra consumatorilor, in opinia reprezentantilor marilor retaileri:

  •  Schimbarea regulilor jocului (din nou) in timpul jocului inseamna renegocierea  contractelor si a bugetelor anterior incheiate si previzionate pentru intregul an financiar. Este necesar un efort urias al resursei umane pentru a modifica in cateva saptamani toate contractele aflate in desfasurare. 
  • Livrarea la magazin cu aviz si transmiterea facturii in centrala trebuie sa se faca in timp util deoarece magazinele nu au acces la pretul de achizitie. Furnizorii au nevoie de sisteme informatice performante ca sa poata gestiona eficient procesul, altfel vor fi exclusi din circuitul comercial de rigorile legii - amenda ajunge si pana la 100.000 lei.
  • Retailerii nu mai pot factura servicii, asa ca furnizorii vor avea nevoie sa isi creeze foarte rapid si o capacitate logistica adecvata - depozite climatizate, mijloace auto termo-controlate, ambalare standard, buletine de analiza etc.
  • Comerciantii, in marea lor majoritate, nu isi vor mai putea permite nici mercantizarea suplimentara. Astfel din magazine vor disparea foarte probabil si display-urile, degustarile, chiar si  frigiderele de la furnizori, incepand cu berea si terminand cu lactatele si inghetata.