Domnul despre care discutam are nume si prenume, dar prefera sa stea in umbra, din motive nu foarte greu de intuit. Cazul e insa real si merita povestit. Pentru usurinta, personajului principal o sa-i spunem dl. Popescu. In 2009, dl. Popescu a luat un credit de la una dintre primele banci din sistem. Un credit de consum, nu foarte mare- 54.000 de lei, fara ipoteca. Ne-garantat, altfel spus, cu apartamentul. A platit in mod regulat ratele timp de 3 ani, pana cand si-a pierdut jobul din cauza crizei economice. "Din 2012 nu am mai putut plati si am informat banca despre acest lucru. Nu au vrut sa ma asculte, nu i-a interesat de nicio alternativa de plan de plata", povesteste dl Popescu, care acum sta in chirie undeva in Bucuresti.

Creditul lui era acoperit de o polita de asigurare care ar fi trebuit sa preia plata ratelor scadente pentru o perioada de 12 luni de la data la care intervenea neplata nratelor. Cu toate acestea, banca a vandut creditul catre o firma de recuperare creante- Creditexpress Financial Services. "Nimeni nu m-a informat despre asta", spune azi domnul Popescu. Firma de recuperare, ca orice firma de recuperare s-a dovedit si mai agresiva decat fusese banca: fara nicio notificare prealabila, obtine executarea silita la Judecatorie. Asta era deja in 2013. De atunci si pana in decembrie 2015, d-lui Popescu i-au fost poprite conturile in favoarea Credit Express. In decembrie 2015 Credit Express a obtinut o noua executare silita.

"In februarie 2016 am verificat intamplator la judecatoria sector 2 si am observat incuviintarea de executare din decembrie 2015. Imediat am luat legatura cu avocatul si am cerut sa faca contestatia la executare. Contestatia la executare a fost depusa in martie 2016 de catre avocat la judecatorie. Totodata a depus si cautiune de 4500 RON pentru a arata seriozitatea si urgenta cazului". povesteste dl Popescu.

In aprilie 2016, dupa ce a depus contestatia la executare si garantia financiara, omul a primit documentele de la executorul judecatoresc Balica, Tranca si asociatii, prin care era instiintat ca urmeaza sa i se execute apartamentul. A urmat o avalansa de vesti proaste: In mai 2016 a primit de la executor informarea ca urmeaza organizarea primei licitatii in data de 31 mai 2016. In toata aceasta perioada avocatul d-lui Popescu a facutmai multe solicitari pentru urgentarea judecarii pentru suspendarea temporara a executarii pana la judecarea procesului de executare silita.

In mai 2016 judecatoria a respins suspendarea provizorie a executarii silite, lucru foarte curios, avand in vedere ca firma de recuperare lucreaza prin mandatar, iar o alta judecatorie din Romania a dat o solutie pe prin care, daca se cere executarea prin mandatar, aceasta nu este acceptata. Mai mult, suma solicitata de Creditexpress – 64.000 de lei nu are nicio legatura cu restul de plata, intrucat dupa mai bine de 3 ani, de plata lunara a ratelor, greu de crezut ca din 54 mii lei sa ramana o "coada" de 64.000 de lei. "Din cate stiu, exista o legislatie europeana de care judecatorii trebuie sa tina seama si sa nu accepte incuviintari silite in situatia in care exista suspiciunea ca ar exista clauze abuzive in contractul bancar", spune domnul Popescu, care nu se astepta ca lucrurile sa capete o asemenea intorsatura.

Avand in vedere ca a fost respinsa suspendarea temporara a executarii silite, in ultima saptamana din luna mai 2016 avocatul a trimis notificare de dare in plata catre: Credit Express Financial Services si executorul judecatoresc Balica, Tranca si asociatii care trebuiau sa suspende imediat executarea silita, conform prevederilor legale.

Cu toate acestea,surpriza! La inceputul lunii iunie 2016 a primit de la executor instiinarea ca urmeaza sa se organizeze la sfarsitul lunii iunie (vezi atasament) termenul al doilea pentru licitatie si vanzarea apartamentului la un pret redus cu 25% fata de prima licitatie existand sanse foarte mari ca acesta sa fie vandut. Altfel spus, executorul continua licitiatia in ciuda faptului ca au primit instiintarea darii in plata si exista confirmarea de primire in acest sens.

Am luat legatura cu avocatul, am solicitat sa faca notificare in care sa prezinte situatia catre judecatorie, Ministerul Justitiei, DNA si Avocatul Poporului.

"Aceste firme de recuperare, prin reprezentantii legali din Romania, sfideaza legiile statului si continua executarea pana cand reusesc sa vanda bunul, dupa care trimit banii in paradisurile fiscale, catre companiile de afara tarii", spune domnul Popescu, care nici sub tutela darii in plata nu se mai poate pune.

Am incercat sa luam legatura cu cei de la Creditexpress, dar ne-a raspuns o domnisoara care dupa cateva balbaieli ne-a asigurat ca ne va suna in aceeasi zi cineva din cadrul companiei pentru a lamuri lucrurile. Nu a facut-o nici pana azi, desi apelul a fost dat in urma cu peste o saptamana.

Am discutat pe aceeasi tema cu un reputat bancher, care ne-a repetat scenariul potrivit carora bancile ajuta de fapt persoanele care trec prin dificultati financiare, dar ca o fac discret, ca sa nu incurajeze hazardul moral. Ce hazard moral, intreb? Pai daca toti ar afla ca ii sprijinim cat putem pe clientii buni cu probleme, ar veni toti sa-i sprijinim si nu cred ca bancile isi permit sa-i sprijine pe toti, spune bancherul.

Banca de la care dl Popescu a luat creditul initial, ridica din umeri. "Creditul nu mai e la noi, firma de recuperare il administreaza. Poate ca puteam face ceva daca ar fi fost in portofoliul nostru. Dar nu mai e", spune bancherul comercial. Doar ca bancile nu lucreaza cu situatii punctuale, ci cu portofolii intregi. Dl Ionescu conteaza pentru banca doar in masura in care reuseste sa restituie banii. In rest, este un numar cesionat unei firme de recuperare. Iar firmele de recuperare nu sunt niciodata politicoase cu niste numere.

Exista insa si firme de recuperare care au suspendat colectarea creantelor , cum e cazul Kruk Romania. "In acest moment, numeroase institutii financiare din Romania au exprimat ingrijorari privind aspecte legate de retroactivitatea si neconstitutionalitatea acestei legi, prevederile sale nefiind suficient de clare referitor la creantele rezultate din contractele de credit semnate de clienti si declarate scadente anticipat de banca, inainte de intrarea in vigoare a legii.

Compania a hotarat sa suspende temporar actiunile de colectare a cazurilor aflate in colectare amiabila care intrunesc conditiile de aplicare a legii darii in plata", se arata intr-un comunicat al companiei, desi anul trecut firma a cumparat neperformante de 163 mil. lei (37 mil. euro)