Ministerul Culturii a inaugurat miercuri la Muzeul Bancii Nationale a Romaniei, expozitia ce are in rol central opera lui Constantin Brancusi "Cumintenia pamantului". Lucrarea sculptorului roman va putea fi admirata in perioada 16 iunie - 8 iulie, de luni pana vineri, in intervalul orar 10:00-18:00. In perioada 11 iulie 31 octombrie a.c., "Cumintenia pamantului" va putea fi vazuta conform programului de vizitare a muzeului, publicat pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei. Pana miercuri, prin subscriptia publica pentru "Cumintenia pamantului" s-au strans 212.473 de euro, din care 74.864 de euro pe site-ul campaniei www.brancusiealmeu.ro, 117.750 de euro prin transfer bancar in conturile Ministerului Culturii si 19.859 de euro prin intermediul eMag.ro.

Maia Morgenstern, la evenimentul de miercuri de la BNRFoto: Ovidiu Micsik

"Mutarea <> la Palatul Vechi al Bancii Nationale din Bucuresti va face si mai accesibila publicului larg vizitarea lucrarii lui Constantin Brancusi. Experienta vederii <>, a vederii nemijlocite, este de fapt o fascinanta experienta a intalnirii. <>este un univers la care poti participa prin vedere. Dar o vedere care te invita sa ai mereu o observatie patrunzatoare a tuturor detaliilor imperceptibile pe care le poarta, posibila doar in interiorul acestei intalniri. Iar noi stim ca intalnirile adevarate se caracterizeaza totdeauna prin bucurie. Si ce poate fi mai frumos decat intalnirea cu o fiinta enigmatica, o faptura adunata asupra ei insesi ce n-are inca un chip anume si pe care Brancusi a numit-o <>. Daca e prima data cand o intalniti, fiti siguri ca veti fi cu atat mai fericiti", a declarat Corina Suteu, ministrul Culturii.

Pentru protejarea lucrarii, OMNIASIG a decis sa se implice in campanie si sa acopere costul politei de asigurare pana la incheierea campaniei.

"Responsabilitatea este parte din ADN-ul companiei noastre si suntem onorati sa putem asigura o asemenea capodopera a culturii romanesti. Noi o putem vedea astazi, aici, liber, la Muzeul BNR, dar trebuie sa ne intrebam daca si copiii nostri vor reusi sa faca acest lucru. Opera lui Brancusi este parte din patrimoniul romanesc si fiecare dintre noi trebuie sa isi asume protejarea si mentinerea ei in spatiul public. Suntem datori generatiilor de maine", a declarat Mihai Tecau, Presedinte Directorat OMNIASIG Vienna Insurance Group.

Printre personalitatile care si-au aratat deja sprijinul pentru campania de subscriptie publica se regasesc Doina Lemny, Mircea Cartarescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, Francois Saint-Paul - ambasadorul Frantei, Razvan Burleanu, Oana Manea, Alexandru Dedu si Cosmin Alexandru. De asemenea, in spotul publicitar isi declara sustinerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Plesu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Pacurariu, Dragos Bucurenci, Parintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv si Virgil Stanescu.

De asemenea, printre companiile care si-au anuntat implicarea in sustinerea campaniei se numara eMag, Banca Transilvania, OMNIASIG, BRD, New Folder, Unlock, Media Trust si 360 Revolution.

"Cumintenia Pamantului" a fost realizata de Constantin Brancusi in anul 1907 si apartine patrimoniului cultural national, in categoria Tezaur.

Brancusi spunea despre opera: "Cumintenia pPamantului"... A fost incercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul aratator (incercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Caci mi-a fost prea mare spaima cand i-am ridicat valul... Femeia nu trebuie niciodata dezvaluita... Isis trebuie sa ramana acoperita sub cel putin unul din cele sapte valuri ale frumusetii sale, cel al misterului - care ii ofera si pretuirea si nemurirea. "Cumintenia pamantului" a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adanc femeia - dincolo de psihologia dumneavoastra!"

"Cumintenia Pamantului" e realizata in calcar crinoidal si, din informatiile de la primul posesor, se stie ca Brancusi ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului - grotele Savonnieres. In prezent, "Cumintenia pamantului" este in proprietatea mostenitorilor arhitectului Gheorghe Romascu, care a cumparat opera de arta de la Constantin Brancusi in anul 1911.

Constantin Brancusi s-a nascut la 19 februarie 1876 in Hobita, Gorj. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarca prin eleganta si puritatea formei, prin utilizarea sensibila a materialelor. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cat si importanta acordata luminii si spatiului sunt trasaturile caracteristice ale creatiei lui Brancusi. Opera sa a influentat profund conceptul modern de forma in sculptura.

Ansamblul sculptural "Calea Eroilor" de la Targu-Jiu este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Constantin Brancusi din Romania. Cele patru componente sculpturale ¬ "Masa tacerii", "Aleea scaunelor", "Poarta sarutului" si "Coloana fara sfarsit" ¬ sunt dispuse pe aceeasi axa, orientata de la apus spre rasarit, cu o lungime de 1275 de metri. Ansamblul a fost inaugurat in anul 1938.