Am mai spus-o, dar nu voi obosi sa o repet: avem peisaje mult mai frumoase decat au alte tari, dar nu stim sa facem turism, decat cu foarte mici exceptii. In primele 3 luni din an ne-au vizitat, potrivit Institutului National de Statistica, 414.000 de turisti straini, care au "lasat" in economie putin peste un miliard de lei. Cam 600 de euro de persoana, sau in lei, 2684,5 lei. Cifrele sunt comparabile cu cele ale turismului elen, in Grecia cheltuielile/capita ale turistilor straini sunt de circa 650 euro, in scadere fata de 2014, cand strainii cheltuiau cate 730 de euro/persoana. La noi, serviciile de multe ori proaste si scumpe fac ca cei care ne viziteaza in scop turistic sa fie inca redus. Trei din cinci straini vin in Romania la conferinte, nu pentru peisaje sau locuri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Suma cheltuita de turistii straini in vizita lor in Romania a scazut usor fata de primul trimestru din 2015, cand fiecare strain cheltuia circa 610 eur (acum cheltuielile au fost de 597 euro/capita), fenomen care are loc in intreaga Europa.

E drept ca taierea TVA la serviciile turistice din ianuarie 2015 a ajutat industria, dar infrastructura proasta, raportul pret/calitate nu intotdeauna echilibrat si lipsa unei strategii in domeniul turismului (plus salariile, aflate la limita de jos a pietei muncii) face ca turismul romanesc sa respire cu dificultate.

Ca sa va faceti o idee, in Grecia, turismul acopera peste 17% din PIB. In Cehia, 10,4%. Pana si Macedonia are 4,5%. Nu mai zic de Ungaria, care nu are nici pe departe peisajele noastre, ne depaseste. Stiti cat are Romania ponderea turismului in PIB? Sub 2%, in mod direct. Media mondiala este de 5.2%. Drept este ca daca adunam si serviciile indirecte (aduse de turismul medical sau de serviciile conexe- autocare, ghizi samd), ajungem la 4.5%. Caz in care media mondiala e de 12%.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania in trimestrul I 2016 l-a reprezentat participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (63,3% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 64,0% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile particulare (putin peste o treime din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (61,7%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (54,5%), fiind preferata cazarea cu mic dejun inclus (93,7%). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,5%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,8%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 37,6% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpararea de cadouri si suveniruri 32,7%. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 64,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare in muzee, obiective turistice, gradini zoologice/botanice au reprezentat 40,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Romania se afla pe locul al 68-lea intr-un clasament privind competitivitatea turismului in 140 de tari publicat in raportul pe 2013 al Forumului Economic Mondial (World Economic Forum,WEF).

Cele 140 de state incluse in raport sunt clasate in functie de paisprezece indicatori privind competitivitatea in domeniul turismului, precum legislatia, sustenabilitatea in politicile de mediu, nivelul de sanatate si igiena, infrastructura pentru transporturi, resursele umane, naturale si culturale. La nivel european, Romania ocupa locul al 35-lea, din cele 42 de state evaluate, lista fiind incheiata de Republica Moldova.

Top 10 tari din Europa cuprinde Elvetia, Germania, Austria, Spania, Marea Britanie, Franta, Suedia, Olanda, Islanda si Finlanda.