"Am sesizat instantele competente sa judece contestatiile la notificarile de dare in plata si in privinta exceptiei de neconstitutionalitate. Ne referim la legea darii in plata in ansamblul ei, iar temeiurile tin de principii consfintite in Constitutie: neretroactivitatea legilor, respectarea dreptului la proprietate si predictibilitatea legii, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii uneia din primele cinci banci din sistem. Potrivit acestora, instantele au admis in doua cazuri exceptia de neconstitutionalitate ridicata de banca, dar, mai spun oficialii bancii, "ne asteptam ca majoritatea, daca nu toate instantele sesizate sa procedeze in acelasi fel".

HotNews.roFoto: Hotnews

Pana in prezent, au fost acceptate exceptiile de neconstitutionalitate in circa 100 de dosare, iar in cazul celor inca ne-decise, termenele acordate sunt de circa 2-3 saptamani, mai spun sursele noastre.

Conditiile de admisibilitate ale unei asemenea exceptii sunt indeplinite, mai spun bancherii. Prima: sa existe un litigiu pe rolul unei instante, a doua conditie: solutionarea litigiului sa fie in legatura cu legea ale carei prevederi sunt vizate de controlul de constitutionalitate iar a treia conditie ar fi ca legea respectiva sa fie in vigoare.

Curtea Constitutionala a fost sesizata in legatura cu legea darii in plata de mai multe banci, printre care Unicredit, Bancpost, BCR, Raiffeisen Bank s.a., iar in urma unui proces al Unicredit (scrie Mediafax) aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 6, cauza a fost suspendata pana la decizia CCR.