Oficial din sistemul bancar: Exceptiile de neconstitutionalitate invocate de banci privind darea in plata tin de neretroactivitate, respectarea dreptului la proprietate si predictibilitatea legii
Pana in prezent, au fost acceptate exceptiile de neconstitutionalitate in circa 100 de dosare, iar in cazul celor inca ne-decise, termenele acordate sunt de circa 2-3 saptamani, mai spun sursele noastre.
Conditiile de admisibilitate ale unei asemenea exceptii sunt indeplinite, mai spun bancherii. Prima: sa existe un litigiu pe rolul unei instante, a doua conditie: solutionarea litigiului sa fie in legatura cu legea ale carei prevederi sunt vizate de controlul de constitutionalitate iar a treia conditie ar fi ca legea respectiva sa fie in vigoare.
Curtea Constitutionala a fost sesizata in legatura cu legea darii in plata de mai multe banci, printre care Unicredit, Bancpost, BCR, Raiffeisen Bank s.a., iar in urma unui proces al Unicredit (scrie Mediafax) aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 6, cauza a fost suspendata pana la decizia CCR.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
Le va trata ca pe cele mai vechi???
Oare nu pot sa plece mai repede astia din parlament?
Macar asa se scot astia, sa zicem cei vechi, si vin altii, poate mai noi, sper...
Dar grija mea cea mai mare este legata de Mr. Piperea si statul domniei sale in PNL... aproape nu mai poci dormi de grija domnului... sa nu imi spuneti ca este de la caldura!
Mi se rupe ca acum 10 ani erau altele preturile.
AZI, un tanar care ar fi strans cu greu cei 15% pentru un apartament bun in Bucuresti, care sare de 70.000€ - ii va fi aproape imposibil sa stranga 35 sau 40%.
Si asta datoritata faptului ca sarantocii ca tine s-au gandit sa-si traga o lege ca sa-i scoata din rahat.
Lege profund nedreapta si neconstitutionala si care, la fel ca aberatia anti-fumat, va fi eliminata pana la Craciun.
Eu o stiam altfel pe aia care-o indrugi tu, si anume:
AZI, un tanar care nu poate sa stranga un
avans pentru un apartament de 70k, ii va fi aproape imposibil sa plateasca timp de 30 ani rate la banca cand ROBOR-ul se va mari de atatea ori in acest timp.
2. Preturile apartamentelor deja au crescut cu in medie 4-5000 euro pe unitate, asta o spun datele a 90% din firmele din domeniu.
3. In toate tarile pe care le dau exemplu cei din junta chf, DIP e optionala pentru noile credite. Adicatelea omul are posibilitatea sa aleaga daca plateste un avans mai mare sau nu. La noi e obligatoriu, ceea ce imi cam miroase a interes de a tine o masa mare de tineri si familii tinere in chirie pentru a se face clientela pentru "neshte baetzi". ;)
O intrebare: daca eu vreau sa imi cumpar la anul, sa zicem, o casa, in eventualitatea in care nu va mai exista Prima Casa, de ce trebuie eu sa acopar printr-un avans mai mare prostiile facute de cei ca tine in 2007-2008?
Apoi, exista niste conditii la Prima Casa, care mai sar din schema cateva mii sau zeci de mii de tineri.
Cat despre banci, atata timp cat sunt dispus sa iau un imprumut, asa cum am luat si altele, si am fost de acord cu conditiile, inseamna ca flecareala sarantocilor ca tine e irelevanta.
Nu ai niciun drept, nu ne mai aburi. Ai dreptul sa platesti ce ti-ai asumat prin contract.
Noi ăștia tineri cu ochii deschiși ne-am cam săturat ca băncile să umfle prețurile caselor supraevaluându-le la acordarea creditelor pe ochi frumoși apoi plângându-se ipocrit de provizioane.
Și rămânem cu legea ”idioată” până când o veni (la Sfântu-Așteaptă) mafia băncilor susținută de BNR cu una mai bună. Parcă te văd calculând acum avansul de speriat la 40-50.000 prețul casei!