Curtea Constitutionala a decis: este dreptul autoritatilor romane sa solicite si sa incaseze taxa de prima inmatriculare
Avand in vedere ca deciziile Curtii Constitutionale sunt general valabile, apreciem ca actualul timbru de mediu se datoreaza in forma publicata iar persoanele nemultumite pot solicita restituirea taxei, solutionata cu succes doar prin instantele europene.
Analizam Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei cu privire la prevederile normative adoptate de OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru prima inmatriculare a unui autoturism sau pentru transcrierea dreptului de proprietate, tinand cont de numeroasele modificari legislative si de numeroasele decizii ale instantelor de judecata atat romanesti cat si ale Curtii Europene.
Multiplele procese pierdute de statul roman au dus la publicarea OG nr. 40/2015 ce introduce restituirea taxelor de prima inmatriculare, indiferent de denumirea avuta si de modul de aplicare, achitate pana la februarie 2013.
Noutatea legislativa adusa de aceasta prevedere normativa a constat in faptul ca restituirea se realizeaza prin aplicarea unei proceduri administrativ-fiscale, fara a mai fi nevoie de decizia instantei.
In referentialul normativ se remarca si cauza C-586/2014 - Budisan contra Romaniei, pronuntata in data de 09 iunie 2016 din care retinem cateva aspecte foarte importante. Astfel, reglementarile comunitare permit instituirea unei taxe de mediu cu ocazia primei inmatriculari sau cu ocazia transcriptiei dreptului de proprietate cu conditia sa nu se acorde scutiri discriminatorii. Acordarea unor astfel de scutiri a fost exact motivul pentru care deciziile Curtii Europene au constatat ilegalitatea taxei de prima inmatriculare.
Daca statul roman a decis restituirea taxelor de prima inmatriculare achitate in baza fostelor reglementari privind timbrul de mediu, platite pana la februarie 2013, sunt persoane care contesta legalitatea acestei taxe reglementate chiar de actualul cadru normativ, respectiv OUG nr. 9/2013.
Privita in contextul Deciziei Curtii Europene, existenta unor scutiri sub forma restituirilor timbrului de mediu conduce la opinia ca si forma actuala a prevederii normative este contrara principiului de drept al Comunitatii Europene.
In acest sens si Curtea Constitutionala a Romaniei a fost sesizata pentru a se pronunta asupra constitutionalitatii timbrului de mediu, atat asupra ordonantei in integralitatea sa cat si asupra acelor prevederi normative ce detaliaza modul de calcul, determinare si plata a timbrului de mediu. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscl Adrian Benta.

Este sau nu campania de vaccinare anti COVID-19 în impas? / Ce arată datele
Vacanțe școlare decalate, în sprijinul turismului? Ministrul Educației: „Ar afecta șansele elevilor de a performa” / Ce spun ceilalți actori din sistem
HARTĂ Proiectele rutiere majore din zona București - Ilfov: Drulă, detalii despre inelul de centură A0, pasajele și lărgirile de pe actuala centură și drumurile radiale
Pot fi angajații obligați să se vaccineze ca să fie primiți la locul de muncă? Un subiect tabu, care se discută pe la colțuri, dar nimeni nu-l pune în dezbatere
Aceasta taxa aplicata, repet, NUMAI la schimbarea de proprietar, a bulversat complet parcul auto. Exista zeci de mii de masini care-si schimba proprietarul, dar continua sa circule pe numele vechiului proprietar.
Pentru ca aceasta taxa sa fie una legala si acceptata de catre toata lumea, ea trebuie sa fie conceputa drept un impozit sau un procent in pretul combustibilului consumat.
Deocamdata Curtea Europeana de justitie A SOMAT statul roman sa desfiinteze TIMBRUL DE MEDIU si sa returneze sumele incasate.
In acest domeniu, din 2007 si pana astazi, este un haos total. Niciun guvern nu a reusit sa stabileasca o taxa normala. Si asta pentru toti s-au gandit la incasarile imediate.
De ce sa insezi o taxa de poluare o singura data si numai de la autoturismele care se tranzactioneaza (si ilegal, si pentru urmatorii sapte ani de poluare, adica in avans - iarasi ilegal - vezi cum a sarit Ponta cand a descoperit ca furnizorii de gaze si energie facturau in avans pe trei luni consumatorii casnici), cand poti incasa o taxa modica, legala, in fiecare an, de la tot parcul auto?