"Pana si pietele financiare au fost prinse pe picior gresit. Ca sa nu mai spun ca declaratiile unor parteneri din UE nu au ajutat deloc. O tara, mai ales una cum e Regatul Unit, nu trebuie sa fie aproape amenintata. Implicatiile politice sunt imense, acestea privind nu doar UK. Se discuta despre eventualitatea unui nou referendum in Scotia, mai vedem ca deja eurosceptici, nationalisti, cer referendemuri in alte Tari din UE- Franta, Olanda s.a.. Esential este ca cei care cred in Uniunea Europeana sa vorbeasca la unison si cu statesmanship. Deci si Romania", a transmis HotNews profesorul Daianu, membru in CA al BNR.
Ce efecte s-ar putea sa avem pe termen scurt:
- 1. Volatilitate crescuta pe curs
Pe pietele valutare s-a instalat o stare de panica, scrie Bloomberg. Dealerii de valute din S.U.A., Europa si din Asia au inceput tranzactiile dimineata devreme, pentru a putea reactiona la rezultatele referendumului. "Piata este extrem de ilichida, extrem de volatila,"spune Richard Benson, managing director la Millennium Global Investments, care gestioneaza circa 16 miliarde $. "Este un soc." El a venit la birou la miezul noptii ora locala, imediat dupa ce a aflat ca in Sunderland (nord-estul Angliei) au votat 61 la suta sa plece.
- 2. Pe termen mediu, PIB-ul ar putea fi afectat cu 0.5% (in scadere)
- 3. Efectele directe asupra economiei autohtone sunt temperate
"Totul depinde acum de reactia politicienilor. Din partea Bancii Angliei, sa ne asteptam azi la o reducere a dobanzii cu 50 de puncte de baza. Banca Centrala Europeana va furniza si ea, probabil, lichiditati, cu ajutorul Bancii Japoniei si al Rezervei Federale a SUA. Sa ne asteptam si la o reuniune de urgenta a Bancii Angliei - in jur de ora 11:00, ora Bucurestiului - cand se deschid pietele cash de actiuni. GBP a intrat deja in zona critica pe termen lung", spune Steen Jakobsen, economist sef si CIO Saxo Bank. "Brexitul e aici, iar implicatiile lui pe termen lung si scurt sunt dramatice. Iata la ce ar trebui sa ne asteptam azi pe pietele de actiuni.
Steen Jakobsen, economist sef si CIO Saxo Bank: "Pana la urma, e o veste buna pentru europeni, chiar daca primele efecte sunt dureroase: procesul de reforma al UE va rabufni, pentru ca Uniunea Europeana, iata, nu-si mai poate ignora alegatorii. Ascultam, azi noapte, postul de radio BBC - "O tara divizata, frica i-a determinat pe pro-europeni sa-si schimbe opinia, un gest urat la adresa Parlamentului, un contract social rupt, odata cu trei partide principale care s-au luptat impotriva Brexitului si au esuat..." Este exact mesajul pe care am vrut in permanenta sa-l scot in evidenta inainte de Brexit. Contractul social a fost reziliat de alegatorii din Marea Britanie si s-ar putea sa mai vedem asta in UE. Cameron a incercat o negociere cu o Europa cu doua paliere, insa acum avem un continent fragmentat, iar un Super Stat este foarte greu de imaginat..
Probabil ca David Cameron ar putea anunta un fel de "calendar al demisiei", dar e la fel de probabil sa ramana in Downing Street, invocand articolul 50 si incepand negocierile cu UE. Articolul 50 de care vorbesc acorda o perioada de 2 ani pentru o "resetare" a regulilor relatiei cu UE.
Votul pro-Brexit da aripi miscarilor anti-sistem din Spania (cu alegeri saptamana viitoare) si Franta (cu alegeri in 2017). Un alt lucru important: votul confirma faptul ca Donald Trump are o sansa la alegeri..."
Stirea se actualizeaza
Daca iesea varianta ramanerii in UE - leul scadea.
Daca nici nu era referendum - leul scadea
Daca e cald afara - leul scade..
Probabil vin acuma ceva vijelii. Se asteapta o ...scadere a leului !