Ministrul spaniol al afacerilor externe a propus vineri impartirea suveranitatii intre Spania si Regatul Unit pentru enclava britanica Gibraltar, permitandu-i astfel sa aiba acces la piata interna a Uniunii Europene dupa Brexit. "Formula pe care o propunem este aceea de co-suveranitate britanico-spaniola pentru o perioada limitata", a spus la un post de radio Jose Manuel Garcia Margallo, citat de agentia elvetiana de stiri.

Gibraltarul, o fasie de pamant detinuta de Marea Britanie in Peninsula IbericaFoto: Flickr / Steve

Pe parcursul acestei perioade de tranzitie, locuitorii din Gibraltar ar putea pastra nationalitatea britanica daca doresc, si un regim fiscal special, a mai adaugat ministrul.

Gibraltarul se afla la sud de Spania, marginind stramtoarea Gibraltar, care leaga Mediterana cu Oceanul Atlantic. Gibraltar este singurul teritoriu britanic situat in partea continentala a Europei. Acesta insa nu este un stat, ci un teritoriu dependent de Marea Britanie. Gibraltarul este in prezent revendicat de Spania, ceea ce constituie o cauza majora a disensiunilor diplomatice hispano-britanice. Pe 10 septembrie 1967 si pe 7 noiembrie 2002 in Gibraltar au avut loc referendumuri prin care populatia teritoriului a respins anexarea la Spania

Locuitorii sai au votat in majoritate covarsitoare pentru a mentinerea UK in UE in referendumul de joi.