Au fost ceva mai multe tranzactii pe lira astazi, dar nu semnificativ mai mare, undeva de pana la 10% in plus fata de media obisnuita a zilei, a declarat pentru HotNews.ro reprezentantul unei mari banci comerciale. "Au predominat vanzarile, insa au existat si achizitii de lire sterline, facute de cei care mizeaza pe o viitoare intarire a monedei. Acest comportament se manifesta similar de cate ori euro se depreciaza in fata leului. Foarte multa lume se sperie si fuge sa scape de moneda slaba, dar pe termen mediu pierd", mai spune reprezentantul bancii. In bancile romanesti existau la inceputulu anului depozite de circa 140 milioane de lire sterline, din care circa 33 de milioane de lire sunt depozite ale companiilor, iar restul sunt impartite intre persoanele fizice-rezidenti si nerezidenti.

HotNews.roFoto: Hotnews

"La noi au existat vineri pana la pranz circa 50 de schimburi valutare pe lira sterlina la nivelul intregii tari, din care 10 au fost cumparari si circa 40 vanzari. Suma medie/tranzactie a fost de ordinul sutelor de lire sterline", a declarat pentru HotNews.ro reprezentantul altei banci locale.

Inafara bancilor, romanii care trimit lire in tara folosesc fie serviciilegen Western Union, fie procedura ne-bancarizata, fie prin prietenii care se intorc in tara fie prin soferii de microbuze care fac curse in Regatul Unit.

Potrivit unor estimari neoficiale, sumele bancarizate in tara reprezentand remitentele romanilor din Marea Britanie reprezinta circa 30% din total.