Negocierile cu Marea Britanie pentru parasirea UE trebuie desfasurate rapid pentru a limita starea de incertitudine, a spus sambata Francois Villeroy de Galhau, membru in consiliul Bancii Centrale Europene, adaugand ca centrul financiar londonez risca sa isi piarda pretiosul „pasaport UE”, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bancile cu cartierul general in Londra se bazeaza pe asa-numitul pasaport UE pentru a opera pe piata de capital a blocului comunitar fara restrictii. Unele banci su spus ca isi vor muta operatiunile in zona euro daca Marea Britanie paraseste UE.

City of London nu va fi capabil sa-si pastreze acest pasaport daca UK paraseste piata unica a bunurilor si serviciilor, a spus Villeroy la postul de radio francez Inter.

„Exista un precedent, modelul norvegian al Zonei Economice Europene, care ar permite Marii Britanii sa pastreze accesul la piata unica dar prin angajamentul de a implementa toate regulile UE”, a spus oficialul BCE.

„Ar fi putin paradoxal sa parasesti UE si sa aplici toate regulile UE, dar aceasta este o solutie daca marea Britanie vrea sa pastreze accesul la piata unica”, a adaugat el.

Partenerii Marii Britanii au intetit in saptamanile dinaintea referendumului avertizarileca, in caz de Brexit, bancile si companiile financiare cu baza in Londra isi vor pierde “pasapoartele” pentru banii lor.

City-ul londonez rivalizeaza cu New York pentru postura de cel mai mare centru financiar al lumii, in mare parte datorita dreptului automat de a vinde servicii in blocul comunitar cu 28 de natiuni sub un singur set de reguli, cunoscut drept “passporting”, au spus reprezentanti ai sectorului bancar si oficiali europeni.

Intrebat cu circa o saptamana inainte de referendum ce se va intampla in caz de Brexit, ministrul de finante francez Michel Sapin a fost foarte clar.

“Nu va fi niciun pasaport, iar asa ceva va trebui negociat contra unei multimi de concesii reciproce”.

Sapin a spus in public ceea ce multi oficiali UE si diplomati afirma in discutii private.

Accesul nemijlocit acordat serviciilor financiare este vazut aproape de toata lumea ca “perla coroanei” din punctul de vedere al beneficiilor primite de Marea Britanie in urma statutului de tara membra a UE.

Statutul de mebra UE acorda Marii Britanii acces la ceea ce practic este o “zona Schengen financiara”, un singur set de reguli ce permite bancilor sa opereze liber in cadrul frontierelor blocului comunitar.

Asa cum zona Schengen - la care britanicii nu au aderat niciodat - permite cetatenilor sa circule liber fara formalitati de granita, tot asa piata unica permite bancilor, firmelor de investitii si companiilor manager de fonduri sa opereze in tot UE fara reguli nationale si control.

Marea Britanie este cel mai mare beneficiar pentru ca bancile si firmele de investitii cu baza in Regatul Unit joaca un rol cheie in pietele financiare europene pentru derivate, schimburi valutare, credite bancare transfrontaliere, managementul investitiilor si asigurari.

Sistemul de “passporting” permite bancilor reglementate in Marea Britanie sa deschida sucursale in tari UE simplu, cu o notificare a catre autoritatile de profil britanice.