Desi reactiile sunt inca totalmente emotionale, nimeni ne-stiind in acest momend daca si cand ar putea parasi Regatul Unit constructia numita Uniunea Europeana, sfarsitul saptamanii a fost influentat de climatul din pietele internationale. "In acest context, se noteaza intensificarea perceptiei de risc pe piata financiara romaneasca, lucru care a condus la iesiri de capitaluri, atat din titluri de stat, dar si din actiuni", se arata intr-un raport transmis luni de Banca Transilvania.

Pe piata monetara ratele de dobanda au consemnat cresteri generalizate, avansul fiind mai puternic pe scadentele foarte scurte (overnight la 0.24%/0.57%). Totodata, curba randamentelor s-a deplasat in sus (in medie cu 11 puncte baza): rata de dobanda pe scadenta 10 ani a urcat cu 15 puncte baza la 3.71% (nivelul maxim din decembrie 2015).

La BNR EUR/RON a crescut cu 0.41%, la 4.5366, iar USD/RON s-a apreciat cu 2.69%, la

4.0766. Piata de actiuni a scazut (indicele BET cu 3.5%), rulajul depasind 14.1 milioane EUR.

Rezultatul referendumului britanic s-a resimtit puternic vineri pe piata financiara europeana.

Rata de dobanda la titlurile de stat germane pe scadenta 10 ani a scazut la -0.05%, indicele EuroStoxx 50 a consemnat un declin de 8.6%, iar euro s-a depreciat cu 2.84% fata de dolarul american, la 1.1066 (referinta BCE) (nivelul minim din luna martie).

In SUA, evolutiile indicatorilor comunicati exprima premise de decelerare pe final de an. Increderea consumatorilor s-a deteriorat usor in iunie: indicatorul Michigan a scazut cu 1.2 puncte fata de mai, la 93.5 puncte. Totodata, comenzile de bunuri de capital si cele de bunuri de folosinta indelungata au scazut cu ritmuri lunare de 0.7%, respectiv 2.2% in mai.

Vineri piata financiara a reactionat indeosebi la votul pro-Brexit din Marea Britanie. Cresterea aversiunii la risc a determinat iesiri de capitaluri din piata de actiuni americana si intrari pe piata de titluri de stat. In acest context, rata de dobanda la obligatiunile suverane pe scadenta 10 ani a scazut la 1.56%, indicele Dow Jones a pierdut 3.4%, iar dolarul s-a apreciat cu 2.92% in raport cu moneda unica europeana (cursul BCE).