Incepand cu 1 iulie, conditiile de acordare a concediului pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani (sau pana la varsta de 3 ani, dupa caz)se imbunatatesc semnificativ ca urmare a intrarii in vigoare a legii nr. 66/2016 privind acordarea concediului pentru ingrijirea copilului. In esenta, o persoana ce a realizat venituri timp de 12 luni in ultimii 2 ani poate sa beneficieze de concediu pentru ingrijirea copilului. O prima modificare este prelungirea la 2 ani a perioadei in care se puteau realiza veniturile luate in considerare la stabilirea indemnizatiei, dar mai sunt si alte schimbari la fel de importante.

HotNews.roFoto: Hotnews

Valoarea indemnizatiei este de 85% din media venitului net al persoanei fizice realizat in ultimele 12 luni. Indemnizatia nu este plafonata superior.

Ce venituri sunt luate in calcul ?

Veniturile luate in considerare pentru acordarea dreptului la indemnizatie pentru cresterea copilului sunt:

  • venituri din salarii si asimilate salariilor;
  • venituri din activitati independente - profesii libere;
  • venituri din agricultura si silvicultura.

Aceste venituri trebuie justificate prin documente si in functie de categoria de venit realizat se va prezenta documentul adecvat.

Ce modificari importante apar?

  •  pentru persoanele la care indemnizatia pentru cresterea copilului a fost plafonata, iar veniturile sunt mai mari decat plafoanele existente, recalculul indemnizatiei se efectueaza din oficiu, in baza documentelor existente la dosar.
  • pot beneficia de indemnizatie si acele persoane care au realizat venituri mai putin de 12 luni in ultimul an dar cumulat pe ultimii 2 ani realizeaza 12 luni de venituri.

In cazul in care parintele isi reia activitatea cu cel putin 60 zile anterior perioadei de 2 sau 3 ani, acesta beneficiaza de un stimulent de insertie. In cazul in care la nastere sunt sarcini multiple, incepand cu al doilea copil se beneficiaza de un supliment de indemnizatie calculat la nivelul de 85% din salariul minim pe economie.

Perioada de concediu pentru cresterea copilului este asimilata vechimii in munca iar persoana fizica beneficiaza de drepturile privind stagiul la pensie sau alte situatii similare. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.