Cotatia medie a euro a fost calculata luni de catre Banca centrala la 4.51 de lei, cdupa ce vineri leul inchisese la 4.52 in fata monedei europene (4.53 la cotatia BNR). Explicatia nu e foarte greoaie: euro este perceputa ca o moneda vulnerabila, iar detinatorii de euro isi muta investitiile in dolar sau in alte valute considerate mai sigure. Desigur, miscarea este temporara, urmand ca in functie de viitorul Uniunii (cu sau fara Regatul Unit), miscarile sa se inverseze. In fata francului elvetian si a dolarului, leul s-a depreciat, cele dua valute straine fiind preferate in asemenea momente pentru plasarea banilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cel mai tare s-a depreciat luni coroana norvegiana, dar deprecierea ei a fost in urma lirei sterline, "campioana" deprecierilor in aceste vremi tulburi pentru UK.

Asta in ciuda faptului ca luni, ministrul finantelor din Marea Britanie a declarat ca economia tarii va putea trece peste dificultatile create de votul favorabil parasirii UE. Conform spuselor sale, guvernul a pregatit planuri care sa-i permita sa faca fata conditiilor curente dificile dar ajustarea politicii fiscale pentru a lupta cu estimata scadere a economiei britanice va fi sarcina viitorului cabinet.

Liderii bancilor centrale majore se intalnesc tot luni in Portugalia la o conferinta programata anterior organizata de BCE. Sefa Fed, guvernatorii Bancii Angliei si al Bancii centrale chineze sunt printre invitatii presedintelui BCE.

Euro a ramas in apropierea minimului pe trei luni fata de dolar atins vineri, tranzactionandu-se in momentul redactarii la USD 1.1037/EUR. Ne asteptam ca presiunile asupra monedei unice sa fie puternice in continuare.

Cat priveste valutele europene, coroana daneza s-a depreciat cel mai mult (dupa lira sterlina), dar tot cu episoade de depreciere s-a consemnat si evolutia monedei Suediei, in vreme ce yenul japonez s-a apreciat. Volatilitatea ar putea ramane ridicata in aceasta perioada.

Monedele Europei emergente s-au tranzactionat in intervale inguste fata de euro luni dimineata. Leul a castigat ceva teren la 4.5165/EUR si ne asteptam sa inchida sesiunea in usoara crestere.

Ministerul Finantelor intentioneaza sa imprumute luni cinci sute milioane de lei in obligatiuni de stat cu maturitate reziduala de aproape trei ani. Ne asteptam ca guvernul sa accepte randamente cu putin mai mici de 1.90%.