La nivel european, sunt puse pe masa toate scenariile. O Uniune Europeana cu Regatul Unit inafara ei sau cu Regatul Unit (ori parti din Regat ) in interior. Daca ati vazut Barbati in negru (partea a treia), suntem in postura personajului Griffin, care estimeaza probabilitatea evenimentelor viitoare in functie de deciziile luate in fiecare scenariu posibil. Asa suntem si noi in fata rezultatelor votului britanicilor. Cert este un lucru: de pe urma unui eventual Brexit, unii vor profita iar altii vor pierde. Deocamdata, Castigatorul " trebuie cautat in estul continentului, unde cred ca se sarbatoreste. Cine pierde? Pierdem foarte multi", a explicat luni fostul ministru al Energiei, Razvan Nicolescu, la o conferinta organizata de ziarul Bursa.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este neasteptat acest vot, tinerii au votat sa ramana. Cei care au foarte multa experienta de viata si care nu se gandesc foarte mult la viitor, au dat un vot emotional. Ne vor afecta aceste lucruri chiardaca nu suntem 100% conectati. Energetic, inca din 2014 am blocat politica CE prin care incercau sa interzica productia de gaze de sist. Am avut 6 ani un parteneriat cu UK care a functionat. UK e o tara care a acordat foarte mare importanta la la tot ce inseamna securitate energetica. E o tara care ar fi putut sa ne propuna sa cumpere de la noi certificate verzi. Pe partea de piete de capital, Hidroelectrica urma sa se listeze si la bursa din Londra. Evident ca va fi o schimbare, prospectul va trebui acum sa fie aprobat si de autoritatea de reglementare de la Londra, daca se produce Brexitul. Vor fi si riscuri si oportunitati , cei de varsta medie au votat echilibrat, cei experimentati au votat pentru a se iesi din UE" a mai spus oficialul Deloitte.

Trebuie sa invatam o lectie din Brexit: Romania trebuie sa-si intareasca institutiile, a spus la aceeasi conferinta Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori. Seful bursei bucurestene crede ca Brexit-ul va avea si efecte pozitive. "Pe scurt, impactul Brexit este, in opinia mea, foarte divers si nu intotdeauna negativ. Oricum, aceste zile in pietele bursiere sunt bune pentru cei care cumpara", a concluzionat directorul BVB. El s-a referit la ideea care circula in aceste zile in diverse medii europene, ca bursa londoneza sa fie "sparta" in mai multe burse regionale, admitand ca Romania ar putea "trage" catre Bucuresti o asemenea Bursa, unde sa se tranzactioneze actiunile companiilor est-europene, desi -in ipoteza unui asemenea scenariu- Varsovia ar fi preferata capitalei Romaniei, dupa cum sublinia si Florin Pogonaru, sef al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Cat despre sediile londoneze ale unor institutii europene, care ar putea fi "mutat" in Bucuresti, un exemplu poate fi acesta.

Una peste alta, lucrurile pot evolua dupa diferite scenarii, care mai de care mai diferite, dar sta in capacitatea autoritatilor nationale de a-si juca in asemenea maniera cartile incat economia Romaniei sa iasa in castig. "Marile averi se fac atunci cand iau nastere marile imperii, dar mai ales atunci cand se destrama marile imperii. Acum se pare ca asistam la un asemenea moment si ar fi bine ca el sa prinda Romania pregatita, oricat de cinic ar suna", spunea unul dintre participanti in pauza conferintei.