¬Persoanele fizice care au dreptul la stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit prin darea in plata a imobilului ipotecat in favoarea creditorului, potrivit Legii nr. 77/2016, nu vor plati impozitul aferent transferului de proprietate imobiliara, potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobate marti de Guvern. Masura se aplica o singura data numai la prima dare in plata, chiar daca creditul este garantat cu una sau mai multe proprietati imobiliare.

Noile reglementari sunt introduse intr-o ordonanta de urgenta adoptata marti de Guvern, care modifica si completeaza Codul fiscal, si care are in vedere protejarea persoanelor fizice care au recurs la darea in plata ca urmare a faptului ca se afla intr-o situatie economica dificila, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Potrivit actului normativ, beneficiar este orice persoana fizica, indiferent de calitatea pe care o are in contractul de credit si care apeleaza pentru prima data la darea in plata. Pentru orice alta solicitare de dare in plata ulterioara, se plateste impozitul pe transferul proprietatii imobiliare. Pentru identificarea primei operatiuni de dare in plata se infiinteaza la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata. In acest registru se inscriu actele autentificate de notarul public si hotararile judecatoresti de dare in plata emise conform Legii 77/2016.

Totodata, persoanele care au fost deja executate silit si care apeleaza la articolul 8(5) din Legea darii in plata* pentru a li se anula datoriile neachitate la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, nu vor mai trebui sa achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice forma, dupa intrarea in vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia. In prezent, persoanele fizice care au fost supuse executarii silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligatia platii impozitului aferent venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

De asemenea, potrivit ordonantei de urgenta adoptata de Guvern, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor din activitati de cercetare dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica vor fi scutite de la plata impozitului pentru aceste venituri. Masura are scopul sa stimuleze activitatea de cercetare-dezvoltare si se va aplica incepand cu veniturile aferente lunii august 2016. Un ordin comun al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice, al ministrului economiei, al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii si al ministrului agriculturii va stabili categoriile de persoane si activitatile, proiectele, precum si alte conditii necesare aplicarii scutirii astfel incat aceasta sa fie limitata la persoanele care sunt efectiv antrenate in proiecte de cercetare dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica. Impactul bugetar al aplicarii acestei masuri pentru acest an este estimat la 8,1 milioane de lei, iar pentru anul viitor, la 26,3 milioane de lei.

O alta masura importanta adoptata astazi de Guvern consta in aplicarea de la 1 august 2016 a unei cote reduse de TVA de la 20 la 9% pentru livrarea celor mai importante produse utilizate pentru productia agricola, respectiv: ingrasaminte, pesticide, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si pentru prestarile de servicii specifice de tipul celor utilizate in sectorul agricol, cum sunt: arat, semanat, prasit, ierbicidat, recoltat, fertilizat, greblat, balotat etc.

Modificarea este conforma cu acquis-ul comunitar in domeniu si este de natura a crea premisele pentru:

  • stimularea persoanelor care desfasoara activitati in domeniul agricol;
  • cresterea nivelului de accesibilitate la bunurile/servicii de tipul celor utilizate in sectorul agricol;
  • facilitarea de noi investitii in agricultura in perioada urmatoare;
  • derularea in conditii optime a programelor de investitii din fondurile europene nerambursabile in sectorul agricol;
  • sustenabilitatea sectorului agricol, in vederea atingerii obiectivelor asumate de Romania prin Tratatul de Aderare.

Pentru identificarea corecta a sferei de aplicare a bunurilor/servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol, care vor intra sub incidenta cotei reduse de TVA de 9%, va fi elaborat un ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

Un alt aspect reglementat de ordonanta de urgenta vizeaza acordarea unui regim fiscal simplificat si tratament fiscal specific in ce priveste impozitarea veniturilor operatorilor statistici pentru realizarea de statistici oficiale. Culegerea de date prin operatorii de teren, cum ar fi cei la care apeleaza Institutul National de Statistica si alte institutii publice, este deosebit de importanta pentru respectarea cerintelor regulamentelor UE in ce priveste statisticile oficiale.

O alta modificare adusa de actul normativ va da posibilitatea organizatorilor de nunti si botezuri, pentru operatiunile de incasari in numerar pe zi, de la persoane fizice, sa solicite organului fiscal, in cazuri justificate, aprobarea unui alt plafon de incasari, decat cel de 10.000 lei/persoana, asa cum prevede acum legea. Prevederea, adoptata la solicitarea operatorilor din domeniu, va intra in vigoare incepand cu 1 august 2016. Organul fiscal va decide cu privire la cererea depusa de entitate, prin emiterea unei decizii care are valabilitate 1 an de la data comunicarii si poate fi reinnoita la cererea solicitantului. Totodata, li se permite agentilor economici care efectueaza plati catre persoane fizice, indiferent de destinatia acestora, sa retraga din banca sume mai mari decat plafonul existent in prezent.