Economia Romaniei da semne de revenire insa, dincolo de datele de pe hartie, de cresterea PIB-ului din statistici, realitatea ascunde riscuri semnificative. Cel de neplata, in general indisciplina din contracte, ramane inca la un nivel ridicat, nu putini fiind oamenii de afaceri care afirma ca plata la timp a facturilor reprezinta un fel de Fata Morgana. Potrivit unei analize realizata de analistii de la KeysFin, valoarea totala a facturilor restante se situa, la finalul lui 2014, la 57,8 miliarde de lei, in crestere fata de anul anterior (57,7 miliarde lei) si la un nivel apropiat de cel inregistrat in varful crizei economice (2010-2012).

Top 10 domenii expuse riscului de neplataFoto: Hotnews

Cele mai multe facturi neachitate erau inregistrate in industria prelucratoare, de 13,99 miliarde lei. La un nivel apropiat se situeaza comertul, cu o cifra totala de 13,16 miliarde lei.

Statistica KeysFin arata, astfel, ca domeniile cu cel mai ridicat risc de neplata din economia romaneasca sunt industria prelucratoare (26%), comertul si reparatia autovehiculelor (24%), productia si furnizarea de energie electrica si termica (14%) si constructiile (13%).

In clasament se mai situeaza, cu procente importante, transporturile si agricultura, cu cate 6%, comunicatiile cu 5 procente si activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, cu 5%.

Cele mai multe firme care nu isi plateau la timp facturile erau din sectorul comertului (6502) , urmate de cele din domeniul industriei prelucratoare (3749), activitati stiintifice si tehnice (3461) si constructii (2752). Cu mai mult de 1000 de firme indisciplinate din punct de vedere al onorarii contractelor se mai aflau tranzactiile imobiliare, agricultura si informatii&comunicatii.

Potrivit analistilor de la KeysFin, estimarile arata ca intervalul 2015-2016, chiar daca inca nu exista date oficiale, se situeaza pe coordonate similare.

"Companiile continua sa inregistreze dificultati in derularea contractelor, mediul de afaceri fiind inca grevat de blocajul financiar si de masurile luate de companii in perioada de criza. Asa numita finantare pe banii partenerului inca functioneaza, chiar daca este paguboasa pe termen lung, erodand puternic relatiile de afaceri", afirma analistii de la KeysFin.

"Sunt domenii in economie in care termenele de plata depasesc, frecvent, 4-6 luni, inclusiv in domeniile dinamice precum comertul sau industria de publicitate. Increderea in relatiile de afaceri ramane inca la un nivel redus, iar intarzierile la plata reflecta pe de o parte problemele financiare cu care se confrunta firmele, dar mai ales masurile de protectie pe care acestea si le iau pentru a nu intra in blocaj financiar", au mai spus acestia.

  • Incidentele de plata, in crestere

Analiza KeysFin arata, totodata, ca platile cu instrumente de debit refuzate de banci au crescut de peste trei ori in mai fata de aprilie 2016, la 490 de milioane de lei, de la aproape 150 de milioane de lei.

Statistica alaturata, realizata din datele colectate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei, arata ca, in comparatie cu anul trecut, platile cu instrumente de debit refuzate de banci au crescut cu 3,6%, fata de iunie 2015, cand se situau la 477 de milioane de lei.

Si numarul operatiunilor refuzate de banci a crescut in mai 2016 la 6.502, de la 5.535 in luna precedenta. Vestea buna este ca acestea se afla sub nivelul consemnat in urma cu un an, cand au fost inregistrate 7.917 incidente de plata.

Potrivit analistilor de la KeysFin, cele mai multe instrumente refuzate de banci sunt platile cu bilete la ordin, numarul acestora crescand la 6265 in luna mai, fata de 5263 in luna anterioara. Valoarea acestora a insumat 481,6 milioane de lei in mai 2016, in crestere de la 142,7 milioane de lei in luna anterioara.

Si in cazul platilor cu cecuri, sumele refuzate la plata au crescut, de asemenea, in mai fata de aprilie, de la 7,2 milioane de lei la 8,6 milioane de lei.

  • Tu stii cu cine faci business?

Potrivit analistilor de la KeysFin, business-ul reprezinta, in aceste conditii, o misiune riscanta in absenta unor informatii concrete privind partenerii cu care faci afaceri.

"Sa stii in ce situatie financiara se afla firma cu care lucrezi, cum sta cu datoriile, in ce diferende juridice se afla etc. - sunt date care te pot ajuta sa iei o decizie optima atunci cand vine vorba de valoarea contactului, cata marfa ii pui la dispozitie, ce servicii poti sa ii prestezi, sa ai siguranta ca iti vei primi banii", afirma expertii KeysFin.

"Sunt multi oameni de afaceri care, prin intermediul serviciilor de business information, de exemplu, isi cauta posibili parteneri de business. Dau cautare dupa CAEN, dupa oras, cifra de afaceri, isi stabilesc un profil de posibil asociat si apoi isi genereaza rapoarte concrete care ii pot ajuta sa genereze relatii de afaceri pe baze solide", afirma cei de la KeysFin.

"Concluzia este ca, indiferent de dimensiunea business-ului, istoricul, situatia acesteia, astfel de informatii sunt esentiale pentru a creiona o evaluare care sa includa atat aspectele pozitive cat si cele cu potential negativ in relatia cu partenerul de afaceri. Pe baza acestui raport, departamentele financiare, managerii in principal, isi pot dimensiona contractele, asteptarile si masurile de prevenire pentru a exploata potentialul de dezvoltare dar si pe cel de risc", au mai spus analistii de la KeysFin.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.