Zamfir, deputat PNL: Propun eliminarea super-imunitatii personalului BNR si imi respect angajamentul de a gasi solutii de protectie pentru beneficiarii programului Prima Casa
Constatam ca, in momentul de fata, personalul BNR care exercita atributiile mai sus mentionate beneficiaza de o super-imunitate care excede cadrul constitutional si care creeaza un dezechilibru in ceea ce priveste raspunderea tuturor cetatenilor in fata legii, spune liberalul.
Acest tip de imunitate a fost sanctionat prin cererea de reexaminare a presedintelui inaintata Parlamentului, asupra Legii privind supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar national care contine o prevedere similara cu cea din Statutul BNR.
Vezi alaturat proiectul depus de Daniel Zamfir
Avand practic confirmarea faptului ca nu este normala o astfel de exonerare de raspundere civila si penala in fata legii a anumitor categorii de persoane, am considerat ca textul Statutului BNR trebuie pus in concordanta cu prevederile constitutionale referitoare la principiul egalitatii in fata legii.
"Toti cetatenii acestei tari, indiferent de statutul pe care il ocupa la un moment dat in societate, trebuie sa raspunda in fata legii si sa-si asume consecintele deciziilor luate in exercitarea atributiilor de serviciu", mai spune Zamfir
In ceea ce priveste initierea Legii privind acordarea unei protectii beneficiarilor Programului Prima Casa in cazul carora s-a demarat procedura valorificarii locuintei ce face obiectul garantiei Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii aceasta este un angajament pe care l-am luat inca din timpul dezbaterilor la Legea darii in plata, avand in vedere faptul ca aceasta categorie de cetateni a fost exceptata de la procedura darii in plata.
Scopul initiativei este acela de a veni in sprijinul acelora care s-au imprumutat prin programul Prima casa si care ajung in situatia de a nu-si mai putea plati ratele la banca.
Vezi alaturat proiectul depus
Si pentru aceasta categorie de debitori, majoritatea lor tineri, viata poate deveni un calvar in cazul in care ajung in faza executarii silite. Astfel, consecintele unei executari silite sunt impovaratoare pentru acestia, ajungandu-se la pierderea locuintei prin executarea garantiei de catre ANAF, precum si la poprirea veniturilor, ulterior debitorul fiind inscris pe "lista neagra" a Biroului de Credit, ca rau platnic, ceea ce va face mult mai dificila accesarea unui nou credit, de cele mai multe ori chiar imposibila
"De aceea, statul este obligat sa le asigure protectie prin intermediul unui mecanism pe care l-am propus in legea initiata. Potrivit legii, Agentia Nationale pentru Locuinte cumpara locuintele celor intrati in incapacitate de plata, urmand ca acestia sa devina chiriasi pe o perioada de 5 ani, dupa care au drept de preemtiune la achizitionarea imobilului.
In cazul programului Prima Casa, principalii beneficiari sunt familiile tinere, statul garantand pentru acestia 50% din valoarea creditului. Consider ca statul, in virtutea obligatiilor de ocrotire a familiei, trebuie sa se preocupe si sa sprijine prin masuri economice si sociale dezvoltarea si consolidarea familiei. Cand statul isi asuma angajamentul de a ocroti familia, are implicit obligatia sa ocroteasca si locuinta familiala.
Guvernul, prin institutiile sale, trebuie sa-si joace rolul pana la capat si sa-i ajute cu adevarat pe tineri atunci cand au nevoie! Faptul ca acest tip de credit, Prima Casa, este mai accesibil, avand un avans mai mic, le este tinerilor de ajutor in prima faza, a achizitiei locuintei. Dar ce se intampla in contextul unor piete financiare si valutare instabile, care pot genera fluctuatii mari de curs cu impact asupra cuantumului ratelor? Statul are obligatia sa ofere solutii la aceasta situatie ! Iar ceea ce propun eu prin lege ofera mecanismul necesar pentru protejarea acestor tineri, pentru a nu-i lasa in voia sortii!", mai arata Zamfir in declaratia sa.

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Sa mai citeasca putin istoria PNL si sa vada ce pozitii au avut liberalii autentici in raport cu BNR.
2. ne-a tot ametit cu cazuri sociale si oameni amarati, dar in legile lui nu apare nicaieri definitia unui caz social. hai sa ne uitam doar la aceasta ultima aberatie pe care o propune pentru prima casa - care sunt conditiile? nici una. pur si simplu nu mai platesti.. apoi vine faimosul ANL si iti cumpara casa (cu banii fraierilor care platesc taxe), tu depui o cerere si, daca ai uns cererea cu ce trebuia (deputatii stiu de ce...), se accepta.. locuiesti aproape gratis.
ce ar fi putut face un deputat liberal? sa promoveze legea falimentului personal, care este mult mai buna decat darea in plata, si in paralel sa propuna o scutire temporara de impozit pe venit pentru cei al caror grad de indatorare este prea mare. dar PNL/USL clar nu au nici cea mai vaga idee despre liberalism. se apropie alegerile si vor afla ca electoratul liberal a inteles de unde bate vantul.
2. DIP scrie clar in expunerea de motive ca este pentru cazuri sociale. Noile modificari la legea ANL au de asemena o expunere de motive. Ai citit-o macar sau tii tu neaparat sa pici de papagal?
O masura sanatoasa economic ar fi sa-l trimitem pe Zamfir la coada vacii. De acolo ar putea ajuta mult mai mult economia prin simplul fapt ca nu mai scrie legi tampite.
Daca aveti memoria scurta, un mic citat din scrisoarea deschisa adresata de Zamfir primului ministru ca reactie la avizul negativ dat de guvern pe lege:
"Opriți minciuna, intoxicarea și abuzul împotriva legii dării în plată și, pe cale de consecință, împotriva sutelor de mii de familii din România care așteaptă această lege sufocate de credite pe care nu le mai pot plăti nu din cauza lor, nu din rea-voință, ci din cauza crizei, produselor mincinoase vândute de bănci, clauzelor abuzive din contracte și lipsei de supraveghere a Băncii Naționale. "
Deci intrebarea este simpla: unde sunt sutele de familii sufocate de credite? Sufocate? Pai legea nu impune nici o conditie.. pur si simplu oricine doreste poate scapa de obligatiile din contract. Curat murdar.. doar la romani.
Aberatia cu BNR este in acelasi trend !
in constructii nu stim inca ce se intampla. va trebui sa asteptam sfarstiul verii ca sa ne dea INS datele. dar stim ce s-a intamplat cu programul Prima Casa!.. s-au terminat in aprilie fondurile pe tot anul!.. guvernul a suplimentat programul cu 500 de milioane de ron.
sa zicem ca nu a influentat cursul EUR/RON decat cu un amarat de 0.01 RON.. un banutz.. o nimica toata!.. la un sold negativa al balantei comerciale de 8 miliarde EUR vorbim de un banutz la fiecare euro.. deci 80 de milioane de RON anual.
sa presupunem ca blocajul de pe piata creditelor in afara programului Prima Casa e irelevant si bancile meritau sa li se dea peste nas. dar cei care doreau sa ia credit si nu mai pot? cati sunt? mai multi sau mai putini decat cei care dau in plata? efectele pentru ei conteaza sau nu?
problema cu efectele unei legi de genul asta este ca nu sunt atat de vizibile. pentru individ pot fi minore.. cativa lei mai putin in buzunar. pentru Dorel care oricum a avut tot timpul doar cativa lei, nici nu mai conteaza.. el tot sarac (cu duhul) ramane. daca incerci sa-i explici costul de oportunitate, clar nu va intelege. dar la nivel de economie nationala, cateva sutimi de procent dintr-o singura lege scrisa prost conteaza. cand PIBul pierde 0.05% de la o singura lege scrisa prost, trebuie sa ne amintim ca aceiasi maimutoi au mai scris anul asta cateva sute de legi. si procentele alea se cam aduna..
2. falimentul personal este o lege votata deja si promulgata. speram sa se si aplice de anul viitor. deci nu se justifica dip din perspectiva asta
3. ce ai castigat pana acum ca actionar si cetatean? eu ti-am explicat ce ai pierdut. sunt curios unde vezi castigurile.
4. tu personal, cum ai beneficiat pana acum de "efectele sociale pozitive"? nu ca as sti care sunt alea...