"Am depus doua initiative legislative, una se refera la modificarea Statutului Bancii Nationale a Romaniei, iar cea de-a doua la reglementarea situatiei beneficiarilor programului Prima Casa care se afla in procedura executarii silite. In ceea ce priveste Statutul BNR, am propus abrogarea alineatelor (3) si (4) ale art. 25 din Legea nr. 312/2004, in sensul eliminarii prevederilor care ii exonereaza de raspundere civila si penala pe membrii CA al BNR si personalul acesteia, insarcinat sa exercite atributii de supraveghere prudentiala", arata intr-o declaratie transmisa joi mass-media deputatul liberal, cunoscut ca initiator al legii darii in plata. Vezi in articol cele doua propuneri legislative.

Daniel ZamfirFoto: cdep.ro

Constatam ca, in momentul de fata, personalul BNR care exercita atributiile mai sus mentionate beneficiaza de o super-imunitate care excede cadrul constitutional si care creeaza un dezechilibru in ceea ce priveste raspunderea tuturor cetatenilor in fata legii, spune liberalul.

Acest tip de imunitate a fost sanctionat prin cererea de reexaminare a presedintelui inaintata Parlamentului, asupra Legii privind supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar national care contine o prevedere similara cu cea din Statutul BNR.

Vezi alaturat proiectul depus de Daniel Zamfir

documente

Initiativa legislativa Statut BNR

(30 Iun 2016) PDF, 128KB

Avand practic confirmarea faptului ca nu este normala o astfel de exonerare de raspundere civila si penala in fata legii a anumitor categorii de persoane, am considerat ca textul Statutului BNR trebuie pus in concordanta cu prevederile constitutionale referitoare la principiul egalitatii in fata legii.

"Toti cetatenii acestei tari, indiferent de statutul pe care il ocupa la un moment dat in societate, trebuie sa raspunda in fata legii si sa-si asume consecintele deciziilor luate in exercitarea atributiilor de serviciu", mai spune Zamfir

In ceea ce priveste initierea Legii privind acordarea unei protectii beneficiarilor Programului Prima Casa in cazul carora s-a demarat procedura valorificarii locuintei ce face obiectul garantiei Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii aceasta este un angajament pe care l-am luat inca din timpul dezbaterilor la Legea darii in plata, avand in vedere faptul ca aceasta categorie de cetateni a fost exceptata de la procedura darii in plata.

Scopul initiativei este acela de a veni in sprijinul acelora care s-au imprumutat prin programul Prima casa si care ajung in situatia de a nu-si mai putea plati ratele la banca.

Vezi alaturat proiectul depus

documente

Initiativa legislativa Prima Casa

(30 Iun 2016) PDF, 313KB

Si pentru aceasta categorie de debitori, majoritatea lor tineri, viata poate deveni un calvar in cazul in care ajung in faza executarii silite. Astfel, consecintele unei executari silite sunt impovaratoare pentru acestia, ajungandu-se la pierderea locuintei prin executarea garantiei de catre ANAF, precum si la poprirea veniturilor, ulterior debitorul fiind inscris pe "lista neagra" a Biroului de Credit, ca rau platnic, ceea ce va face mult mai dificila accesarea unui nou credit, de cele mai multe ori chiar imposibila

"De aceea, statul este obligat sa le asigure protectie prin intermediul unui mecanism pe care l-am propus in legea initiata. Potrivit legii, Agentia Nationale pentru Locuinte cumpara locuintele celor intrati in incapacitate de plata, urmand ca acestia sa devina chiriasi pe o perioada de 5 ani, dupa care au drept de preemtiune la achizitionarea imobilului.

In cazul programului Prima Casa, principalii beneficiari sunt familiile tinere, statul garantand pentru acestia 50% din valoarea creditului. Consider ca statul, in virtutea obligatiilor de ocrotire a familiei, trebuie sa se preocupe si sa sprijine prin masuri economice si sociale dezvoltarea si consolidarea familiei. Cand statul isi asuma angajamentul de a ocroti familia, are implicit obligatia sa ocroteasca si locuinta familiala.

Guvernul, prin institutiile sale, trebuie sa-si joace rolul pana la capat si sa-i ajute cu adevarat pe tineri atunci cand au nevoie! Faptul ca acest tip de credit, Prima Casa, este mai accesibil, avand un avans mai mic, le este tinerilor de ajutor in prima faza, a achizitiei locuintei. Dar ce se intampla in contextul unor piete financiare si valutare instabile, care pot genera fluctuatii mari de curs cu impact asupra cuantumului ratelor? Statul are obligatia sa ofere solutii la aceasta situatie ! Iar ceea ce propun eu prin lege ofera mecanismul necesar pentru protejarea acestor tineri, pentru a nu-i lasa in voia sortii!", mai arata Zamfir in declaratia sa.