Joi au aparut in Monitorul oficial mai multe acte normative atat in domeniul fiscal, dar si in domeniul conex, cum ar fi o modificare a procedurii privind fondul de mediu. Astazi ne indreptam atentia asupra modificarii Codului fiscal, prin Ordonanta de urgenta, ce introduce cateva proceduri foarte importante: scutirea de impozit pentru darea in plata; scutirea la impozitul pe venitul din salarii pentru cercetatori si alte persoane ce lucreaza in cercetare dezvoltare; introducerea cotei reduse de TVA de 9% pentru pesticide, seminte si alte bunuri si servicii din domeniul agricol (arat, semanat). Tot acest act normativ permite organizatorilor de nunti si botezuri sa incaseze cu numerar sume mai mari decat actualul plafon, dupa obtinerea unei aprobari.

HotNews.roFoto: Hotnews

Actul normativ analizat astazi are doua sectiuni distincte:

a) Modificare importanta adusa Codului fiscal.

b) Modificare punctuala adusa Legii disciplinei financiare privind incasarile in numerar.

Modificarile Codului fiscal privesc:

1. Scutirea la impozitul pe venitul din salarii pentru unele categorii de persoanele fizice.

2. Scutirea la impozitul pe transferul dreptului de proprietate pentru darea in plata.

3. Reducerea cotei de TVA pentru unele bunuri si servicii utilizate in agricultura.

Modificarea Legii nr. 70/2015 privind disciplina financiara, aduce posibilitatea unor operatori economici sa incaseze in numerar de la persoane fizice sume mai mari de bani cu ocazia unor evenimente ale persoanei fizice - nunti sau botezuri.

Cele mai importante 7 aspecte ale Ordonantei:.

  •  Incepand cu veniturile lunii August 2016, persoanele fizice ce realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor din activitati de cercetare devoltare sunt scutite de plata impozitului pe venitul din salarii.
  • Persoanele fizice ce aplica procedura darii in plata prevazuta de Legea nr. 77/2016 beneficiaza de scutire la impozitul pentru transferul dreptului de proprietate. Scutirea se acorda o singura data ,,in viata,, cu ocazia primei proceduri de dare in plata aplicata de persoana fizica. Aceasta scutire de impozit se aplica chiar de la data publicarii ordonantei.
  • Pentru aplicarea scutirii de impozit pentru darea in plata se infiinteaza un registru notarial unde se consemneaza situatiile de dare in plata. Aplicarea procedurii de scutire de impozit se poate realiza dupa obtinerea unui certificat din acest registru. Solicitarea certificatului se adreseaza notarului ce perfecteaza documentele de aplicare a Legii darii in plata.
  • Incepand cu 01.08.2016 se aplica o cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea de pesticide, seminte si alte materiale agricole destinate insamantarii. Aceiasi cota redusa se va aplica si pentru serviciile prestate in agricultura (arat, semanat, discuit etc). Enumerarea punctuala a bunurilor si serviciilor din domeniul agricol  la care se va aplica cota de 9% se va aproba prin ordin comun al Ministrului Finantelor si Ministrului Agriculturii.
  • Veniturile realizate de persoanele fizice din activitati de cercetare statistica, cand nu sunt incadrate prin contracte de munca, se impoziteaza pe seama veniturilor din alte surse!
  • Organizatorii de nunti si botezuri pot solicita autoritatilor fiscale majorarea plafonului de incasari cu numerar in astfel de situatii. Dupa primirea acordului de la autoritati sumele incasate cu numerar de la persoanele fizice pot fi mai mari decat actualul plafon de 10 mii lei. Aceasta procedura se poate aplica incepand cu data de 01.08.2016. Cererea trebuie sa fie justificata.
  • Pentru operatorii economici la care autoritatea fiscala permite majorarea plafonului cu numerar, decizia este valabila un an de la aprobare si poate fi solicitata prelungirea anuala ulterioara. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.