Tribunalul Bucuresti a decis inghetarea cursului la 2,1 lei/franc pentru un credit imobiliar in franci elvetieni
"Este un curs valutar inghetat la jumatatea cursului din momentul de fata. Instanta a obligat banca sa primeasca de la imprumutatul ce avea un contract de 86.000 franci elvetieni, semnat in 2007, toate platile aferente contractului in moneda nationala. Imprumutatul scapa de orice risc valutar, decizia este definitiva si trebuie sa se puna in aplicare deindata", a declarat pentru Digi24 Adrian Cuculis, avocatul care l-a reprezentat pe debitor in instanta.
"Imprumutatul a cumparat acest credit pentru un scop normal si firesc, sa-si achizitioneze un imobil, insa nefiresc si imoral a fost ca dupa o perioada, nu foarte lunga de timp, rata lui a ajuns sa fie dubla", a declarat avocatul Adrian Cuculis pentru Mediafax.
Avocatul a mai precizat ca "Instanta, Tribunalul Bucuresti, nu doar ca a inghetat cursul la 2.1 leu/ franc elvetian, dar a si stabilit denominarea in moneda nationala a ratelor lunare. Decizia este definitiva, iar daca banca nu se conformeaza urgent, o vom pune in executare silita".
Instanta a decis ca " admite actiunea (...). Constata caracterul abuziv a clauzelor stipulate in contractul de credit nr.52073747/19.12.2007 la art. 8.1 si art.9.1. Declara nulitatea absoluta a clauzelor mentionate anterior. Dispune stabilizarea(inghetarea) cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea platilor in temeiul contractului la valoarea de la momentul semnarii contractului, respectiv, la valoarea 2,1342 lei/CHF".
Cursul de 2,1 lei la francul elvetian urmeaza sa fie stabilit pe toata perioada derularii contractului.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Cel mai important lucru in acest moment este motivarea. Poate fi in egala masura un caz punctual, specific sau un precedent extreme de periculos.
cei care au luat credite in CHF au platit ani la rand dobanzi foarte mici comparativ cu cei care au luat credite in RON. acum vor sa ramana si cu dobanda mica, si cu cel mai favorabil curs in timp ce altii platesc creditele in intreime. neam de pomanagii...
L-as transforma creditele in lei, retroactiv, cu roborul de rigoare :D S-ar putea sa descopere ca mai au bani de dat
Câteva gogomănii debitate de postacii respectivi (postaci ai propriului interes, cum spuneam mai sus):
- CHF nu au existat. Băncile au făcut doar o manevră pe hârtie, creditele fiind de fapt în lei / euro. Răspunsul la această tâmpenie galactică: dacă băncile au dat practic creditele în lei, atunci DE CE au subvenționat dobânzile ani de zile :)? Dobânda la CHF era de vreo 3 ori mai mică decât dobânda în lei pentru că dobânda de refinanțare a băncii centrale helvete era de vreo 3 ori mai mică decât dobânda de refinanțare ROBOR, deci băncile puneau pur și simplu bani din buzunar doar așa, ca să atragă clientul naiv în capcană :)))
- gogomănia 2: băncile ȘTIAU că CHF are un curs nesustenabil, și au preferat să pună bani din buzunar câțiva ani subvenționând dobânda debitorului, urmând ca după întărirea CHF să își recupereze paguba cu vârf și îndesat de la bietul debitor naiv românesc :)))). Răspuns: dacă într-adevăr cineva (oricine din lumea asta) știe cu siguranță cursul valutar viitor atunci câștiga atâtea miliarde de euro câți bani are de investit. Dacă băncile ar fi știut cursul CHF de peste 3-4 ani nu ar fi dat banii unor români naivi și nu ar fi subvenționat dobânda câțiva ani, ci ar fi speculat DIRECT diferența de curs printr-un instrument extrem de simplu: short pe RON. Ar fi rămas în buzunar cu TOATĂ suma provenită din diferența de curs, fără nici un fel de cheltuieli colaterale (provizioane la BNR, impozite, cheltuielile (mari) de autentificare, riscurile de neplată, riscurile de credit neperformant etc). Mai departe, ar fi rămas în buzunar cu suma pe care chipurile au plătit-o pentru subvenționarea dobânzii.
Raman insa salariile mici, foarte mici care atrag (inca) investitii, in pofida infrastructurii si justitiei cel putin penibile.
De ce totusi doar cateva banci au dat credite in franci, cand ele erau asa profitabile? Pentru ca orice bancher stia ca drumul francului era doar in sus si putini au fost dispusi sa se coboare atat de jos.
Dar daca cineva te imprumuta intr-o moneda, nu e corect sa ii dai banii in acea moneda?
Adica vrei sa spui ca la un curs valutar nu putea cumpara franci elvetieni si apoi sa ii depuna in cont?
E alegerea fiecaruia cum isi plateste ratele, dar eu schimb la casa de schimb valutar din lei in euro si ma duc la banca cu euro. Niciodata nu am fost refuzat. Am vazut si persoane care au facut acelasi lucru cu franci.
"cand un client si-a ASUMAT un credit NU poate sa isi asume o INSELATORIE ."
Ba este foarte posibil si in alte tari se cheama cotract doll si a fost introdus in legislatia Imperiului Britanic inca din sec XIX.
Variatie pe aceeasi tema in SUA mai erau niste contracte similare cu fostii sclavi sau tarani mexicani si a aparut legislatia antipeonage.
In Romania a trebuit sa treaca 1907 ca sa se faca ceva similar.
Contractele care in mod clar si voit inseala una dintre parti au fost si sunt cat se poate de ilegale.
Totul este sa poti dovedi asta si asta s-a intamplat in cazul de fata.
Nu toate contractele raman batute in cuie.
Mai ales cele cu rea intentie pot fi combatute cu ceva timp si un avocat care vrea sa-si faca treaba indiferent de cate semnaturi sunt pe ele.
Traisaca Costi Rogozan si dreptatea populara, fara banci, fara imperialisti. Libertateeee! Halateeee !
Judecatorul a stabilit ca debitorul poate returna doar jumatate din suma imprumutata, probabil ca nu va plati nici principalul, nu mai vorbim de vreo dobanda. Jalnica justitie mai avem!
pai e voie?
Cum ar fi acum sa vina banca si sa ceara in justitie ca eu sa platesc suplimentar sume de bani pana la diferenta de curs fata de momentul acordarii creditului?
To platesti lunar rata+dobanda tot in EURO.
Altceva era daca:
- contractezi un credit in euro
- banca iti vireaza LEI (la cursul de atunci)
- platesti rata + dobanda in LEI (calculate la cursul de schimb).
Ideea e ca in ambele cazuri tu platesti tot atat, doar ca primul caz ai fost informat ca iti asumi riscul valutar iar in al 2-lea caz nu.
Desigur, as putea plati si in lei iar banca sa faca conversia, desigur, la cursul din ziua platii.
Sa inteleg ca clientii care au credite in CHF nu pot da CHF bancii?!?
Se stia in mediul financiar ca drumul CHF e doar in sus...era doar o chestiune de timp pana cand Elvetia urma sa nu mai tina moneda jos.
dar la ghiseele bancilor se livreaza CHF (sau, daca nu ai, dai RON la cursul CHF-RON al bancii din ziua respectiva).
Dupa creierasul vostru toti sunt infractori, toti va inseala. Sunteti rupti de realitate, si la cheremul unor politicieni corupti si ticalosi care va prostesc zilnic cu aberatii populiste comunistoide. Va meritati pe deplin soarta, Dragnea, Ponta si Voiculescu trebuie sa va mai conduca vrea 30 de ani !
Bancile vor striga din nou prin vocea lui Isarescu ca este o interventie abuziva intr-un mediu de business, dar eu o vad ca un pas normal de a-i constientiza pe bancherii care isi desfasoara activitatea in Romania ca vremea cand camataria legalizata se putea face fara niciun control real din partea autoritatilor a trecut.
Se poate discuta fara incetare cine este de vina pentru aceasta situatie in ceea ce priveste contractele in franci elvetieni. Bancile au partea lor de vina, pentru ca stiau ca lucreaza cu o moneda foarte volatila si stiau ca mai devreme sau mai tarziu vor rupe pielea de pe oameni printr-o devalorizare masiva a leului, BNR pentru ca a incurajat (nu stiu daca in complicitate cu bancile) contractarea creditelor in moneda elvetiana, si nu in ultimul rand clientii bancilor pentru lipsa de educatie economica si financiara, iar reprezentantii bancilor nu au incercat sa le dea o oarecare consultanta in ceea ce priveste un contract in valuta singura tinta pentru acestia fiind comisionul luat dupa incheierea fiecarui contract.
In concluzie, am inca o parere neutra legata de aceasta decizie si voi astepta parerea unora mai destepti ca mine si care au cunostinte mult mai solide in domeniul financiar-bancar.
S-a devalorizat leul fata de euro, dolar, rubla? NU! Deci ce vorbim aici?
E mai tare ca in Coreea de Nord.
Un avocat bun poate obtine in justitie anularea referendumului, mai ales ca acesta aduce foloase necuvenite britanicilor.
Iar judecatorului i-as ingheta salariul la cursul zilei in care s-a angajat in magistratura. Cat ai avut salariul la angajare, stimabile judecator? 5000 lei vechi? Adica 5000 ROL? Bine, atunci asa sa ramana salariul tau 5000 lei vechi, adica 0,50 RON.
Prin decizia de azi, banca nu pierde decat profiturile viitoare...ea nu s-a imprumutat in franci cand ti-a dat tie creditul si nici depozite in franci nu are.
Practic, la dobanda aia de 3%, ti-a mai pus una 100%. Ca na...e cea mai sigura moneda...cat timp are limitare la apreciere. Si doar naivii credeau ca limita aia va tine 20-30 de ani.
On 6 September 2011, when the exchange rate was 1.095 CHF/€[16] and appeared to be heading for parity with the euro, the SNB set a minimum exchange rate of 1.20 francs to the euro (capping franc's appreciation)
ai si o nota de pe wikipedia care spune ca SNB a blocat cursul CHF/RON la 2.1 ca sa cumpere fazanii credite in CHF?
Cum naiba, un client are asemenea curs inghetat iar ceilalti care au luat in aceeasi zi sau in aceleasi conditii platesc cursul la valorea dubla a francului elvetian?!
Oare asemenea aberatii la banci or fi in alte tari?!
sistemul de care vorbesti tu functioneaza in SUA. acolo insa nu ar fi putut un tribunal local sa dea o decizie definitiva cu valoare de lege. doar la noi e posibil...
nu exista, in economie totul se joaca in functie de puterea de negociere a fiecarui...jucator
iar in acest joc orice mijloc (juridic, politic, de forta, etc) este permis.
Pentru cei care inca mai cred ca pretul moneziilor mondiale sunt influentate 100% de o piata libera, ii rog sa se documenteze mai bine, si vor avea o mare supriza.
Exista precedente in istoria Forex care spun ca piata valutara este una puternic manipulata, o spun profesionisti din domeniu.
Si cine are impresia ca bancile nu au stiut ca urmeaza sa dea unul din celel mai mari tunuri in tarile in care oamenii necunoscatori ai istoriei francului, au muscat momeala , se inseala sau sunt dintre cei care au premeditat aceasta mizerie .Totusi se pare in ca in unele state exista si politicieni care isi asuma cu adevarat investitura care au primit-o de la alegatori. Iar cu aceasta situatie bancherii nu credeau ca se vor confrunta, bazandu-se pe influenta lor care i-a facut sa fie foarte siguri ca pot insela oameni fara sa plateasca. Dar pt banii "evaporati" din bancile foste romanesti trebuie sa plateasca cineva.....si din pacate tot omul de rand o face...inclusiv cei care sustin sus si tare inocenta bancilor in chestiunea CHF.
Pentru cine mai citeste, iata ce stia banca si nu stia clientul:
On 6 September 2011, when the exchange rate was 1.095 CHF/€[16] and appeared to be heading for parity with the euro, the SNB set a minimum exchange rate of 1.20 francs to the euro (capping franc's appreciation)
Iar banca mai stia ca aceasta masura era temporara...nu putea fi tinuta pe 20-30 de ani, cat era durata unui credit.
Si nu e o problema cu faptul ca banca castiga...e normal sa o faca, dar nu cand are informatii pe care nu le impartaseste clientului.
Cati ar mai fi luat credit in franci daca banca le zicea: Stii, cursul francului este plafonat de Banca Elvetiei. E o masura temporara prin care Elvetia vrea sa opreasca aprecierea monedei sale. Pe durata ceditului tau, este foarte posibil ca acest plafon sa fie scos iar francul sa fie lasat liber sa se aprecieze. Mai vrei credit in franci cu dobanda mica?
De ce crezi ca doar cateva banci au dat credite in franci?
Din nou, banca nu trebuie sa va dea toate informatiile pe care in mod normal ar trebui sa le stii atunci cand iei un credit.
Scrie in contract formula de calcul a ratei, marja bancii,etc.
Cursul valutar nu e controlat de banca de la care ti-ai luat creditul deci e problema ta sa te informezi. Ar fi cazul sa va asumati ceea ce semnati.
Doar ca profesionistii din presa romaneasca nu inteleg asta si prezinta un sfert de adevar ca sa fie spectaculos. Asa e si logic: daca ai luat de fapt LEI in 2007 trebuie sa platesti dobanda de lei la suma (indexata cu robor) asa cum au platit troti im[prumutatii in lei. Altfel e discriminare si e neconstitutional.
Daca si credidul in cauza avea asa ceva, atunci e corect sa il inghete la cursul acela. Ca doar e asigurat
deci va trebui sa achiti din urma diferentele la acele rate. cu dobanda...
In fine, debitorul nu a prevazut devalorizarea leului in raport cu chf, si nici nu si-a asumat in integralitate riscul cresterii acestuia.
faptul ca banca nu a avut chf si nu a spus clientului ca de fapt semneaza si un contract la termen de schimb valutar unde sunt obligatorii tot felul de atentionari asupra
CARACTERULUI SPECULATIV
sunt motive temeinice pentru a declara aceste clauze nule.
clientul nu este client sofisticat si exista destule prevederi in legislatia romana ca si cea straina care interzic comercializarea de produse de acest gen catre clienti fara a se asigura ca acestia au inteles riscurile.
Au platit dobanzi imense, si de peste 10%, iar acum au cazut de fraieri.
Asa e cand esti corect, esti luat de prost
http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=29900000000489517&id_inst=3
Cuculis, clauze abuzive, Tribunalul Bucuresti, Modificat pe 01.07.2016 - cam toate elementele se potrivesc