Tribunalul Bucuresti a decis vineri inghetarea cursului la 2,1 lei/franc pentru un credit in franci contractat de un client inainte de explozia monedei elvetiene, informeaza Digi24. Decizia este finala. In acest dosar clientul reclamase faptul ca ratele sale au crescut foarte mult din cauza majorarii cursului la francul elvetian astfel incat a contestat clauzele din contract pe motiv ca sunt abuzive.

Francul elvetian a trecut vineri de 4.2 lriFoto: sxc.hu

"Este un curs valutar inghetat la jumatatea cursului din momentul de fata. Instanta a obligat banca sa primeasca de la imprumutatul ce avea un contract de 86.000 franci elvetieni, semnat in 2007, toate platile aferente contractului in moneda nationala. Imprumutatul scapa de orice risc valutar, decizia este definitiva si trebuie sa se puna in aplicare deindata", a declarat pentru Digi24 Adrian Cuculis, avocatul care l-a reprezentat pe debitor in instanta.

"Imprumutatul a cumparat acest credit pentru un scop normal si firesc, sa-si achizitioneze un imobil, insa nefiresc si imoral a fost ca dupa o perioada, nu foarte lunga de timp, rata lui a ajuns sa fie dubla", a declarat avocatul Adrian Cuculis pentru Mediafax.

Avocatul a mai precizat ca "Instanta, Tribunalul Bucuresti, nu doar ca a inghetat cursul la 2.1 leu/ franc elvetian, dar a si stabilit denominarea in moneda nationala a ratelor lunare. Decizia este definitiva, iar daca banca nu se conformeaza urgent, o vom pune in executare silita".

Instanta a decis ca " admite actiunea (...). Constata caracterul abuziv a clauzelor stipulate in contractul de credit nr.52073747/19.12.2007 la art. 8.1 si art.9.1. Declara nulitatea absoluta a clauzelor mentionate anterior. Dispune stabilizarea(inghetarea) cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea platilor in temeiul contractului la valoarea de la momentul semnarii contractului, respectiv, la valoarea 2,1342 lei/CHF".

Cursul de 2,1 lei la francul elvetian urmeaza sa fie stabilit pe toata perioada derularii contractului.