Rezervele valutare de la Banca Nationala au coborat dupa Brexit cu aproape un miliard de euro

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 1 iulie 2016, 15:22 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR
Foto: Agerpres
Joi, 30 iunie, rezervele valutare ale Romaniei, gestionate de cei 11 membri ai Comitetului de administrare a rezervelor internationale (CARI) scazusera de la 32,67 miliarde de euro la 31.,2 miliarde euro, cu aproape un miliard, alimentand speculatiile ca pentru a mentine stabil leul, BNR a intervenit in piata si a tinut sub control fluctuatiile leului. Coomunicatul BNR mentioneaza doar intrarile de 979 milioane euro la rezerva (reprezentand alimentarea contului Comisiei Europene in principal) si iesirile de aproape doua miliarde  de euro (1,922 miliarde euro), fara sa faca vreun comentariu despre curs.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,944 miliarde euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 30 iunie 2016 au fost de 35,673 miliarde euro, fata de 36,296 miliarde euro la 31 mai 2016.

Reamintim ca anul trecut, cei 11 membri discreti ai CARI au avut anul trecut o perioada extrem de grea: din fructificarea rezervelor Bancii Centrale au obtinut randamente de 0.004% in cazul euro si de 0.19% in cazul dolarului american. Drept este ca indicele Merrill Lynch  a fost negativ anul trecut petru euro (-0.12%) si de 0,15% pentru dolar, ceea ce ar insemna ca arbitrajistii din BNR au facut o treaba mai bna.

E drept, BNR nu urmareste profitul, ci stabilitatea preturilor, dar nu strica sa ai un ban in plus la rezerve, in caz ca te loveste vreo criza. Vezi aici unde au plasat asadar oamenii lui Isarescu rezervele tarii in 2015?

 La 31 decembrie 2015, BNR avea depozitat in afara tarii aur in valoare de 8,676 miliarde lei, se arata in Raportul anual al Bancii. Este singurul depozit (major, de circa 60% din cele peste 103 tone cate avem in rezerva) constituit in afara tarii, restul aurului fiind in tara. Desi in document nu este trecut locul in care acest aur sta depozitat, surse din cadrul Bancii au conformat ca aurul sta in subsolurile Bancii Angliei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4187 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Pai pin la urma de asta avem rezerva, nu? (Vineri, 1 iulie 2016, 15:35)

  bogdan1477 [utilizator]

  Banii aia pe momente din astea se cheltuie. Pe stabilitatea cursului, pe descurajearea speculatiilor. Iar pe de alta parte, banii aia nu-s pur si simplu cheltuiti. Valuta a fost vinduta in schimbul inor sume in lei. Lei care vor putea fi folositi pentru a schimba din euro in lei bani rpimiti de la uninunea europeana sub forma de plati pentru fondurile europene.

  Cit despre dobanda la rezerve... cind dobanzile de referinta la euro si dolar sunt negative, cind pita e inundata la propriu de bani care nu-si gasesc clienti pentru a fi imprumutati... e cam greu sa obtii dobanda penrtru plasamente in surse sigure.
  • -8 (12 voturi)    
   Nope (Vineri, 1 iulie 2016, 16:29)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Nope. Asa cum s-a vazut si la ultima criza, "rezervele BNR" au fost folosite ca si cum n-ar fi existat, adica mai deloc. Romania s-a imprumutat de la FMI, cu austeritatea non-necesara a al Basescu-Boc, caderea economica ca in situatie de razboi si topoganul nivelului de trai al omului mediu.
   Daca s-ar fi folosit pentru oameni o mica parte din rezervele BNR, s-ar fi evitat multe nenorociri; Romania ar fi trecut mai lin prin criza, recuperarea ar fi fost mai rapida.
   Bref, dincolo de lauda ca iata, BNR are rezerve, accesul romanilor la ele este aproape inexistent. Fizic, aceste rezerve se afla in strainatate - ghici in care directie - ele sunt administrate si dispuse de alte entitati decat BNR. Un soi de tribut modern, transferabil in timp, un depozit ca stapanii sa fie siguri ca Romania se supune frumusel.
   Blocat pentru vecie; nici o diferenta practica fata de situatia tezaurului rusesc sau a datoriei germane din al doilea razboi mondial. Definitiv pierdute pentru romani !
   • +2 (2 voturi)    
    Wrong (Vineri, 1 iulie 2016, 23:29)

    Texanul Petrolist [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Daca statul ar cheltui rezerve si economia tot nu isi revine, atunci ai ramas fara munitie si intri in colaps. Nu te mai imprumuta nimeni period. Vezi Venezuela. Sau Grecia

    E mai logic sa stii rezervele ca o garantie, si sa risti banii altora. In caz ca nu merge, tot ce ai de platit este dobanda, si ramai si cu rezervele. Dobanda apoi poti s-o refinantezi (faci mai mica) dupa ce iti revii.

    Rezervele = factor de incredere pentru investitorii straini si institututiile financiare internationale.

    Daca tu ca tara consumi rezervele aiurea, atunci nu ai nici o credibilitate si orice faci te costa mult mai mult
    • -3 (3 voturi)    
     Astea-s vrajeli : "incredere" hahaha (Sâmbătă, 2 iulie 2016, 1:13)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Texanul Petrolist

     Astea-s vrajeli : "incredere" hahaha. Tocmai pentru ca sunt nemasurabile, li se baga pe nas fraierilor ce trebuie tinuti sub cizma.

     Pana una-alta, Romania pierde net, in fiecare an, din diferenta de dobanzi, probabil un miliard sau mai mult pe an.

     Ramane cum am spus: rezerva Romaniei NU este a romanilor din moment ce nu o pot folosi nici macar in caz de criza. Este un tribut modern, platit in avans stapanilor. Ei folosesc banii tai si iti dau 2% dobanda, iar o parte ti-i reintorc sub forma de imprumut cu 9% dobanda. In plus, e o garantie ca ramai sluga supusa, asa cum sade bine romanului.

     Vorbele alea, "investitorul", "institutiile financiare", asa cum le intelegi matale au pacalit generatia anilor '90, e adevarat, pentru ca veneau din socialism si nu au trait "investitorii". Altfel, cu exceptia Dacia Pitesti, nu stiu nici o "investitie" care sa merite numele asta. "Investitorii" au veni sa cumpere aproape pe degeaba afaceri deja asezate, cu piata, etc, afaceri pe care la ei in tara sau aiurea le cumparau cu preturi de 20 de ori mai mari. Sacalii veneau oricum, nu despre incredere e vorba. Azi, in 2016, s-o mai tii langa-danga cu "investitorul" e semn de IQ mititel. Mititel rau de tot.
    • -3 (3 voturi)    
     "Investitorul" (Sâmbătă, 2 iulie 2016, 8:41)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Texanul Petrolist

     Astea-s vrajeli : "incredere" hahaha. Tocmai pentru ca sunt nemasurabile, li se baga pe nas fraierilor ce trebuie tinuti sub cizma.

     Pana una-alta, Romania pierde net, in fiecare an, din diferenta de dobanzi, probabil un miliard sau mai mult pe an.

     Ramane cum am spus: rezerva Romaniei NU este a romanilor din moment ce nu o pot folosi nici macar in caz de criza. Este un tribut modern, platit in avans stapanilor. Ei folosesc banii tai si iti dau 2% dobanda, iar o parte ti-i reintorc sub forma de imprumut cu 9% dobanda. In plus, e o garantie ca ramai sluga supusa, asa cum sade bine romanului.

     Vorbele alea, "investitorul", "institutiile financiare", asa cum le intelegi matale au pacalit generatia anilor '90, e adevarat, pentru ca veneau din socialism si nu au trait "investitorii". Altfel, cu exceptia Dacia Pitesti, nu stiu nici o "investitie" care sa merite numele asta. "Investitorii" au veni sa cumpere aproape pe degeaba afaceri deja asezate, cu piata, etc, afaceri pe care la ei in tara sau aiurea le cumparau cu preturi de 20 de ori mai mari. Sacalii veneau oricum, nu despre incredere e vorba. Azi, in 2016, s-o mai tii langa-danga cu "investitorul" pe post de iconita, e semn de IQ mititel. Mititel rau de tot.
   • 0 (0 voturi)    
    amesteci borcanele (Luni, 4 iulie 2016, 12:33)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Rezerva BNR nu se foloseste la marit pensii si ajutoare sociale. Sunt doua chestii total distincte in toata lumea civilizate. Imprumutl FMI a avut doua componente, una spre BNR , una spre guvern. Ce a imprumutat BNR a platit BNR, ce a imprumutat guvernul a platit guvernul.
    Iar daca-mi spui ca masurile de austeritate erau ne-necesare, inseamna ca nu pricepi absolut nimic din macroeconomie. In 2009 am adunat la buget 38 mld eur si am cheltuit 48 mld. In 2010, cu tot cu masurile de austeritate am redus cheltuielile la 46 mld. Fara masurile de austeritate ne duceam la 50-52 mld cheltuieli. Si cum nimeni nu ne imprumuta fara sa se assigure ca scadem decalajul dintre venituri si cheltuieli, am fi intrat in incapacitate de plata. 2009, 2010 au fost consecinta directa a cresterii necontrolate si nesabuite a cheltuielilor in 2007-2008. Si incet, incet, repetam scenariul ala in 2016, 2017.

    Iar ideea in sine de a folosi rezervele la finatarea defictului arata ca nu pricepi nimic din lumea asta.
  • -3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 1 iulie 2016, 17:30)

   [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

   • +2 (2 voturi)    
    Dobanzi mari pentru ca Romania (Vineri, 1 iulie 2016, 23:38)

    Texanul Petrolist [utilizator] i-a raspuns lui

    Platti dobanzi mai mari din cauza ratingului de tara. Cu cat tara e mai "riscanta" cu atat dobanzile sunt mai mari.

    Romania are rating la cel mai de jos nivel din categoria "investitii" (Moody BAA3 din Dec/2015). Sub acest nivel sunt numai junk bonds, unde nu te imprumuta nimeni sanatos la cap.

    Ratingul scazut si dobanda mare reflecta realitatea din tara: faptul ca partidul de guvernamant e condus de un condamnat penal, ca parlamentul e plin de borfasi, ca romanii s-au lasat condusi de un prim ministru (Puie Monta) care habar n-avea lucruri elementare (MTO-ul) si era un gargaragiu, ca mediul decizional si politic e plin de "si da-i, si lupta", ca guvernul schimba legislatia si fiscalitatea frecvent si nu stii pe ce sa te bazezi, etc.

    Vedeti dragi romani cum va costa la buzunar neimplicarea politica? Toleranta coruptilor si hotilor, pe inca care ii mai si votati chiar si in puscariie fiind?

    De aceea sunt dobanzile mai mari care se platesc din taxele voastre.
   • 0 (0 voturi)    
    hehe (Luni, 4 iulie 2016, 12:40)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

    1. http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/Anexa2_bgcdec2015.pdf - 9.5 mld lei, 2.1 mld eur
    2. datoria publica a romaniei e de 60-62 mld eur, 38.4% PIB. :
    http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buletin/executii/EvolutiedatguvconformUERomanaaprilie2016.pdf
    3. dobanda: 3.5%.

    Acu e mai plauzibil?
 • -2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 1 iulie 2016, 16:46)

  [anonim]

  • -2 (4 voturi)    
   Nu e decizia romanilor. (Vineri, 1 iulie 2016, 16:57)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu e decizia romanilor.
 • +5 (5 voturi)    
  ati omis o parte din comunicat - rambursare (Vineri, 1 iulie 2016, 16:54)

  Vasile M [utilizator]

  In cominicatul BNR se mai spune:

  "La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăseşte rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice scadentă pe data de 17 iunie 2016, în suma de 1.578,75 milioane euro, capital şi dobândă"

  Ceea ce cred ca e o omisiune grava, si ca incercati sa aduceti un pic de panica dupa Brexit.

  Sa fim seriosi, 7 zile dupa Brexit nu puteau complica asa de mult rezerva valutara.
 • -3 (3 voturi)    
  Parcă acum câteva zile... (Vineri, 1 iulie 2016, 17:24)

  Ion B [utilizator]

  guvernatoru' spunea ca pe termen scurt România nu este afectată! Mă întreb dacă un miliard este ce ne'a afectat pe termen scurt, câte miliarde or fi pe termen lung?!?
  Când esti guvernator, chiar și al Băncii Romaniei, câteva sute de milioane, este doar mărunțiș intr ' un buzunar... nu'i as asa, guvernatore?
  • +2 (2 voturi)    
   Rezerva, fiind REZERVA, nu este ceva ce (Sâmbătă, 2 iulie 2016, 12:47)

   dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Ion B

   cheltui. Sta de rezerva. Ee, rezerva Romaniei care e constituita din niste unitati monetare si valutare anume si valorice, a suferit, prin devalorizare, o scadere de moment de un miliard de euro. Dar asta e pe moment, daca nu se cheltuie aceasta rezerva si bineinteles ca nu se va cheltui, ca d-aia e rezerva, dupa echilibrarea cursurilor de schimb pot reveni la normal.
 • -3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 1 iulie 2016, 18:25)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Don't be ridiculous! (Vineri, 1 iulie 2016, 23:50)

   Texanul Petrolist [utilizator] i-a raspuns lui

   "Dar englezii au ceva la noi la schimb, in caz ca-i ataca pe ei?"

   Englezii au o vorba: Don't be ridiculous! Englezii au bomba nucleara, pe ei nu-i ataca nimeni.

   Plus ca o insula fiind, de o mie de ani de la William Cuceritorul nu a reusit nimeni sa-i cucereasca. Si nu pentru ca nu s-a incercat.

   Apoi ei au increderea. Cuvantul unui "Sir" valoreaza cu mult mai mult decat promisiuni facute cu lacrimi pe Dambovita.

   Toata economia West-ului si monedele lor (USD, GBP, EUR, JPY) sunt bazate pe INCREDERE. Nu sunt ei atat de prosti sa-si saboteze o economie de trilioane bazata pe incredere ca sa nu-ti dea tie niste lingouri de aur inapoi.
 • 0 (0 voturi)    
  dar cu DST-urile... (Vineri, 1 iulie 2016, 19:25)

  ..13 [utilizator]

  ...ceva comentarii???

  cursul de schimb almost the same...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by