Judetele Galati, Dambovita si Teleorman inregistreaza cele mai mici venituri pe locuitor, de 2.500 de lei, in timp ce la polul opus, cu venituri de peste 3.500 de lei pe locuitor se afla judete precum Tulcea, Ilfov, Valcea, Hunedoara, Salaj sau Bistrita Nasaud, a declarat Finantelor, Anca Dragu, in cadrul unei conferinte pe teme de administratie publica locala, potrivit Agerpres.

"Pe judete, in 2015, cele mai mici venituri bugetare pe locuitor s-au inregistrat in Galati, Dambovita si Teleorman, sub 2.500 lei pe locuitor", a spus Anca Dragu.

Potrivit ministrului, cateva judete, printre care Tulcea, Ilfov, Valcea, Hunedoara, Salaj sau Bistrita Nasaud se afla la polul opus, cu venituri de peste 3.500 de lei pe locuitor, insa majoritatea judetelor se afla intre aceste limite.

In opinia sa, sunt necesare masuri pentru dezvoltarea si cresterea veniturilor administratiilor publice locale care, insa, trebuie sa respecte o serie de principii, precum echitate (resurse mai mari pentru localitatile cu posibilitati mai scazute), eficienta, transparenta si responsabilitate.

Ministrul Finantelor a explicat ca finantarea administratiei publice locale se realizeaza din resurse proprii dar si din sume defalcate de la bugetul de stat.

"In perioada 2010- 2015 veniturile centralizate au avut o evolutie pozitiva, iar pentru 2016 sunt estimate a inregistra o diminuare ca urmare a faptului ca sumele defalcate din TVA pentru a acoperi anumite hotarari judecatoresti au fost achitate inca de la sfarsitul lui 2015", a mai spus Anca Dragu.

Ca structura, veniturile bugetelor locale se impart in patru mari categorii, respectiv venituri proprii din impozite si taxe locale, care reprezinta 15% din total, cote defalcate din TVA si subventii, 40%, cote defalcate din impozitul pe venit, 26%, si alte venituri, 18- 20%.

Pentru 2016, sumele alocate autoritatilor locale din cotele defalcate de TVA se ridica la 18,7 miliarde de lei, iar cele din subventii depasesc opt miliarde de lei, a mai spus Anca Dragu.