Titlurile de stat pentru populatie, lansate de Ministerul Finantelor Publice (MFP), vor putea fi achizitionate in perioada 11 - 29 iulie 2016, valoarea nominala fiind de 100 de lei, scadenta la doi ani, iar dobanda de 2,15% pe an, a anuntat joi ministrul de resort, Anca Dragu, informeaza Agerpres.

Anca Dragu, ministrul FinantelorFoto: Hotnews

"Dobanda este 2,15% pe an. Consideram ca este o dobanda atractiva pentru economisire. Orice persoana de peste 18 ani are acces la aceste titluri, indiferent daca este rezidenta sau nerezidenta, valoarea este de 100 de lei si am pus o limita superioara de 100.000 de lei pentru o persoana fizica", a explicat Anca Dragu, intr-o conferinta de presa.

Astfel, o persoana interesata se prezinta la ghiseul uneia dintre bancile intermediare cu un act de identitate si poate cumpara titluri cu numerar sau prin transfer bancar. Beneficiarii titlurilor pot fi toate persoanele fizice rezidente si nerezidente, in varsta de peste 18 ani. O persoana fizica poate cumpara maximum 1.000 de titluri de stat. Acestea pot fi achizitionate, fara comision, de la cele patru banci intermediare, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania.

"In procesul de subscriere, cumparatorii titlurilor de stat pot opta intre a deschide un cont bancar, a oferi datele contului bancar personal sau pot subscrie cu numerar", a anuntat MFP.

Valoarea totala a emisiunii este de 100 de milioane de lei, dar, dupa inchiderea perioadei de subscriptie, MFP va stabili suma ce urmeaza a fi contractata, aceasta putand fi mai mare, egala sau mai mica decat cea anuntata initial, in functie de volumul de titluri de stat subscrise, adauga MFP.

Titlurile de stat vor fi admise si, ulterior, tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti. Pretul titlurilor poate fluctua pe bursa, in functie de conditiile din piata, valoarea acestora putand fi mai mare, egala sau mai mica decat cea nominala de 100 de lei.

In plus, detinatorii de titluri vor participa, la scadenta, la o loterie, in cadrul careia vor fi selectati 100 de participanti, care vor incasa un premiu de 1.000 de lei fiecare. Un investitor poate castiga un singur premiu, indiferent de numarul de titluri detinute.

Ministerul Finantelor Publice a emis titluri de stat pentru populatie in iunie 2015, pentru prima data dupa zece ani de absenta pe aceasta piata. Valoarea emisiunii de anul trecut a fost tot de 100 de milioane de lei, insa valoarea nominala a fost de 1.000 de lei, considerata ulterior prea ridicata. In plus, dobanda a fost stabilita tot la 2,15%, insa in urma unui mecanism care pentru multi cetateni a parut a fi complicat. Drept urmare, emisiunea a fost subscrisa doar in proportie de 65%, iar autoritatile au decis sa modifice caracteristicile noii emisiuni.