Corina Vasile, Director Comunicare si Relatii Publice Raiffeisen Bank a discutat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre programul de granturi "Raiffeisen Comunitati". Programul, aflat anul acesta la a sasea editie, se adreseaza in special organizatiilor non-guvernamentale care au o experienta de cel putin doi ani in proiecte din cateva zone cum ar fi educatie financiara, servicii sociale si de sanatate, ecologie urbana (adica proiecte de protectie a mediului inconjurator din zonele urbane).

Corina Vasile, Director Director Comunicare si Relatii Publice Raiffeisen BankFoto: Hotnews

Cui se adreseaza programul "Raiffeisen Comunitati"?

Programul "Raiffeisen Comunitati", anul acesta la a sasea editie, se adreseaza in special organizatiilor non-guvernamentale care au o experienta de cel putin doi ani in proiecte din cateva zone cum ar fi educatie financiara, servicii sociale si de sanatate, ecologie urbana (adica proiecte de protectie a mediului inconjurator din zonele urbane).

In ce perioada se desfasoara programul si care sunt etapele acestuia?

Prima etapa si cea mai importanta este cea de depunere a proiectelor. Aceasta a inceput la 1 iulie si se incheie la 1 august. Aplicantii completeaza si trimit un formular standard care se poate gasi online pe platforma www.raiffeisencomunitati.ro/program-de-granturi. Dupa ce se incheie perioada de depunere, partenerii nostri de la Asociatia pentru Relatii Comunitare vor verifica eligibilitatea proiectelor in perioada 2-12 august. Faza urmatoarea este jurizarea proiectelor eligibile de catre voluntari Raiffeisen Bank, cu experienta in acest domeniu, deoarece participa in fiecare an la evaluarea proiectelor. Aceasta faza se incheie la 31 august. Din acest moment rezulta un clasament obtinut dupa punctajul acordat de evaluatori, iar primele 20 de proiecte intra in finala, care se desfasoara in perioada 1-15 septembrie. In aceasta faza, proiectele ajunse aici si aplicantii sunt invitati sa incurajeze publicul sa ii voteze. Din cele 20 de proiecte finaliste se vor alege primele 10 proiecte, care vor primi si finantarea.

Alegerea va fi facuta in urma voturilor venite din partea publicului sau va fi un mix intre voturi si o comisie?

Anul acesta este diferit fata de anii precedenti. Din exeperienta noastra am hotarat ca vom evalua noi proiectele, astfel ca cele 20 de proiecte sunt alegerea evaluatorilor nostri, iar din cele 20, publicul va putea alege 10 prin votarea acestora. Este mai usor asa pentru cei ce voteaza deoarece au de ales dintr-un numar mai mic de proiecte.

Care sunt criteriile de eligibilitate?

Criteriile sunt in primul rand domeniul de interventie (educatie financiara, servicii sociale si de sanatate si ecologie urbana). Dupa aceea este necesar ca organizatia care depune proiectul sa aiba o experienta dovedita in acel domeniu (in care depune proiectul) de cel putin 2 de ani si sa aiba o contributie proprie de minimum 20% din bugetul proiectului. Trebuie sa aiba o modalitate clara de masurare a impactului proiectului respectiv, iar acesta din urma ar trebui sa aiba o durata minima de 4 luni. Aceasta cerinta apare deoarece am avut de-a lungul anilor aplicatii,de altfel interesante, dar care se refereau la interventii punctuale. Ori ceea ce pe noi ne intereseaza este ca aceste proiecte sa aiba o anumita continuitate si un impact real in viata beneficiarilor.

Ne puteti oferi un exemplu de proiect castigator din editiile precedente?

Unul dintre proiectele pe care le-am sustinut si care se desfasoara si astazi este un proiect de educatie prin coaching. O asociatie a folosit metodele de coaching pentru ca in liceele cu promovabilitate foarte scazuta a Bacalaureatului sa creasca acest procent. Iar rezultatele au fost spectaculoase. Daca ne gandim la impact, genul acesta de proiect face diferenta in viata acelor tineri, deoarece daca nu reusesc sa promoveze Bacalaureatul au o sansa mult mai mica sa aiba o meserie in viitor, un drum in viata care sa le asigure independenta si automat o viata mai buna.

Va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre aceasta idee de CSR din spatele programului "Raiffeisen Comunitati"?

Ce ne dorim prin toate programele noastre de responsabilitate corporativa este sa facilitam dezvoltarea din toate punctele de vedere a comunitatilor in care noi ne desfasuram activitatea de business. Daca avem comunitati mai active, mai educate, mai sanatoase, mediul in care noi ne desfasuram activitatea este implicit mai bun. Avem un loc in care ne recrutam oameni dintr-o baza de mai buna calitate, daca ne referim la interesul de angajator. Avem clienti care au de pilda o situatie financiara mai buna, o educatie si o sanatate mai buna, adica din toate perspectivele interesul nostru este sa facilitam dezvoltarea comunitatilor. Sigur ca ceea ce noi urmarim si prin acest program, dar si prin celelalte sponsorizari, este ca in timp comunitatea sa isi dezvolte propriile abilitati de a se dezvolta in continuare si de a-si aduna resurse care o vor ajuta sa se dezvolte, insa credem ca societatea nu este inca acolo. Vedem din ce in ce mai multi oameni cu initiativa in comunitatea locala si oameni care se grupeaza si isi unesc resursele pentru a rezolva problemele, dar in continuare este necesara facilitarea noastra si a companiilor mari.