Un eventual Brexit al oamenilor de afaceri britanici din Romania ar insemna evaporarea a aproximativ 2,6 miliarde de euro din economie, arata un studiu efectuat de analistii de la KeysFin, pe baza datelor companiilor cu actionar majoritar din Regatul Unit.De la constructii si imobiliare la industria berii, domeniul farmaceutic, IT, tutun sau comert, britanicii sunt prezenti in aproape toate segmentele economiei romanesti, astfel ca efectele unei iesiri din piata a firmelor cu capital majoritar din UK ar fi semnificative, in ciuda asigurarilor optimiste date de autoritati.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit datelor KeysFin, afacerile celor 1098 de firme cu actionariat majoritar britanic din Romania au crescut in ultimii ani in mod sustinut, de la 10,7 miliarde de lei in 2010, la 10,9 miliarde in 2011, 11,3 miliarde in 2013 si au depasit 11,89 miliarde lei in 2014. Singurul an in care trendul a fost descendent a fost punctul de maxim al crizei, din 2011, cand business-ul cu pedigree englez a atins 10,39 miliarde lei.

Statistica Keysfin arata, totodata, ca britanicii fac cele mai mari afaceri in Romania in sectorul farmaceutic, de peste 2 miliarde lei, urmate de piata berii, cu 1,41 miliarde lei si fabricarea articolelor din fire metalice (lanturi si arcuri metalice) ¬ 963 milioane lei.

Productia de software, comertul si productia de imbracaminte aduna impreuna 1,8 miliarde lei, iar industria tutunului si cea a jocurilor de noroc pluseaza cu peste jumatate de miliarde de lei.

O alta statistica KeysFin arata ca, din punct de vedere al domeniului de activitate, cele mai multe firme cu actionariat majoritar britanic sunt prezente in sectorul imobiliar (237 firme) urmate de cele din domeniul consultantei pentru afaceri si management (72 companii) si productia de software (31 de firme). 21 de companii au drept obiect de activitate productia de imbracaminte, 11 productia de energie electrica si 10 sunt specializate in comert.

Cei mai importanti investitori britanici in economia romaneasca sunt, potrivit datelor statistice de la Registrul Comertului si Ministerul de Finante, cei de la SABMiller, care controleaza Ursus Breweries SA, care au realizat in 2014, in industria berii, o cifra de afaceri de 1,41 miliarde de lei.

Pe locurile urmatoare in topul investitorilor britanici in Romania se situeaza Sews Romania SRL, cu 963,6 milioane de lei, Europharm Holding SA, cu 870, 9 milioane lei, Bricostore Romania SA cu 572,4 milioane lei si Glaxosmithkline SRL, cu 514,7 milioane lei.

Clasamentul primilor 10 investitori cu capital majoritar britanic este completat de Europharm SA (426,3 milioane lei), Faist Mekatronic SRL (292,6 milioane lei), Alison Hayes SRL (268,2 milioane lei), Ipsos Interactive Services SRL (221,3 milioane lei) si Public Games SRL (185 milioane de lei).

Prntre investitorii britanici importanti din Romania mai intalnim nume precum British American Tabacco, Paypoint Service SRL, Glaxosmithkline Consumer Healthcare SRL, Xerox Romania si Eurest Rom SRL, fiecare cu afaceri in 2014 intre 78 si 180 milioane de lei.

"Prezenta investitorilor britanici este una extrem de activa si sustinuta in multe domenii de activitate", spun analistii de la Keysfin.

"78% dintre firme sunt active, astfel ca deruleaza afaceri, iar gradul de profitabilitate este unul peste medie. Cu alte cuvinte, britanicii chiar stiu sa investeasca, sa gaseasca oportunitatile si sa exploateze resursele de business din tara noastra", au mai adaugat acestia.

  • Brexitul, poveste cu doua taisuri

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar avea consecinte negative greu de estimat la nivel financiar, pentru ca multe dintre firmele cu capital majoritar din UK sunt implicate adanc in lantul economic din Romania, spun analistii de la KeysFin.

"La prima vedere, judecand teoretic, inchiderea acestor firme ar evapora din piata 2,6 miliarde de euro, insa trebuie luate in calcul efectele pe orizontala, pe lanturile de furnizori, clienti etc. Practica economica arata ca retragerea unei firme importante in piata duce, dincolo de la evaporarea ofertei, la blocaje financiare, pierderi de locuri de munca, venituri in scadere din taxe si impozite etc., astfel ca eventualele consecinte trebuie multiplicate cu un ordin de marime superior", mai spun acestia.

Expertii de la KeysFin cred insa ca, dincolo de decizia politica privind Brexitul, business-ul britanicilor va continua in Romania, o piata cu potential pentru capitalul din UK.

"Britanicii se afla printre investitorii straini cei mai bine ancorati in realitatile din Romania. Sunt implicati in mod direct in business-uri cu potential, iar perspectivele investitionale, pana sa vina Brexitul, erau dintre cele mai pozitive. Nu credem ca, in viitor, trendul se va schimba. In cel mai rau caz, o parte din firme vor trece pe offshore-uri, pentru a evita o posibila taxare suplimentara celei practicata in prezent", au mai spus acestia.

Potrivit analistilor de la KeysFin, nu este exclus ca interesele economice ale britanicilor in UE, implicit in Romania, sa repuna problema Brexitului pe tapet, in sensul suspendarii sau chiar anularii acestuia.

"Dupa primul val emotional, abia acum incep analizele impactului referendumului. Iar acestea ar putea sta la baza unei noi abordari in privinta deciziei politice. Pentru Romania, pentru relatiile noastre economice cu Regatul Unit, perspectivele unui Brexit ar putea fi rezolvate printr-un acord de liber schimb, prin parghii economice pe care autoritatile celor doua tari le-ar putea pune in practica, bineinteles in limitele legislatiei europene", au mai spus analistii KeysFin.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.