Includerea industriei cinematografice intre sectoarele eligibile pentru acordarea ajutoarelor de stat ar putea duce la cresterea acestui sector pana la o valoare de aproape 250 de milioane de Euro, se arata intr-un studiu al PwC Romania. Aplicarea schemelor de ajutor de stat ar putea duce la cresterea de pana la 5 ori a productiilor de film realizate in Romania, ducand la o valoare de aproape 250 de milioane de Euro anual, precum si la crearea de pana la 4000 de noi locuri de munca in industriile creative si in cele conexe, mai spun autorii studiului. Romania dispune de 81 de cinematografe si o caravana. In 2015 au avut loc aproape 500.000 de proiectatii vizionate de peste 11 milioane de spectatori (sursa datelor)

Mihaela MitroiFoto: Hotnews

Numarul mediu de spectatori ce revine la un spectacol cinematografic a fost de 23 de persoane, fata de 24 de persoane in anul precedent. In anul 2015, au fost distribuite in cinematografe 442 de filme, din care 57 de filme nationale (42 de filme integral nationale si 15 realizate in coproductie) si 385 de filme straine.

Productia nationala de filme pentru marele ecran, in anul 2015, a cuprins 43 de filme, din care 18 de filme artistice cu productie romaneasca (10 filme de lung metraj si 8 de scurt metraj), 12 filme artistice realizate in coproductie (10 filme de lung metraj si 2 filme de scurt metraj), 4 filme documentare si stiintifice de lung metraj si 9 filme de animatie (2 filme de lung metraj si 7 filme de scurt metraj)

Efectul de multiplicare indirect indus in economie ar putea ajunge pana la o valoare de aproximativ 850-974 de milioane de Euro anual, prin cresterea activitatii in sectoarele de turism, transport si servicii. mai arata studiul PwC, iar impactul bugetar al aplicarii unei astfel de scheme ar fi unul pozitiv, cu venituri rezultate de 120-130 de milioane de Euro anual pentru bugetul de stat.

"In prezent, 20 de state din Uniunea Europeana aplica scheme de ajutor financiar pentru industria cinematografica, iar rezultatele implementarii unor astfel de scheme au fost de-a dreptul spectaculoase in tari precum Cehia sau Croatia, care au atras foarte multe productii de film straine. De altfel, schema s-a dovedit de asa mare succes in Cehia, incat in momentul de fata autoritatile de la Praga iau in considerare majorarea nivelului subventiilor de la 20% la 25% din cheltuielile eligibile din bugetul unei productii cinematografice internationale turnate in Cehia", a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

"Romania are atu-uri incontensabile in acest domeniu (cineasti foarte talentati, locuri de filmare extrem de variate si ofertante etc., imaginea pozitiva de care se bucura cinematografia romaneasca in strainatate ca urmare a peliculelor premiate din ultimii ani), insa in lipsa unor instrumente financiare si fiscale de sustinere si atragere a productiilor internationale de film, tot acest potential ramane nevalorificat", mai spune Mitroi.

Statele membre ale Uniunii Europene cu importante productii cinematografice precum Marea Britanie (incepand cu anul 2006) si Franta (2008), Germania (2007) dar si alte state, in special din Europa Centrala si de Est precum Ungaria (2003), Cehia (2010), Polonia (2007), Croatia (2012) au instituit de-a lungul anilor scheme de ajutor de stat pentru productia cinematografica, reusind sa atraga investitii straine directe in acest domeniu de activitate industriala si culturala. Formele prin care se acorda ajutorul de stat sunt diverse, avand la baza scutiri sau reduceri de impozite si taxe, dar si subventii directe. O conditie pentru ca investitorii sa beneficieze de stimulentele fiscale prevazute este ca o parte minima din productia de film sa fie realizata pe teritoriul statului care acorda facilitatea fiscala.

Cehia acorda subventii si facilitati fiscale de 20% din valoarea cheltuielilor locale cu un buget mediu anual de 45 milioane euro pentru anii 2015-2018. Ungaria acorda subventii si facilitati fiscale de 25% din valoarea cheltuielilor locale cu un buget mediu anual de 38,5 milioane euro (231 milioane pentru perioada 2008-2013). In Polonia se acorda subventii si facilitati fiscale de 50% din buget, dar nu mai mult de 1 milion de euro, cu un buget mediu anual de 30 milioane euro. Croatia a introdus in 2012 o schema de ajutor de stat prin care acorda facilitati de 20% din costurile eligibile, dar nu mai mult de 2,65 milioane Euro pentru un film.

Cresterea productiei de film, dupa implementarea schemelor de ajutor de stat, a fost remarcabila: Ungaria a realizat 133 milioane Euro dupa implementarea schemei in 2003, crescand industria cu 500% din punct de vedere valoric. Cehia, care a realizat 100 milioane Euro dupa implementarea schemei din 2010, a inregistrat o crestere de 300% fata de perioada in care schema nu era implementata. Polonia a realizat peste 134 milioane Euro dupa implementarea schemei in 2007. In Polonia functioneaza si 9 scheme de ajutor de stat regionale. Sectorul a cunoscut o crestere medie anuala de 63% in Cehia, de 50% in Ungaria si de 13% in Polonia.

PwC a propus aplicarea unei scheme de ajutor de stat pentru industria cinematografica din Romania, similara cu cele din celelalte state din Europa Centrala si de Est. Aceasta ar urma sa fie aplicata pentru o perioada de 5 ani, cu suma medie anuala de 30 de milioane de Euro, care sa acopere rambursarea a 25% din totalul cheltuielilor eligibile pentru productia internationala de film realizate pe teritoriul Romaniei si a 50% din impozitul pe venit al persoanelor nerezidente, eligibile, platit in Romania.