Brexit: UK sa isi tina piata fortei de munca deschisa pentru europeni, daca vrea acord cu UE (Comisia Europeana)
"Ne dorim ca Regatul Unit sa ne ramana un partener apropiat. Orice acord viitor cu UK trebuie sa ofere un echilibru intre obligatii si drepturi. Accesul la piata unica va necesita ca UK sa accepte si multe libertati: libera circuatie a bunurilor, a serviciilor, a capitalurilor si a fortei de munca. Iar primul pas trebuie sa vina din partea Marii Britanii. Noul guvern trebuie sa se decida ce vrea de la viitoarea relatie cu Europa" - a spus liderul european, la o conferinta gazduita de organizatia americana Atlantic Council, in capitala SUA.
El a subliniat insa ca Marea Britanie ramane un membru al UE cu drepturi si obligatii depline pana la finalizarea procesului de parasire a blocului comunitar, care poate sa dureze si doi ani.
Avertismentele lui Dombrovskis vin in replica la declaratia recenta a noului ministru pentru Brexit al Marii Britanii, David Davis, potrivit careia cetatenii Uniunii Europene care sosesc in Regat in intervalul ramas pana la iesirea efectiva a tarii din blocul comuntr ar putea sa nu primeasca dreptul de a ramane.
"S-ar putea sa trebuiasca sa spunem ca protejarea dreptului la rezidenta pe termen nelimitat se aplica doar inainte de o anumita data. Insa trebuie luate aceste hotarari in functie de realitate, nu in baza unor speculatii", a declarat David Davis, in publicatia Mail on Sunday, citata de Reuters.
In alta ordine de idei, economia Marii Britanii va pierde pana la 2,5 puncte procentuale pana in anul 2017, din cauza votului populatiei pentru iesirea din Uniunea Europeana, a mai spus Dombrovskis, care a preluat si portofoliul serviciilor financiare.
"Evaluarile noastre arata ca PIB-ul Marii Britanii se va reduce cu 1 pana 2,5 puncte procentuale pana in anul 2017", a mentionat vicepresedintele CE.
El a aratat ca impactul negativ al votului pro-Brext din Marea Britanie va fi asupra celorlalte 27 de state membre ale UE intre 0,2 puncte procentuale si 0,5 puncte procentuale. "Deci presiunea este reala" - a spus fostul premier al Letoniei, aflat la Washington in prima sa deplasare imediat dupa prluarea mandatului de comisar european pentru servicii financiare, dupa demisia britanicului Jonanthan Hill.
Potrivit prognozei economice a Uniunii Europene, realizate in luna mai, inainte de referendumul pentru Brexit, produsul intern brut al Marii Britanii urma sa creasca cu 1,8% in anul 2016 si cu 1,9% in anul 2017.
Pentru Romania cresterea economica era prognozata de UE la 4,2% in anul 2016 si 3,7% in 2017.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Argumentul anti-imigratie UE e unul extrem de ipocrit, pentru ca nu cei 1,5 milioane de polonezi si romani din UK creeaza probleme de securitate, criminalitate sau vreo presiune imensa pe piata muncii.
Dar nici macar UKIP nu a indraznit sa vorbeasca de imigratia din afara UE, mult mai numeroasa si mai problematica in termeni de integrare, din teama de a nu exista acuzatii de "rasism".
Nici argumentul unei pierderi de suveranitate nu e prea solid, pentru ca UK se bucura deja de mai multe exceptii de la legislatia sociala si financiara a UE si isi controla frontierele, refuzand mai demult sa faca parte din Schengen.
A fost o ipocrizie menita sa faca placere unei parti din electorat ramasa "insulara" in atitudinea fata de "continent".
Insa argumentul birocratiei excesive si a privilegiilor de care se bucura functionari ai UE a putut fi sustinut cu probe si cifre.
Pentru ca e o realitate, jenanta, si UE va trebui sa isi reformeze administratia daca nu vrea sa exaspereze pe toata lumea.
Persoane total necunoscute de cei 500 milioane cetateni UE, nealese electoral, doar numite prin proceduri de negocieri lipsite de transparenta intre state (de obicei marile state din UE, cele mici prind posturi modeste), platite mai mult decat presedinti sau premieri ai UE, iau decizii si impun fortat masuri tarilor membre, trecand peste guverne si parlamente nationale !
Parlamentul UE are un rol consultativ-decorativ, negocierile reale nu acolo se petrec, iar Comisia UE poate trece fara probleme de opozitia parlamentului UE.
E o situatie de deficit democratic la nivel UE si a fost subliniata inclusiv de premierul Ciolos la intalnirea de la Cotroceni cand a spus ca "o parte a liderilor europeni nu-si asuma cu adevarat valorile pe care pretind ca le apara" !
Fara reforma UE risca destramarea.
Cand l-am intrebat de alegerile pentru parlamentul european se uita la mine confuz.
Nici aici in UK camera lorzilor nu e aleasa dar decide in multe privinte.
Ca idee, Gigi Becali ar fi lord in UK, stiu ca din Romania e greu sa credeti asta, din pacate am fost uimit sa aflu cine sunt lorzi si m-am socat.
Parlamentul European este democratic ales si are control iar UK are drept de veto in hotararile europene.
andreitr, ce vrei tu de fapt sa zici?
Intreb si eu
Cameron a tinut un buget de austeritate desi emigratia din EU a ajutat economia britanica si a crescut impozitul colectat.
El nu a trimis nimic in plus acesti ani catre serviciile publice (NHS, etc).
Acum vroia sa faca un pachet legislativ ca sa tina populatie sub control, populatie care isi pierde joburile datorita evolutie tehnologice si globalizari, ambele inevitabile. Sa nu mai zic de sistemul educational deficitar.
Apoi nu uitati ca in UK se mai si revolta din timp in timp.
Nu a tinut schema si pierderile economice din cateva zile post Brexit sunt de cateva sute sau mii de ori mai mari decat economia facuta prin buget de austeritate (cu concedieri de domeniul milioanelor, bugete taiate, etc).
Eu zic sa le fie de bine, sa faca ce cred ei de cuviinta, dar am inceput sa iubesc si mai tare Uniunea Europeana care imi apara drepturile de om liber (comparativ cu UK care au ales mesaje impotriva drepturilor omului: dreptul la libera circulatie, etc)
Tap ispasitor pentru ce ?
Pentru prostia unora?
Sau pentru prostia ......altora?
PS
Mi a placut concedierea de domeniul milioanelor .....de englezi ? Milioane sau de ......UE isti?
Ca nu m-am lamurit
:)
ME vorba de joburi din sectorul public, si mai sunt de 'eliberat' vreo 500k posturi in urmatorii ani.
asta era dinainte de Brexit) acum probabil o sa trebuiasca sa mareasca numarul concedierilor.