Fondul Monetar International a redus marti prognoza de crestere mondiala din cauza "incertitudinii considerabile" create de Brexit, care ar trebui sa se traduca printr-o incetinire neta si rapida a economiei britanice, transmite AFP.

BrexitFoto: AGERPRES

"Rezultatul votului in Regatul Unit (...) a creat un risc important de deteriorare a economiei mondiale", a constatat FMI, revizuind previzunile de crestere globala la pana la 3,1% in 2016 si la 3,4% in 2017, marcand o scadere de 0,1 puncte, comparativ cu luna aprilie.

"Votul din Marea Britanie pentru o iesire din Uniunea Europene adauga o incertitudine considerabila la o redresare mondiala deja fragila", remarca FMI, adaugand ca impactul clar al votului este inca dificil de evaluat.

Marea Britanie va fi prima tara care va avea de suferit, potrivit Fondului Monetar care isi reduce previziunile de crestere pentru aceasta tara in 2016 (-0,2 puncte, la 1,7%) si mai ales in 2017 (-0.9 punctul, la 1,3%).

Situatia s-ar putea agrava si mai mult daca Londra si partenerii sai europeni nu ajung la un acord pentru a "evita o crestere semnificativa a barierelor economice" si vamale, noteaza raportul.

Intr-un scenariu negativ, pe care FMI il considera "putin probabil", multe dintre serviciile City-ului Londonez vor fi relocata in alte tari din Europa, iar o scadere a consumului si a investitiilor mai mare decat era de asteptat ar duce la o "recesiune" britanica.

In aceasta ipoteza sumbra de volabilitate puternica a pietei, cresterea globala ar putea incetini la 2,8% anul acesta iar zona euro s-ar expune "la tensiuni generalizate in zectorul bancar", spune institutia financiara.

In raportul sau, FMI mai noteaza ca anumite vulnerabilitati economice "persista" pe glob.

Tarile in curs de dezvoltare, in special cele din Africa, continua sa fie penalizate de scaderea pretului materiilor prime iar anumite banci din zona euro - in Italia si in Portugalia - dau inca semne de slabiciune, subliniaza FMI.