FMI a revizuit in scadere prognoza de crestere mondiala dupa Brexit
"Rezultatul votului in Regatul Unit (...) a creat un risc important de deteriorare a economiei mondiale", a constatat FMI, revizuind previzunile de crestere globala la pana la 3,1% in 2016 si la 3,4% in 2017, marcand o scadere de 0,1 puncte, comparativ cu luna aprilie.
"Votul din Marea Britanie pentru o iesire din Uniunea Europene adauga o incertitudine considerabila la o redresare mondiala deja fragila", remarca FMI, adaugand ca impactul clar al votului este inca dificil de evaluat.
Marea Britanie va fi prima tara care va avea de suferit, potrivit Fondului Monetar care isi reduce previziunile de crestere pentru aceasta tara in 2016 (-0,2 puncte, la 1,7%) si mai ales in 2017 (-0.9 punctul, la 1,3%).
Situatia s-ar putea agrava si mai mult daca Londra si partenerii sai europeni nu ajung la un acord pentru a "evita o crestere semnificativa a barierelor economice" si vamale, noteaza raportul.
Intr-un scenariu negativ, pe care FMI il considera "putin probabil", multe dintre serviciile City-ului Londonez vor fi relocata in alte tari din Europa, iar o scadere a consumului si a investitiilor mai mare decat era de asteptat ar duce la o "recesiune" britanica.
In aceasta ipoteza sumbra de volabilitate puternica a pietei, cresterea globala ar putea incetini la 2,8% anul acesta iar zona euro s-ar expune "la tensiuni generalizate in zectorul bancar", spune institutia financiara.
In raportul sau, FMI mai noteaza ca anumite vulnerabilitati economice "persista" pe glob.
Tarile in curs de dezvoltare, in special cele din Africa, continua sa fie penalizate de scaderea pretului materiilor prime iar anumite banci din zona euro - in Italia si in Portugalia - dau inca semne de slabiciune, subliniaza FMI.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online