Deficitul bugetului general consolidat va fi in acest an de 1,4% din produsul intern brut (PIB), cu un punct procentual sub nivelul programat la ultima rectificare de buget, a declarat joi Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor. Dupa primele 11 luni ale acestui an, deficitul avea un nivel de 1% din PIB.

"Am injumatatit deficitul programat prin Legea bugetului. Din datele preliminare, ne vom situa in jurul a 1,4% din PIB", a spus Vosganian.

Acesta a mai mentionat ca Finantele au reusit sa controleze mai bine cheltuielile din ultimele doua luni ale anului, evitand astfel cheltuielile masive inregistrate la sfarsitul anilor 2005 si 2006.

MEF si-a propus in acest an sa evite declansarea de catre Uniunea Europeana a procedurii de deficit excesiv, ce ar fi fost declansata daca Romania ar fi avut un deficit de 3% din PIB, a mai aratat oficialul.

Initial, bugetul prevedea pentru acest an un deficit de 2,73% din PIB, insa la rectificarea din noiembrie acesta a fost redus la 2,4% din PIB. Produsul intern brut este estimat, prin buget, la 389,8 miliarde de lei, circa 117,8 miliarde de euro, la un curs mediu estimat de Comisia Nationala de Prognoza la 3,31 lei pentru un euro.