Oglinda, oglinjoara, cine contribuie mai mult la crearea PIB: romanii sau romancele? Barbatii!, raspunde Comisia Nationala de Prognoza

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 22 iulie 2016, 7:42 Economie | Finanţe & Bănci

Romanii sau romancele-cine are contributia mai mare la formarea PIB
Foto: sxc.hu
Romancele au o contributie mai mica decat romanii la crearea produsului intern brut, de circa 41 - 43%, in functie de metoda aleasa de calculare a PIB, se arata intr-o cercetare a Institutului National de Prognoza. Proportia apare ca veridica, se mai spune in lucrare, daca avem in vedere ca femeile se pensioneaza in medie mai devreme decat barbatii si de ponderea mai mica a femeilor in industrie, agricultura si constructii, desi romancele domina numeric alte sectoare economice (banci, industria hoteliera, administratie publica sau comert.

In general in analiza macroeconomica s-a incercat de-a lungul timpului diferite moduri de cercetare a formarii PIB. Dupa Revolutie s-a folosit des structura produsului intern brut pe forme de proprietate-public, privat sau mixt. Pana in anul 2009, chiar Institutul National de Statistica producea si publica structura produsului intern brut si a valorii adaugate brute pe forme de proprietate evidentiindu-se contributia sectorului privat.

In prezent  in Uniunea Europeana s-a dezvoltat o statistica pentru a vedea contributia sectorului investitiilor straine, respectiv a filialele straine la formarea PIB.

Intrucat practic e aproape imposibila impartirii pe sexe a contributiei capitalului si a muncii la crearea produsului intern brut, o statistica pe sexe nu s-a dezvoltat. Activitatea economica nu poate fi evidentiata separat pe criterii de sex, educatie, actionariat, etc., pentru ca rezultatele economice (productie, produs intern brut, exporturi, importuri) sunt rezultatul actiunii combinate a capitalului si a fortei de munca, in proportii si cu productivitati diferite, care nu pot fi inregistrate statistic.
 
Comisia Nationala de Prognoza a pornit de la urmatoarele ipoteze:
 • PIB-ul este generat exclusiv de catre populatia ocupata;
 • productivitatile sunt aceleasi intre barbati si femei;
 • combinarea muncii salariale si a celei nesalariale nu influenteaza rezultatele economice dintr-o ramura.
In cadrul Comisie Nationale de Prognoza, sub forma de cercetare, s-a evaluat cu aproximatie o asemenea contributie, prin corelarea structurilor produsului intern brut cu structurile de ocupare. Pentru a lua in calcul toate categoriile de ocupare, unde ponderea femeilor este evidentiata statistic, s-au utilizat: structura produsului intern brut pe sectoare institutionale, pe ramuri de activitate si pe venituri. Importanta este structura pe sectoare institutionale a produsului intern brut, deoarece se poate analiza distinct sectorul public si sectorul financiar, unde ponderea femeilor in populatia ocupata este mult peste media nationala.

Ponderea femeilor in total populatie ocupata la nivelul anului 2014 era de 43,8%, in scadere fata de anul 2013 cu 0,2 puncte procentuale.
Activitatile cu un pronuntat grad de feminizare a populatiei ocupate sunt: activitatile financiare (66,3%), administratie publica (62,7%) invatamant (62%), comert (54%) sanatate, asistenta sociala, activitatile culturale si recreative:.

De remarcat ponderea inca foarte ridicata a populatiei ocupate feminine in agricultura, silvicultura si pescuit (45,2% din totalul populatiei ocupate in agricultura).

Imbunatatirea ocuparii feminine in "activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii administrative" cu aproximativ 17.000 locuri de munca (pana la 150.300 locuri in anul 2014) se datoreaza si nivelului superior de pregatire a femeilor.

Evaluarea contributiei femeilor la realizarea produsului intern brut s-a realizat pe baza datelor publicate de Institutul National de Statistica pentru anul 2014, respectiv 2013 (pentru PIB pe sectoare institutionale).
Pentru calcule, Comisia Nationala de Prognoza a folosit trei metode, si anume:
 • Metoda de productie, unde PIB este suma valorii adaugate brute pe ramuri de activitate la care se adauga impozitele nete pe produs. S-a utilizat o structura a valorii adaugate brute pe zece ramuri de activitate. In ceea ce priveste populatia de sex feminin s-a utilizat o structura pe sexe a populatiei ocupate pe cele zece ramuri de activitate. Ca structura pe activitati ale economiei nationale, de departe contributia cea mai mare o are sectorul serviciilor in ansamblul sau (51,6% din produsul intern brut), dar cu o pondere a femeilor in populatia ocupata de 48%. Sunt de remarcat ramuri in care ponderea femeilor este mai mare de 60% (intermedieri financiare si asigurari 66,3%; administratie publica, invatamant, sanatate 62,7%; activitati de spectacole, culturale si recreative si alte activitati 60,1%), dar contributia acestora la realizarea produsului intern brut se situeaza in jurul a 16%. O alta ramura cu participare semnificativa la formarea PIB este industria, cu o pondere de circa 25%, dar cu o pondere a femeilor in populatia ocupata de doar 39,3%. De remarcat este ponderea foarte redusa a populatiei de sex feminin in sectorul constructiilor (7,9%). Conform acestei metode contributia femeilor la realizarea PIB a fost estimata la 40,9%.
 • Metoda veniturilor unde produsul intern brut este format din remunerarea salariatilor si excedentul brut de exploatare si venitul mixt la care se adauga impozitele nete. Conform acestei metode contributia femeilor la realizarea PIB a fost estimata la 42,2%.
 • PIB pe sectoare institutionale - s-a utilizat structura pe 4 sectoare institutionale. Chiar daca in sectoarele administratie publica (inclusiv IFSLSGP) si societati financiare ponderea populatiei ocupate de sex feminin depaseste 60%, aceste doua sectoare furnizeaza mai putin de 15% din PIB. In schimb, in sectoarele societatile nefinanciare si gospodariile populatiei care dau circa 73% din PIB, populatia ocupata de sex feminin are o pondere mai redusa. Conform acestei metode contributia femeilor la formarea produsului intern brut a fost estimata la 42,6%.
In toate cele 3 situatii, contributia romancelor la crearea Prodului Intern Brut a fost mai mica decat a barbatilor, conchid autorii lucrarii, care poate fi consultata aici (pdf).


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

4438 vizualizari

 • -1 (13 voturi)    
  ati ratat... (Vineri, 22 iulie 2016, 8:46)

  Nu Ma Face Sa Ma Ridic La Tine [utilizator]

  prostituatele. ele fac cei mai multi bani.
 • +2 (8 voturi)    
  Om batut grav pentru ca a reclamat mafia padurilor (Vineri, 22 iulie 2016, 9:49)

  OPRITIMAFIAPADURILOR [utilizator]

  http://newsar.ro/imagini-socante-barbat-snopit-in-bataie-pentru-ca-a-denuntat-mafia-lemnului/
 • +9 (11 voturi)    
  Eu de mult banuiam asta (Vineri, 22 iulie 2016, 10:06)

  Sparafucile [utilizator]

  Dar n-am indraznit sa sustin ideea in fata nevestei ca sa nu-mi ia cardul .
 • +3 (3 voturi)    
  Socoteala schioapa (Vineri, 22 iulie 2016, 10:24)

  BEDE [utilizator]

  Sigur ca situatia arata ce salarii au femeile si ce salarii au barbatii, dar acesta este numai un aspect. Daca, sa zicem, nu ar exista femei, atunci nu ar exista nici copii , si atunci ar diparea specia umana, si atunci ce PIB ar mai fi? Ori, cum, in mod traditional, femeile se ocupa mai mutl de copii, nu produc direct atatia bani, dar ajuta indirect la improspatarea fortei de munca ce va contribui la PIB.
  Sau, ma rog, ne-am modernizat asa de tare, incat gandim ca nu mai trebuie sa fie diferente de nici un fel intre barbati si femei... Si, atunci, este aceasta spre bine? Oare diferentele biologice are exista, nu este normal sa conduca si la diferente de rol pe care il au un societate barbatii si femeile? Nu spun ca trebuie sa fie reguli rigide in sensul ca femeilor sa li se interzica anumite profesii. Dar nici nu cred ca este cazul sa se lupte ca in orice meserie sa fie 50% femei si 50% barbati.
  • -1 (1 vot)    
   prostii (Vineri, 22 iulie 2016, 14:44)

   James Bond [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Gandesti copilareste...
   Mergand pe acelasi rationament, as putea spune si eu ca daca nu ar mai fi barbati, nu ar mai fi material seminal pentru noi copii. In plus, si barbatii se ocupa de copii, nu doar femeile.
   Pe de alta parte, femeile sunt cele care tipa-n gura de sarpe ca sunt discriminate, si ca nu ocupa pozitii de conducere in companii asa cum ocupa barbatii. De ce nu fac scandal cand e vorba de pozitii de munca la munci grele? Exemple sunt destule: mine, armata, topitorii, industria auto, etc?
 • +3 (3 voturi)    
  aspect si articol irelevant, sau deontologic 112% (Vineri, 22 iulie 2016, 11:13)

  padrepadrone [utilizator]

  dupa model usele, in conditiile in care pib-ul(indiferent de marime sau contributie) este sistematic praduit de catre elitele de pe langa statu bugetofag.
  Drumuri avem garla, invatamantul da pe afara, sanatatea ce e mai echilibrata; in sensul ca pana mori vei sustine un stat cinstit 112%(tot dupa model usele).
  Deci inegalitatea dintre femei si barbati, pe langa pokemoane si erdogani in plina metamorfoza creatoare!, este curat un subiect deontologic si aproape democratic; dupa obiceiul strabun in care baba se piaptana si societatea se cutremura de senzatii.
  Intr-o societate civilizata si echilibrata ar fi o informatie de interes major.
 • +3 (3 voturi)    
  Investitorii straini in Romania (Vineri, 22 iulie 2016, 11:26)

  fdaniel [utilizator]

  Nu stiu cum se vede realitatea din birourile INS dar mai mult de jumatate din invetitorii straini (e drept, cei mici) au fost adusi aici de dragele noastre concetatene :)

  Daca e de ridicat un monument national al investitiilor, acesta ar trebui in mod cert sa graviteze in jurul pi...., ma rog, in jurul femeii romane!
 • +3 (7 voturi)    
  Catre toti corectii politic : Ajutor ! (Vineri, 22 iulie 2016, 11:34)

  Susufler0 [utilizator]

  Sariti ! Reactionati !

  Statistica prezentata este mincinoasa pt ca le exclude pe sculptorite, pe compozitoarele de muzica simfonica, pe inventatoarele de geniu din domeniul fizicii cuantice (si nu numai !)
 • +9 (9 voturi)    
  ok (Vineri, 22 iulie 2016, 11:38)

  Xorciser [utilizator]

  Dar totusi femeile "produc" aproximativ 100% din forta de munca... :)
  • 0 (0 voturi)    
   oare? (Vineri, 22 iulie 2016, 14:45)

   James Bond [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   Cu ce? Cu degetul?
 • -1 (3 voturi)    
  nu este niciun conflict aici (Vineri, 22 iulie 2016, 13:12)

  Razvan_M [utilizator]

  Este o statistica ce arata gradul de ocupare in randul femeilor si, plecand de la premisa productivitatii similare cu a barbatilor, calculeaza outputul in PIB. Avand serii de date complexe se pot face tot felul de asemenea statistici si acestea pot fi utilizate apoi pentru a propune politici care sa incurajeze un anumit comportament.

  PS: Cel mai important lucru care se produce in "economie" sunt copiii, iar aceasta activitate este necuantificabila si realizata exclusiv de femei ;) Cred ca o asemenea statistica ar trebui sa fie utilizata in contextul in care multe femei stau acasa pt. a creste copii.
 • +1 (3 voturi)    
  ce tampenie de titlu!! (Vineri, 22 iulie 2016, 14:36)

  Codruta N [utilizator]

  (sau de "studiu", inca nu-s decisa)!!

  Pai NORMAL ca "femeile au o contributie mai mica"! In primul rand, ele sunt discriminate inca de la angajare! Adica, in multe domenii (in special cele care dau mult PIB) au MULT mai putine sanse de angajare decat barbatii. In al doilea rand, daca sunt angajate, au salarii BINISOR mai mici decat barbatii - asa ca ramurile cu angajati majoritar femei dau PIB mai putin!

  In afara de asta, daca s-ar lua in considerare, FINANCIAR vorbind (asa cum, d.ex., se face in Canada) munca pe care o femeie o face acasa, contribuita lor la PIB ar creste de cateva ori!
  Hai sa facem "studii" (sau articole?) de doua parale!
  • -1 (1 vot)    
   Corect! dupa cum comenta un trend setter economic, (Vineri, 22 iulie 2016, 16:21)

   dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   daca toti barbatii s-ar casatori cu menajerele lor, PIB-ul s-ar injumatati.
 • 0 (0 voturi)    
  Zoie. fii barbat! (Vineri, 22 iulie 2016, 14:55)

  ..13 [utilizator]

  Nu este chiar rau!

  Hopa sus cu femeia!
  Nu ai pe cineva???
  https://www.youtube.com/watch?v=vTILCHYAvfA&list=RD8mYQJiDqry4&index=6

  zice studiul ca
  Din analiză reiese că femeile au o contribuţie inferioară la crearea produsului intern brut, de circa 41 – 43%. (depande de metoda utilizata - adaug io...)

  Proporţia apare ca veridică cel puţin dacă se are în vedere perioada de activitate mai redusă a femeilor, care ies mai devreme la pensie.- fără sa precizeze studiul ca sunt si femei care mai nasc si sunt in concediu pentru creșterea copilului...

  Cea mai corecta metoda de identificare a contribuției femeilor la PIB mi se pare ca este metoda veniturilor... O părere!!!

  PS -
  De ce apare copy-paste din studiul postat de cnp????
  Original sau merge si asa - cpoy-paste???


Abonare la comentarii cu RSSESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version