Peste noapte, sentimentul pietelors-a deteriorat in contextul in care, dupa scaderile de pe bursele de actiuni din SUA, au existat evolutii similare si in pietele asiatice. Astfel, am putea vedea perechea euroleu inchizand saptamana peste 4,4700, se arata intr-un raport destinat investitorilor. Nu ne asteptam la vreo schimbare nici a rating-ului, nici a perspectivei, de la evaluarea de astazi a Romaniei de catre Fitch. Ponderea datoriei guvernamentale in PIB ramane mai mica decat cea a tarilor din categoria „BBB”, iar avansul economic a surprins, probabil, pozitiv in timp ce estimarile de crestere raman mai mari decat ale tarilor din aceeasi categorie de rating", se mai arata in raportul citat.

Totusi, nu consideram ca acestea ar fi suficiente pentru o decizie favorabila avand in vedere riscurile interne in crestere. Potentialul de derapaje fiscale in contextul initiativelor populiste ale parlamentarilor dinaintea alegerilor si deteriorarea balantei externe ar putea fi semnalate ca ingrijoratoare de catre Fitch; afirmatiile cu privire la aceste riscuri vor oferi indicii relevante cu privire la deciziile viitoare ale agentiei. In pofida unor evolutii negative initiale pe piata secundara ieri, licitatia de obligatiuni la 5 ani a mers bine, iar randamentul mediu si cel maxim au fost ambele la 2,40%, in linie cu asteptarile noastre.

MF a imprumutat putin mai multi bani decat a planificat (313 milioane lei fata de 300 milioane lei). Altfel, titlurile cu scadente lungi au fost vandute din nou ieri, cu randamentele acestora inchizand in crestere cu 2-3 puncte de baza pe piata secundara. Acestea fiind zise, reducerea randamentului titlurilor de stat americane si aversiunea global fata de risc sugereaza ca astazi ar putea fi o zi mai buna pentru obligatiuni.Randamentul pe termen foarte scurt a fost cotat la 0,20% in ultima zi din actuala perioada de rezerva. Avand in vedere conditiile bune de lichiditate, nivelul de luni nu ar trebui sa fie prea departe de rata facilitatii de depozit a BNR in pofida faptului ca tot atunci va fi si termenul limita pentru plati le la buget din luna iulie. Altfel, segmentul 1M-3M a fost cotat la 0,30-0,45% in contextul unor usoare presiuni in sus