Piata imobiliara din Danemarca risca sa scape de sub control din cauza dobanzilor negative practicate de patru ani de banca centrala
"Exista pericolul ca danezii sa nu mai ia in considerare riscul ca dobanzile sa revina la crestere. Acest fapt amplifica riscul unui declin major al preturilor imobiliare, atunci cand dobanzile vor incepe sa creasca", afirma Tore Stramer, analist sef la Nykredit in Copenhaga.
Banca centrala din Danemarca practica dobanzi negative de patru ani.
Directorul general al Danske Bank, Thomas Borgen, a declarat ca managerii bancii estimeaza ca dobanzile nu vor deveni pozitive cel putin pana in 2018, iar decizia Marii Britanii de iesire din Uniunea Europeana amplifica riscul ca perioada sa se prelungeasca.
Nicio alta tara nu a inregistrat o perioada mai lunga cu dobanzi negative, iar distorsiunile provocate in piata imobiliara de aceasta politica pot oferi o imagine a ceea ce ar putea avea loc si in alte economii care vor urma acest model.
Danezii pot obtine imprumuturi ipotecare pe termen scurt cu dobanzi negative si sa plateasca mai putin pentru banii imprumutati pe 30 de ani decat guvernul american.
Preturile apartamentelor din Danemarca sunt in prezent cu 5% peste un maxim atins in 2006. Atunci, bula imobiliara s-a spart, iar preturile apartamentelor au scazut cu circa 30% pana in 2009.
Dobanzile negative sunt rezultatul politicii bancii centrale de a apara cotatia coroanei in raport cu euro.
Dobanda de referinta s-a aflat la nivelul de -0,75% cea mai mare parte a anului 2015, chiar daca institutia a majorat-o cu 0,1 puncte procentuale in ianuarie, intr-un efort de normalizare a politicii.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Bancile au proliferat pe prosperitate economica in secolul 20 pentru ca aplicau dobanzi pozitive unei lumi care avea unde, de unde si cu ce sa creasca: avea petrol, deci energie, avea de unde, erau doar 1 miliard de oameni, avea unde mai erau spatii locuibile necucerite. De aceea banca dand imprumut era imposibil sa greseasca, sau rareori o facea, in general isi lua dobanda pozitiva. Acum s-au schimbat datele problemei: lumea nu mai are energie la discretie, petrolul este aproape exponat de muzeu, suntem aproape 8 miliarde pe Pamant, si ne simtim agasati de prezenta altora, ne putem hrani doar daca chimizam si hormonizam hrana, altfel murim. Nu va mai exista crestere. Dobanzile negative sunt gongul colapsului! Dupa apocalipsa poate da!
Nene, petrolul e departe de a se termina, pana si pt cel clasic mai sunt multe rezerve, nu mai vb de cel obtinut prin fractionare. Ba mai mult, consumul de petrol scade accelerat in asa hal incat pana si sauditii isi fac planuri de urgenta sa reorienteze economia pe alte baze decat petrol! Asta si din cauza avansului regenerabilelor, masinilor electrice si hibride, a eficientizarii consumurilor, samd. In ce priveste suprapopularea, daca s-ar gestiona inteligent resursele Terra poate suporta si o populatie dubla, fara sa colapseze. Deci loc de inovare si de crestere este. Ca sa nu mai pun ca oamenii se pot indrepta si spre spatiu, daca nu le mai ajunge Terra, deci e loc suficient de expansiune demografica, economica etc.
"Daca s-ar gestiona inteligent ..." Eu propun sa-ti gestionezi tu inteligent creierul si sa lasi propaganda MSM si sa calculezi de unul singur: Acum, cand suntem 8 miliarde de oameni daca ne-am aduna unul langa altul am ocupa o suprafata achivalenta cu suprafata Frantei. Acum mai pune 1000 mp pentru fiecare: ai avea nevoie de 1000 Frante doar sa ai spatiu sa respiri, nu sa-ti cultivi mancarea! Asta e lumea in care traiesti! Gandeste tu! Lasa propaganda! Unde mai dublezi populatia? Pe alte planete sa se duca aia care dezinformeaza! Lasa visele desarte! Pregateste-te de zombie apocalipse sau SHTF!
Daca alocam un m2 pentru fiecare persoana(era ipoteza dvs de a-i pune unul langa celalalt) ar incapea in Franta, evident, 643 de miliarde de persoane.
Ar incapea, deci, putin mai multe decat cele 8 care exista.
Si FYI, sunt zacaminte de petrol enorme care nici macar nu-s prosp[ectate. Iti dau un singur exemplu, Yukon, o concluzie logica poti sa tragi si tu daca te uiti pe o harta. O sa vezi salba de zone petroliere incepand din Caraibe, continuand cu Texas si in sus catre Alberta si BC. Toate is in afara orogenului si o sa vezi Yukon-ul, taram virgin cu aceleasi atribute ca zonele de mai jos. Do your home work before spreading bullshit propaganda.