"Uite draga, Presedintele!!!", striga una din turistele imbracate nu cel mai potrivit pentru manastire. Pantaloni scurti, camasa (cam) decoltata, capul descoperit samd. "Nu e, fa presedintele, ce sari asa. E ala de-a fost premier, cum ii spune?..acuma e viceguvernatorul BCR. Uite, e cu Patriarhul. Scoate repede telefonul sa-i prindem in poza", ii spune cu o voce plictisita barbatul. Femeia scoate telefonul si face rapid 2-3 instantanee. Pronia divina isi spune primul cuvant, Desi barbatul era convins ca ii pozase pe Presedinte si pe viceguvernatorul BCR, Domnul si Dumnezeul nostru in marea Sa mila va face ca in poza celor doi dreptcredinciosi sa apara doar Mugur Isarescu alaturi de mitropolitul Olteniei, Irineu.

Dupa privire, Florin Georgescu pare sa intentioneze sa -i ceara mitropolitului cresterea RMO manastirestiFoto: Hotnews

Intaistatatorul Olteniei l-a intampinat pe Intaistatatorul BNR care venise la inaugurarea Muzeului Tezaurului.

Ploua. Trimisul lui Dumnezeu il acopera cu o umbrela pe Trimisul BNR, pentru ca ploaia trimisa de Domnul sa nu-l atinga. Cei doi intra in biserica Manastirii Tismana, insotiti de oficiali. Isarescu se inchina printre calugarii si calugaritele aflati in nevoire si ascultare, moment in care blitzuri peste blitzuri se revarsa, ca si cand cine stie ce minune dumnezeiasca s-ar fi petrecut la Tismana. Numai blitul meu de ziarist pacatos n-a vrut sa se declanseze. Dar nu te pui cu voia Domnului in fix casa Lui.

Guvernatorul pare sa se reculeaga in fata unei icoane vechi. "Se roaga pentru curs", chicoteste unul din angajatii Bancii. Intalneste insa privirea sefului sau direct si rasul i se opreste in gat. Ca asa vru Domnul, cum ar veni.

Apoi, Irineu si Isarescu se retrag la o intrevedere privata, cu paznici la usa. Iisus sa fi incercat sa intre, tot ar fi fost legitimat. Dar Iisus e peste tot, ca cei cativa civili care pareau ca venisera la vanatoare de pacatosi, dupa armele pe care le aveau in dotare.

In curte, oameni puzderie, credinciosi mai putini. Dreptmaritorii crestini prezenti pozau cu telefonul tot ce misca, urmand ca de a doua zi sa continue probabil sa caute pokemoni. Aici vii pentru o alta Cautare.

Altii, cuprinsi de evlavie, incercat sa capteze sfintenia care plutea in aer. Apoi deschideau gura, iar muzica sfanta care ti se derula in creier, inceta brusc.

"Uite, vezi Crucea aia? Acolo urca in fiecare seara Nicodim, ala de-a fondat cladirea asta", ii spune un tip, consoartei, aratand cu degetul o cruce de lemn de pe un versant abrupt din dreapta manastirii. "Acolo dormea, noaptea si cand se crapa de ziua, cobora la loc in manastire", mai adauga sotul, expert. Cum urca, Doamne Iarta-ma, pana acolo sus?, intreaba dreptcredincioasa "Pai foarte bine. Urca!", ii explica din punct de vedere tehnic, Conu Leonida local.

​"Da-mi draga telefonul ala ce stai asa", ii spune un altul, consoartei.Ea cauta telefonul in geanta, nu da de el, el se enerveaza ("...ce ce e si in geanta aia a ta..."), ea pleaca privirea si se pune iar pe cautat, el bate din picior, ea zambeste si-l priveste duios. L-a gasit! Isi vor putea face un selfie cu Credinta si Sfintenia. La doi pasi de ei, un alt turist fotografiaza un pliant expus pe perete. De vreo trei ori, ca nu se stie....

Alti doi il recunosc pe Guvernator. Par tineri si cu initiativa. Stai aici, ca eu merg sa-l intreb!, ii spune Cel Decis, Celei_Usor_Nepasatoare. Ce sa-l intrebi, tu nu vezi ca asta ii intalnire oficiala de Stat? Vrei sa te impuste careva? Stai te rog langa mine, ii recomanda afectuos, cucoana. Drept e ca in jur se aflau vreo 3 baieti inarmati care suplimentau protectia naturala pe care Domnul le-o ofera demnitarilor. "Atata sa ne zica, de cand ne scade si noua rata", zice el. Stai dracului aici, nu vezi ce cald e?, se enerveaza consoarta si arunca in lupta ultimul si cel mai puternic argument din dotare.

Doi pasi mai jos, trei tineri isi fac un selfie cu grupul in care statea Isarescu. Altii doi pozeaza cu telefonul cu mare greutate din cauza oamenilor care se inghesuie sa-l vada pe mitropolit si guvernator.

Isarescu urca in sala de conferinte, unde incepe evenimentul. Se spun povestile fabuloase cu operatiunea secreta prin care BNR-ul anilor din 1944 decide sa apere aurul Romaniei ascunzandu-l intr-o grota de langa manastire. Sala e plina, ventilatia lasa mult de dorit, abia reusesti sa te strecori printre oameni. La un moment dat, Domnul imi trimite un mesaj. Aud o Voce: "Cati oameni, atatea mirosuri!". Inainte de a-i raspunde Lui, intorc usor capul. Nu era Domnul. Era un alt turist, lovit de un damf cu iz puternic de transpiratie, dar fara urma de smerenie in el.

In curte, oficiali de prima marime din BNR stau si discuta una-alta. La un moment dat, cineva spune o gluma. Guvernatorul rade, mitropolitul rade, cei din jur rad. Numai pe primvicele Florin Georgescu smerenia duhovniceasca si proximitatea Domnului nu-l lasa sa rada. In grup apare si maicuta stareta, care primeste de la Guvernator o mica plasuta cu cateva mici atentii.

La randul lui, Isarescu primeste o plasuta cu binecuvantari si multumiri. Apoi, Guvernatorul BNR se urca in Audi-ul sau cel lumesc si pleaca. Peste manastirea Tismana revine linistea.