
- Industrie prelucratoare
Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%).
Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucratoare.
- Constructii
In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +5%).
- Comert cu amanuntul
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -17%).
Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza crestere moderata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +9%).
- Servicii
In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%).
Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural 0%).
Observatii:
Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.
Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2029 agenti economici), constructiilor (1573), comertului cu amanuntul (2099) si serviciilor (2520). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/- 5% la nivel total sector.
Pragurile de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite astfel:
- pana la +/- 5% relativa stabilitate;
- de la +/- 6% pana la +/-15% crestere moderata, respectiv scadere moderata;
- de la +/- 16% pana la +/- 40% crestere, respectiv scadere;- peste +/- 40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.