BCR micsoreaza avansul solicitat pentru creditele ipotecare de la 35 la 25%. Deocamdata, masura e valabila doar in cele mai mari orase din Romania
In 9 mai banca anunta cresterea avansului la 35% ca urmare a aparitiei legii darii in plata, dar nu a fost prima banca ce a scumpit avansul. In ianuarie 2016, Raiffeisen Bank anunta ca a marit avansul solicitat doritorilor de credite ipotecare la 35% pentru imprumuturile in lei si la 40% pentru cei care vor credite in euro.
Orasele in care banca va percepe avans incepand de la 25% sunt: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti, Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Satu Mare sau Bucureşti
"De regula, inainte de a anunta o crestere a avansului sau masuri similare, are loc o intalnire a comitetului de risc, caruia CEO-ul ii cere o analiza de impact a unei legi (in cazul acesta, darea in plata) asupra portofoliului bancii. Se fac calcule cu privire la expunerea suplimentara a riscului, iar acesta se redistribuie prin cresteri ale costurilor. Pot fi cresteri de dobanda, de avans, sau alte speze pe care banca le incaseaza", a explicat pentru HotNews.ro seful unei banci din sistem.
La scurt timp, aproape toate bancile au urcat avansul solicitat clientilor, ceea ce a dus la o strangulare a pietei creditului. S-a ajuns la situatia disperata in care una dintre bancile foarte mari din tara acordau 2-3 credite pe saptamana in toata tara, fata de cateva sute, in perioada "buna" a bancii. Practic, ajunsesera sa obtina imprumutul mult visat doar cei care aveau parinti sau rude care sa le sustina financiar efortul sau clientii de top (manageri in multinationale, antreprenori etc).
Deocamdata e greu de anticipat cate dintre bancile locale vor replica decizia BCR, fiecare avand proria sa strategie. Sunt banci care vor de pilda sa se situeze mai confortabil pe piata creditului de consum, piata pe care cresterea avansului a avantajat-o (multi doritori de locuinte dintre cei care nu au suficienti bani pentru avans, mai fac si un imprumut de nevoi personale).
"In acelasi timp, subliniem inca o data problemele de constitutionalitate, de risc financiar si de efect economic negativ al Legii Darea in Plata. In termeni de politici publice, care sa sprijine calitatea si accesibilitatea locuirii, legea Darea in Plata a fost o lovitura pentru toti clientii din Romania. Studiile noastre de impact au demonstrat amanarea cu pana la 8 ani a achizitiei unui camin. Consideram aceasta situatie inacceptabila in comparatie cu realitatea si nevoile tinerilor din Romania. Credem ca este nevoie de responsabilitate, echilibru si solutii realiste in ce priveste legislatia in acest domeniu", se mai arata in comunicatul BCR de marti seara

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Nici un cuvant in schimb despre faptul ca peste tot dobanzile la rezerve la bancile nationale sunt negative sau aproape de zero, ca testul de stres de anul asta din zona euro a fost o bataie de joc, ca actiunile la banci pe burse sunt cele mai joase din toate timpurile iar bancile au o nevoie imensa de capitalizare.
Asta inseamna sa fii obiectiv ca DP, si dezinteresat ca bancherii. Jos palaria pentru toti.
am impresia ca te bucuri... problema e destul de grava si te va afecta inclusiv pe tine in cazul in care niste banci se duc in cap... doar sa fii sarac lipit sa nu te afecteze. altfel e nasol.
deci mai usor cu bucuria asta legata de faptul ca bancile o duc prost... nu de alta dar si la criza din 2008 lumea era bucuroasa ca s-au dus in cap bancile si dupa aia s-au vazut urmarile.
Faptul ca sunt in continuare in galeata multe banci dovedeste ca nu s-a invatat nimic din criza. Dar nimic. Acum se doreste cel mult aruncarea poverii din spatele contribuabililor in spatele celor care au economii (deci din spatele prostilor in sens larg in spatele prostilor in sens restrans). Managementul nu are in continuare nici o responsabilitate.
Sistemul bancar a crescut prea mult. Mult prea mult. Si este strans ca intr-o menghina intre tiparnita de bani (cum e cea a BCE-ului) si clientii care nu prea mai vor credite. Pana cand nu se reformeaza in sensul redimensionarii si orientarii spre sprijinirea antreprenoriatului si tranzactionare si mai putin (spre deloc) a consumului / imobiliarelor nu vad sistemul bancar bine deloc.
DP o fi luat niște mici, cu muștar, de la băncile astea amărâte.. și un cola la jumate
am renunțat de multă vreme să-l mai citesc pe DP.
Info ok se găsesc și în altă parte
Problema este că nu găsesc la cine să dea credite cât mai bănoase pentru a face și mai mulți bani.
Stiu ca nu erati obisnuiti sa va asumati niciun risc, dar e ca atunci cand erai mic si-ti spunea mama "las' ca-ti trece pana te insori".
dar daca s-ar aplica?...
oricum, fondurile pentru Prima Casa s-au epuizat in aprilie. guvernul le-a suplimentat cu 500 de milioane, care s-au evaporat pana in iunie. deci costul DIP este de sute de milioane!.. si cei care cumpara tot nu sunt protejati in cazul in care le scade venitul.
lege scrisa de hoti pentru prosti.
NU vedeti ca legea e facuta pt smecheri ?
Si piata e blocata. Ti-o spun in cunostinta de cauza.
Piata e blocata din 2008 nu de acuma.
Pe Volksbank (campionii magariilor) i-a luat BT dar astia au ramas...Si desi sunt pe tobogan in jos, nu pare ca scapam prea usor de ei...
Bancilor faceti un business sanatos si corect - mai micsorati procentul de profit ca e loc ca sa castigati clientii prin onestitate.
Era evident ca 35% avans este o prostie fara margini, ca oamenii normali nu au zeci de mii de euro in conturi ca sa-i dea avans la o casa.
Nu pot sa uit ziua cand CEC, prin securistul Ghetea, a crescut avansul la 35%, facand jocul sistemului bancar.
Daca si o banca romaneasca a trecut la santaj, atunci ce pretentii mai ai de la straini ?
Acum, dupa cateva luni de stagnare completa, a inceput sa le fileze lampa bancherilor, nu tu credite, cu tu comisioane, nu bonusuri de performanta.
Astept scaderea avansului la maxim 15% si evaluarea corecta a propietatilor de catre banci.
E plin Bucurestiul de case de epoca lasate in paragina, in zone centrale, in cartiere frumoase. De ce ? Pentru ca bancherii au supraevaluat toate propietatile acordand lejer in trecut credite mari pe maghernite de apartamente. Acum poate ca, odata reasezate preturile, vor putea si oamenii cu venituri de cateva mii de euro pe luna sa achizitineze o propietate de tipul acesta, la un pret corect.
Macar acum ar putea da dovada de mai multa transparenta, sa spuna exact cati oameni au recurs la darea in plata, la cati li s-a acceptat, la cati s-a contestat, care e impactul financiar si cat se estimeaza sa se recupereze din valorificarea garantiilor. Dar, desigur, nu se oboseste nimeni sa furnizeze asemenea cifre.
Ar fi bine sa invete sa evalueze corect imobilele, adica daca proprietarul cere 100.000 pe o garsoniera la marginea orasului, banca poate sa zica d-le. mai mult de 35.000 nu valoreaza si asta e.
Dar la cat de mult vor sa vanda credite, nu vor aplica metoda de mai sus.
In spatele unui credit de orice fel este un sistem prea complicat si banca nu pierde niciodata.
Povestea cu banii deponentilor este praf in ochi, de multe ori "deponenti" sunt bancile care pot sa tipareasca bani fara acoperire.