Coface a anuntat imbunatatirea riscului de tare de la B la A4, a anuntat miercuri Eugen Anicescu, country manager Coface Romania. Practic, desi se numeste risc de tara, ratingul Coface se refera la riscul de neplata din mediul economic. Potrivit metodologiei Coface, ratingul A4 arata un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic, ce se deterioreaza. Cu toate acestea, probabilitatea de neplata este acceptabila. "Vedem este o fiesta a consumului. Vedem cresteri de salarii, scaderi de TVA, acestea aducand lichiditate in piata, dar trebuie sa ne uitam si la fundamente, care nu arata ca ar fi la fel de sustenabile si in perioada viitoare. Spatiul fiscal se cam termina si ar trebui sa fim mai prudenti" a mai spus Anicescu.

Eugen-Anicescu-Country-Manager-Coface-RomaniaFoto: Hotnews

E un consum neproductiv, orientat cu precadere catre importuri, a precizat si Iancu Guda senioe economist al Coface.

Romania are cateva puncte forte (piata domestica relativ mare, forta de munca calificata si ieftina, o rezerva valutara semnificativa si moneda locala relativ stabila, in comparatie cu EUR, un grad de indatorare publica sub media UE si o dependenta energetica redusa pe plan extern), dar va trebui sa faca fata in viitor unor provocari tot mai numeroase: scaderea populatiei (emigrare activa in randul personalului calificat), nivel scazut al veniturilor guvernamentale ca % PIB corelat cu nivelul inca ridicat al economiei subterane, o infrastructura terestra si logistica foarte slaba si reducerea coruptiei si stimularea spiritului antreprenorial

Este un rating foarte fragil. Vedem economia Romaniei crescand anul acesta cu 4.2% iar la anul franand la 3.7%. E bine ca am urcat de la ratingului B la A4 dar e nevoie de prudenta si masuri eficiente petru a ramane aici, a mai spus Anicescu.

Coface actualizeaza trimestrial ratingurile pe care le acorda.

Contextul politic cunoaste tensiuni, iar mediul de afaceri prezinta inca unele lacune legislative. Probabilitatea medie de risc de neplata a intreprinderilor se situeaza la un nivel convenabil. In acest context, remarcam, pentru prima data in ultimii 8 ani, ca in primul semestru al anului curent a existat o diminuare a efectului in economie provocat de insolvente, mai spun reprezentantii Coface.

Desi numarul acestora a inregistrat o scadere semnificativa in 2014 (-28%) si in 2015 (-50%) si in primul semestru al anului curent (-25%), impactul economic a fost relativ constant, in conditiile in care pierderile financiare s-au situat intre 13 si 14 MLD RON, iar cele sociale, adica numarul locurilor de munca pierdute, au variat intre 80.000 si 90.000. Scaderea insolventelor din anii 2014 si 2015 nu a fost corelata cu un efect benefic in economie, in conditiile in care numarul companiilor mari insolvente a fost ridicat.

In schimb, scaderea cu 25% a insolventelor nou deschise in primul semestru al anului curent, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, este corelata si cu o diminuare a efectului negativ de domino propagat in economie, pentru ca pierderile financiare au scazut cu 56%, iar numarul locurilor de munca pierdute cu 12%.

  • Efecte asupra comportamentului de plata

Diminuarea efectului negativ de contagiune in sistemul economic este observat in dinamica comportamentului general de plata. Valoarea instrumentelor refuzate la plata in primele cinci luni ale anului curent a fost de doar 1,5 MLD RON, cu 71% mai putin decat anul anterior, dar similar cu aceeasi perioada din 2008. Mai mult, numarul instrumentelor refuzate la plata a scazut in perioada analizata cu 21% fata de 2015, respectiv de la 148 K RON, la doar 53 K RON in anul curent.

Provocarile principale ale mediului de afaceri:

  • Continuarea tendintei pozitive privind imbunatatirea disciplinei de plata. Evolutia pozitiva din primul semestru 2016 trebuie sa continue, avand in vedere pozitionarea relativa fata de media inregistrata pe plan regional.
  • Romania este o tara cu o populatie numeroasa, dar cu foarte putine companii, pe fondul unui spirit antreprenorial scazut, a coruptiei ridicate si a efectului de migratie ridicat, care afecteaza din ce in ce mai mult si forta de munca calificata. Romania inregistreaza o rata de antreprenoriat de doar 2%, cu doar 23 de companii active la 1.000 de locuitori, in timp ce media la nivel regional este de 57. Cel mai sustenabil model din acest punct de vedere este Cehia, cu 137 de companii active la fiecare 1.000 de locuitori, in conditiile in care Cehia are o populatie de doua ori mai mica decat Romania, dar de aproape trei ori mai multe companii active;
  • Mediul privat este afectat in continuare de o rata foarte ridicata de inchidere a companiilor active. Desi numarul insolventelor nou deschise scade cu 23% pentru perioada Ianuarie - Mai 2016 (conform ultimelor raportari ONRC), numarul companiilor radiate creste cu 63%, a celor dizolvate cu 52% si a suspendarilor cu 9%. Numarul companiilor care isi intrerup activitatea in primele cinci luni ale anului curent creste cu 47%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, fiind cu 63% mai mare decat a companiilor nou inmatriculate, desi acestea din urma cresc cu 31% in randul SRL-urilor.
  • Spre deosebire de profilul insolventelor din perioada 2010 - 2015, cand una din principalele cauze era supraindatorarea cauzata de pierderile acumulate gradual si de utilizarea ineficienta a activelor, companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent au inregistrat o scadere constanta a nivelului indatorarii. Colectarea din ce in ce mai lenta a creantelor este una dintre problemele majore ale firmelor insolvente. Companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent au inregistrat aproape o triplare a duratei medii de colectare a creantelor. In plus, este pentru prima data in ultimii opt ani cand contractia insolventelor este insotita si de o scadere a impactului financiar si social precum si de o scadere a instrumentelor refuzate la plata la nivel national￯, a declarat Iancu Guda, Services Director & Senior Economist, Coface Romania.